Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kritičari ga oprali

Slučaj Sosa na francuski način: Žestoki napadi na zvijezdu koja mijenja reprezentaciju

Aymeric Laporte bio je francuski reprezentativac, ali ubuduće će predstavljati Španjolsku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slučaj Borne Sose zatresao je Hrvatsku nedugo prije početka Eura 2020. Podsjetimo, lijevi bek Stuttgarta odlučio je igrati za Njemačku nakon što nije dobio poziv Zlatka Dalića za A-reprezentaciju, ali FIFA-ini propisi spriječili su ga u tom naumu.

Sosa je tako postao jedna od glavnih tema u hrvatskoj javnosti. Jedni ga optužuju za izdaju, drugi kritiziraju Dalića i HNS… Mišljenja je mnogo, kao i priča o svemu što se događalo iza pozornica.

I dok se u Hrvatskoj razglaba što će biti sa Sosom, vrlo sličan slučaj pojavio se u francusko-španjolskoj koprodukciji. Aymeric Laporte, sjajni 26-godišnji branič Manchester Cityja, odlučio je promijeniti reprezentaciju i Francusku zamijeniti Španjolskom. Čini se da prepreka neće biti i da će zaigrati za Furiju na predstojećem Euru 2020.

Bio je na okupljanjima Tricolora, ali...

Laporte je bio kapetan mlađih kategorija Francuske, a u nekoliko navrata, prvi put još 2016., bio je u momčadi Didiera Deschmapsa, ali nikad nije zaigrao. Tada je izjavio da mu je san debitirati za Tricolore. No, čini se da mu je dojadilo čekanje, pa je odlučio obući dres susjedne Španjolske.

Laporte je rođen u francuskoj regiji Nouvelle-Aquitaine, koja graniči sa Španjolskom. Korijene vuče iz Baskije, odakle dolazi njegov pradjed, pa se na veliku scenu probio u dresu Athletic Bilbaa, ponosa Baskije koji ga je doveo još u mlađim kategorijama.

gol expired Srpski nogometaš snimio kako izraelske rakete presreću i uništavaju Hamasove: ''Poslao sam svoje kući'' divider

Njegova odluka izazvala je dosta bijesa u rodnoj Francuskoj. Tako mu mediji izvlače starije izjave o snovima da zaigra za momčad svjetskih prvaka.

"Laporte je popustio zovu iberskih sirena", piše L'Equipe, koji navodi njegove izjave iz ožujka ove godine "da mu je uvijek bio san nositi dres Francuske."

Otišli su i još dalje u povijest i pronašli izjavu iz 2018. za baskijsku televiziju ETB, u kojoj je ustvrdio da je "odabrao Francusku i da se osjeća Francuzom" te da i ne planira tražiti španjolsko državljanstvo.

Njegove stare izjave naljutile Francuze

No situacija se promijenila, a navodno je u međuvremenu bilo svega, pa i toga da Deschamps Laporteu nije odgovorio na jednu poruku. Čini se da igra gluhih telefona ipak nije karakteristična samo za hrvatski nogomet. Osim toga, ni u Francuskoj ne nedostaje kritika legendi tamošnjeg nogometa, koji Laporteu zamjeraju prije svega manjak dosljednosti.

gol expired Messijev potez postao predmet sprdnje: Bio je jedan od tragičara skupog kiksa Barcelone divider

"Ako se osjećaš kao Francuz, igraj za Francusku. Ako se osjećaš kao Španjolac, igraj za Španjolsku, ali nemoj biti oportunist", rekao je Jerome Rothen, nekoć reprezentativac i suigrač Dade Prše iz kultnog Monaca.

"Znači, možeš izabrati državu koju želiš? Tvrdio je da voli Francusku, a sada je odjednom otišao u Španjolsku", rekao je Emmanuel Petit, strijelac gola u pobjedničkom finalu SP-a 1998. za Tricolore.

U anketi madridske Marce 75 posto od gotovo 170.000 glasača odabralo je odgovor da podržava Laporetea u Furiji jer njihova reprezentacija treba stopere. Njih 11 posto nesigurno je i ne vidi ga kao startera za Španjolsku, dok ih 14 posto smatra da su trenutačni stoperi sasvim dovoljni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider