Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
vukušić za dnevnik nove tv

Luda priča sinjskog dijamanta; kako je spasio Hajduk i šokirao liječnike: ''Zahvalan sam što sam živ''

Prošlo je gotovo desetljeće od kultnog gola Anderlechtu i nove mladosti Ante Vukušića u Olimpiji. Sinjski dijamant za Dnevnik Nove TV otkriva što se dogodilo u međuvremenu.

Ante Vukušić (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Kao na traci Ante Vukušić buši mreže u Deželi. S 13 pogodaka u 15 kola uvjerljivo je najbolji strijelac slovenske prve lige, a njegova Olimpija na vrhu ljestvice ima čak pet bodova prednosti pred prvim pratiteljima.

"Osjećaj je fantastičan. Nakon svih ovih godina i svega što sam prošao, napokon opet uživam u nogometu i svojoj karijeri."

A iza zastora njegove karijere krije se zaista nevjerojatna priča. S netom navršenom 21 godinom, velika Hajdukova nada za 3,5 milijuna eura Poljud je zamijenila Pescarom. Predsjednik Bijelih i tada je bio Marin Brbić.

"Nisam htio ići u Pescaru. Predsjednik me molio, otišao sam da spasim Hajduk"

"Nisam htio ići u Pescaru, kad sam otišo iz Hajduka otišao sam da spasim Hajduk od bankrota. Tad me predsjednik molio da idem, da moram jednostavno ići. Ja nisam bio za to, a eto na kraju sam veliki navijač i znam što mi Hajduk znači i otišao sam da ih spasim."

Stjepan Kukuruzović (Foto: Screenshot) Hrvat sjajno zabio iz svoje polovice: Kukuruzović nije napucao "u kukuruz", nego ravno u mrežu divider

No Pescara je ekspresno ispala u drugu ligu, a potom Vukušića seljakala po posudbama. U nešto više od četiri godine promijenio je četiri kluba u četiri zemlje, zabijavši jako rijetko. Često nije imao snage za više od 60 minuta, a osjećao je i bol u prsima, koju su klupske liječničke službe pripisivale nedovoljnoj fizičkoj spremi. A onda je u ljeto 2017. stigao u ruski Tosno i već na drugom treningu osjetio dobro poznatu bol.

"Kad sam otišao u bolnicu u Moskvi, na rendgenu se vidjelo da je cijelo plućno zatamnjeno i odmah sam poslan u bolnicu."

"Doktor je rekao - svaka čast! To je nemoguće!"

Dobro ste čuli, Ante Vukušić više od pola desetljeća živio je život profesionalnog nogometaša sa samo jednim zdravim plućnim krilom. Laserska operacija riješila je problem, no ne i šok doktora.

"I on je rekao - svaka čast! To je nemoguće! Ti imaš toliko prejako srce da je radilo umjesto plućnog krila koje je sasvim kolabiralo i nije funkcioniralo svih tih godina. Kažu da trebam ići u crkvu svaki dan zahvaljivati da sam uopće živ, da je to nevjerojatno."

gol expired Klopp žestoko udario po Fifi, Uefi i Premierligi: "Gledaju samo svoje novčanike" divider

Tada je tek saznao da mu je plućno krilo kolabiralo u lakšoj prometnoj nesreći koju je doživio nekoliko mjeseci prije nego što je iz Hajduka otišao u Pescaru. Moralo je proći više od sedam godina da ovog ljeta, napokon zdrav i spreman, potpiše za Olimpiju i podsjeti sve kako zabija sinjski dijamant.

Bivši HNL-ovci dominiraju u Ljubljani

"Kad sretnem tu neke ljude u gradu kažu - ti si sad naš ljubljanski dijamant, jer su svi oduševljeni sa mnom u Olimpiji. Hvala bogu mene idu golovi, ide me igra, idu pobjede ekipe što je najbitnije."

Uz Vukušića briljira i Luka Menalo, Dinamovo krilo na posudbi u Ljubljani, kojem je Robert Prosinečki uručio prvi poziv u reprezentaciju BiH. Od bivših HNL-ovaca tu su još i Bojan Knežević i Albanac Ćekići, no status najvećeg ljubimca Olimpijinih navijača rezerviran je za zelenu devetku.

"Osjećam se kao da sam tek počeo igrat nogomet i drago mi je zbog svega jer znam da sam cijelo vrijeme vjerovao dok su me svi ponižavali i smijali mi se iza leđa - da sam propao, da sam gotov. To me samo još više jačalo i svima sam išao pokazat i dokazat tko sam i što sam."

Od kultnog gola Anderlechtu do nove mladosti u Ljubljani prošlo je gotovo puno desetljeće. S 28 na leđima alkar Ante ponovno pogađa u sridu - i ne misli stati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider