Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
analiza milana stjelje

Ususret novoj povijesnoj utakmici: "Viktoria nije nadigrala Dinamo, ali mu je oduzela najjače oružje"

Dinamo će u četvrtak pred ispunjenim Maksimirom pokušati okrenuti rezultat protiv plzenske Viktorije i izboriti nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria

Za svega dva dana Dinamo i Viktoria Plzen odigrat će uzvratnu utakmicu šesnaestine finala Europske lige, u kojoj će tražiti nastavak putovanja kroz europsko proljeće. U prvoj utakmici u Češkoj Dinamo je vodio na poluvremenu, ali je na kraju izgubio rezultatom 2:1.

Rezultat krojile individualne pogreške

Bila je to utakmica u kojoj su konačni rezultat skrojile individualne pogreške Dinamovih nogometaša, pa se ni u kojem slučaju ne može reći da je Viktoria nadigrala Dinamo. Svakako je ostao snažan dojam da je češki sastav jako dobro iskautirao Dinamo i oduzeo mu najsnažniji segment igre kojim je i stigao do ovih povijesnih rezultata, a to je - visoki presing!

Viktoria je utakmicu započela u sustavu 4-2-3-1. To je formacija kojom su igrali svi Dinamovi suparnici u skupini Europske lige, protiv kojih je Dinamo čak s petoricom igrača napadao posljednju suparničku liniju. S napadačem između dvojice stopera, dvojicom krilnih igrača koji su vršili pritisak na suparničke bekove i sa snažnom podrškom još dvojice veznjaka.

Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria

Viktoria se znala prilagoditi Dinamu

No, Viktoria se prošlog četvrtka, kao svaka uspješna momčad, nije kruto držala te formacije, već je u fazi posjeda nad loptom svoju formaciju razlomila na nekoliko linija.

Dva brza krila, tražila su prostor iza Dinamove obrambene linije i na taj način tjerala Dinamove braniče da povuku svoju liniju sa željenih 40 metara od svoga gola, na puno dubljih 30 metara. Njih su pratili i izrazito visoko podignuti bočni igrači, koje su pak morali čuvati Oršić i Šitum, dakle, Dinamova krila.

Pri tom su dvojica veznjaka, Horava i Čermak, tražili loptu u ovim koridorima, a kako Ademi nije mogao napuštati svoju izrazito delikatnu poziciju, događalo se da su Gojak i Olmo, zajedno s Petkovićem, bili u situaciji da pokušavaju oduzeti loptu čak petorici Viktorijinih nogometaša.

Na taj je način Viktoria dolazila do većinskog posjeda lopte od 53%. Dakle, nije puno, ali je značajno. A uz to je Viktoria imala čak 72 točna dodavanja više od Dinama.

Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria

Dinamo će morati preuzeti više rizika

Dinamo u Europi voli kada suparnik ima više loptu u nogoma, ali Viktoria ovaj posjed nije koristila kako bi ozbiljnije napadala Dinamo, već je tražila put do bočnih pozicija i pokušaja iz prekida, u kojima su, kao što smo vidjeli, jako opasni. I to su radili smisleno, jer imaju nekoliko izrazito visokih pojedinaca.

Jean-David Beaugel, napadač Viktorije, visok je 196 centimera, a igrači koji su ga čuvali, Theophile-Catherine i Dilaver 183, odnosno 184 centimetra.

U zaključku, Viktoria se u toj prvoj utakmici pokazala kao momčad koja točno zna kako igrati protiv Dinama, te momčad koja Modrima nije ponudila baš ništa, pa je stoga i izostala prava Dinamova reakcija. U četvrtak će Modri morati preuzeti puno više rizika, jer u kontroliranoj igri, čini se da Viktoria pliva puno, puno bolje.

Miočić zatražio direktan odgovor od Cormiera: "UFC 236 nema glavnu borbu. Hoćemo li?" Daniel Cormier (Foto: AFP) Daniel Cormier guši Derricka Lewisa Cormier i Miočić u oktogonu (Foto: AFP) +2 Cain, Cormier, Jones, Miočić (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider