Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zanimljiva odluka

Sosa nije jedini: Još jedan igrač mijenja reprezentaciju pred EURO, odustao od nastupa za svjetske prvake

Branič Manchester Cityja odustao je od nastupa za Francusku pred EURO.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branič Manchester Cityja Aymeric Laporte trebao bi zaigrati za španjolsku nogometnu reprezentaciju na Euro 2020, javljaju engleski mediji.

26-godišnji branič Cityja nastupao je za sve mlađe kategorije Francuske, ali do sada još uvijek nije upisao nastup za seniorsku vrstu, tako da ne postoji formalna prepreka njegovom odlasku u drugu reprezentaciju.

Štoviše Španjolski nogometni savez već je predao papire i čeka konačno odobrenje FIFA-e, što znači da bi već ovoga ljeta mogao zaigrati za nogometnu reprezentaciju Španjolske.

Ima dvojno državljanstvo

Iako je rođen na jugozapadu Francuske, Laporte ima dvojno državljanstvo, španjolsko i francusko, i baskijsko podrijetlo preko pradjeda i prabake. Tako se kao 16-godišnjak pridružio ponosu Baskije, Athletic Bilbau za koji je nastupao šest godina prije nego što je prešao u City 2018. godine.

Već 2015. godine Laporte je otkrio novinarima da je spreman nastupati za španjolsku izabranu vrstu, ako ga Francuska neće zvati za EURO 2016.

No već koji mjesec kasnije pozvan je u seniorsku vrstu Francuske u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji protiv Bugarske i Nizozemske. Međutim, tada nije upisao ni minute u dresu A reprezentacije.

Snažna konkurencija u posljednjoj liniji

Laporte nije odustajao od Francuske, javno je izrazio želju za povratkom u seniorsku vrstu.

"Razgovarao sam s izbornikom o povratku u reprezentaciju, pokušavam svima pokazati da imam dovoljno kvalitete za reprezentaciju Francuske", rekao je Laporte 2020. godine.

A čini se kako do mjesta u reprezentaciji nije mogao doći zbog snažne konkurencije u posljednjoj liniji.

Izbornik Francuske Didier Deschamps tako je na raspolagnaju imao Raphaela Varanea, Samuela Umtitija, Adila Ramija, Dayota Upamecana, Lucasa Hernandeza, Presnela Kimpembea i Kurta Zoumu.

U sličnoj situaciji bio je i branič minhenskog Bayerna Lucas Hernandez koji je odrastao u Španjolskoj, ali je na kraju ipak odabrao dres francuske nogometne reprezentacije. 

No svejedno je mnoge iznenadila odluka da se odlični branič Cityja izostavi s popisa francuske nogometne reprezentacije. 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider