Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Pozadina "slučaja Sosa": Otkrivamo što mu je Dalić poručio preko Olića! Jesu li savjetnici i agenti izmanipulirali Bornu?

Ako želi novu šansu, Sosa bi se trebao javno ispričati. Izbornik je već pokazao da nije zlopamtilo i vjerojatno bi prihvatio ispriku. Razgovor u četiri oka puno toga bi mogao riješiti. Možda je posrijedi i veliki nesporazum...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kopernikanski obrat u "slučaju Sosa", barem tako izgleda za promatrače sa strane. Je li epilog iznenađujući i za neposredne aktere, samog igrača i njegove agente i savjetnike?

Jesu li bili svega svjesni, a ipak su se odlučili igrati dvostruku igru? Još izravnije: jesu li svjesno manipulirali informacijama i tako povukli za nos medije i čitavu javnost? Sve su to pitanja koja se nameću po logici stvari.

Da ne bi bilo zabune, već sam napisao da cijelom slučaju ne treba pristupiti odveć emotivno, da ne treba osuđivati mladog igrača i lijepiti mu etikete, jer njegova je osobna stvar za koga želi igrati. Istakao sam da slučaj treba razložno razmotriti sa svih strana. .

Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a Direktor HNS-a izbjegavao konkretan odgovor na važno pitanje o Sosi: ''S naše strane nije bilo propusta'' divider

Naveo sam i to da Sosa ima svoje argumente i da ih treba uzeti u obzir. I dalje ostajem kod tih konstatacija, međutim, nove informacije bacaju bitno drukčije svjetlo na cijeli slučaj. Čini se da je plan Sosina savjetničkog tima bio da od svojeg igrača napravi žrtvu i podigne mu cijenu.

Izgleda nevjerojatno da su krenuli u cijelu akciju, a da nisu provjerili može li Sosa uopće igrati za Njemačku

Možda je to u kratkoročnom smislu bio dobar PR potez, jer su se o Sosi doista raspisali svi domaći, ali i njemački, pa i mnogi europski mediji. Međutim, čini nam se da je to dugoročnije gledano, medvjeđa usluga mladom igraču, tko god da ga je tako savjetovao.

Izgleda nevjerojatno da su krenuli u cijelu akciju, a da nisu provjerili može li Sosa uopće igrati za njemačku reprezentaciju, odnosno ispunjava li uvjete.

Prema svemu sudeći, u pozadini su se odigravale svakojake menadžerske igre i igrice. Iz Sosinih izjava moglo se zaključiti da je već duže vrijeme u pregovorima s DFB-om. Ako je to istina, malo je vjerojatno da nije provjereno ispunjava li uvjete za promjenu nacionalnog dresa. Za to je dovoljan samo jedan telefonski poziv u pravnu službu kluba ili Njemačkog nogometnog saveza. U današnje vrijeme profesionalni nogometaši imaju i osobne pravnike koji to lako mogu ispitati.   

Treba li Sosa opet biti pozvan u hrvatsku reprezentaciju?

Ukupno glasova:

Nameće se zaključak: ili je Sosu netko planski obmanuo ili je znao sve otpočetka i pristao je odigrati igru kako bi si napravio dodatni publicitet prije ljetnog prijelaznog roka?

Možda je njegova procjena ili procjena njegovih agenata bila da će na ovaj način puno više dobiti nego izgubiti. Možda je zaključak bio da će ionako teško postati standardni hrvatski reprezentativac, pa da i ne može puno izgubiti.

Već nakon prvih Sosinih izjava neke stvari su bile sumnjive. Prvo je rekao da nitko iz stožera reprezentacije nije s njim komunicirao, a poslije je natuknuo da ga je kontaktirao Ivica Olić, tada najbliži suradnik izbornika Zlatka Dalića.

Sosa je trebao debitirari protiv Malte, ali...

Od samog sastanka puno je važnije o čemu se razgovaralo. Sadržaj razgovora čini mi se najbitnijim segmentom drame koja se stvorila. U međuvremene su do mene došle informacije koje razbistruju cijelu priču. Ako su moje informacije točne, a doista su iz pouzdanog izvora, Sosi je objašnjeno kakav je izbornikov plan njegova uvođenja u seniorsku reprezentaciju.

Zlatko Dalić o Borni Sosi

Izrijekom mu je rečeno da je planirano da dobije ozbiljnu minutažu protiv Malte, vjerojatno od prve minute, ali da je na kraju izbornik Dalić odlučio uvažiti molbe šefova HNS-a i izbornika U-21 reprezentacije Igora Bišćana da ga prepusti mladoj vrsti, koju je očekivao nastup na Euru.

Jedan od argumenata je bio da Sosa ima suspenziju i da ionako na njega ne može računati u prve dvije utakmice sa Slovenijom i Ciprom, a da je utakmica s Englezima u zadnjem kolu natjecanja skupinama na Euru jača nego s Maltom u kvalifikacijama.

Izbornikov rezon bio je: Maltu ćemo dobiti sa Sosom i bez njega, a protiv Engleza bi mogao biti presudan. Kako saznajem, Olić je Sosi prenio nedvosmislenu poruku izbornika da se na njega najozbiljnije računa u sljedećem razdoblju i da se još samo malo strpi, da će mu se to višestruko isplatiti.

Osim menadžersko-agencijskih igara, očito je da je tu bilo i puno mladenačkog inata

Nije mu izravno obećano da će biti pozvan za Euro, ali to je između redova mogao naslutiti. E, sad, je li tu došlo do velikog nesporazuma, je li Sosa krivo protumačio poruku ili su ga tako uvjerili savjetnici, pitanje je na koje samo on može odgovoriti.

Naše informacije kažu da je napravio veliku pogrešku što nije barem sačekao objavu popisa kandidata za Euro. Puno toga govori da bi bio na tom popisu. Tko zna, na kraju bi možda dobio i određenu minutažu.

Osim menadžersko-agencijskih igara, očito je da je tu bilo i puno mladenačkog inata. Brisanje fotografija s društvenih mreža bio je posebno ružan potez. Kad je u stanju ogorčenosti, mladog čovjeka, koji očito smatra da je bolji od nekih pozvanih igrača, moguće je izmanipulirati.

Ne tvrdim da je to slučaj, nego da je moguće. Već sam rekao da mi se čini kako je Sosa prenaglio. Nije trebalo dugo čekati da se to pokaže istinom. I što sad? Treba li Sosu zauvijek precrtati? Mislim da mu treba dati još jednu šansu zbog svega što sam naveo.

gol expired Sosa nije jedini: Još jedan igrač mijenja reprezentaciju pred EURO, odustao od nastupa za svjetske prvake divider

Mlad čovjek, još dovoljno neiskusan lako griješi. Nije jedini u povijesti Vatrenih koji je teže zgriješio. Pamtimo brojne afere. Nisu li se, recimo, neki žestoko busali u prsa da su veliki Hrvati i galamili da bi sve dali za Hrvatsku dok su prvom sastavu, a čim bi završili na klupi ispalo je da im se domoljubni zanos i lojalnost lako ispuhaju.

Neki nisu imali dovoljno hrabrosti da odmah udare, nego su prepredeno čekali negativan rezultat kako bi tek tada bacili drvlje i kamenje.

Kažem, možda je djelomično posrijedi i veliki nesporazum. U svakom slučaju, ako želi novu šansu, Sosa bi se trebao javno ispričati. Izbornik je već pokazao da nije zlopamtilo i vjerojatno bi prihvatio ispriku. Razgovor u četiri oka puno toga bi mogao riješiti. Na Sosi je da odluči. I to brzo, vremena za kajanje nema puno. Što god odlučio, njegova stvar. Ako se nekome ne igra za Hrvatsku, ne treba ga osuđivati, a još manje prisiljavati. Svatko bira svoj put.

Marijan Kustić o Borni Sosi

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider