FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
objašnjeni razlozi

Želje su jedno, interesi drugo: Zašto WBC Hrgoviću i ostalim zvijezdama prijeti suspenzijom?

Filip Hrgović i teškaški prvak svijeta Andy Ruiz su među boksačima koji su izrazili želju na nastupom na Olimpijskim igrama, ali najstarija svjetska profesionalna organizacija ima druge ideje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

San o olimpijskom zlatu za Filipa Hrgovića ostat će, izgleda, samo san. Najpoznatija boksačka organizacija WBC donijela je odluku po kojoj će profesionalni boksači koji nastupe na Olimpijskim igrama biti suspendirani na dvije godine.

"Olimpijsko zlato je nešto što je moj ideal otkad sam bio dijete, to je nešto što me guralo sve te godine amaterske karijere, nešto za što sam živio, al i profesionalni prvak svijeta je isto neka posebna priča tako da teško se između tog odlučit. Ali vjerujem da ću uspjeti ostvarit oboje."

Luka Modrić i Cristiano Ronaldo (Foto © nordphoto / Borja B.Hojas) /PIXSELL) Kako je Dalić iznenadio Vatrene i koliko je imidž važan: Ronaldo ima nevjerojatan sponzorski ugovor. Koliko zaradi Modrić? divider

Ovako je prije samo dva mjeseca razmišljao Hrgović, no sada zna da bi ga pokušaj osvajanja zlata u Tokiju stajao dvogodišnjeg izbivanja s profesionalne scene, što je scenarij na koji će 27-godišnji Zagrepčanin teško pristati. Za dobrog poznavatelja zbivanja u borilačkom svijetu, kolegu Vladu Bobana, prilično je jasno zašto se WBC odlučio na ovaj potez.

"Mislim da je jednostavno interes WBC-a kao najstarije organizacije da im se ne dogodi neki zalutali metak na Olimpijskim igrama - da recimo Ruiz, koji je danas jedna od najvećih teškaških zvijezda, ili Hrgović koji je trenutno 10. na ljestvici teškaša, izgubi u četvrtfinalu ili polufinalu od nekog teškaša amatera, što se uostalom i događalo u Riju, gdje su sva tri profesionalca poražena u prvom kolu igara."

Ključne razlike između amaterskog i profesionalnog boksa

Kako je to moguće, shvatit ćete kada pogledate razlike između amaterskog i profesionalnog boksa. Iako od prošlih igara u Riju više nema one najočitije - da boksači amateri nose zaštitne kacige, ostale su ključne dvije.

Prva je različit sustav bodovanja, a druga samo trajanje meča. Dok amateri boksaju tri runde po tri minute, profesionalni boksači moraju biti spremni na 12 rundi, što uvelike mijenja i samu pripremu meča.

Ante Budimir protiv Atletico Madrida (Foto: AFP) Novi prvoligaši rasturaju u Španjolskoj, a bitnu ulogu igra i hrvatski napadač: Ponajbolji u svojoj momčadi divider

"Vi ako boksate za svjetsku titulu, boksate 12 rundi i možete si čak dopustiti da izgubite jednu, dvije uvodne runde dok ne dođete na radnu temperaturu, što znaju top svjetske klase raditi. S druge strane, u amaterskom boksu toga nema. Vi izgubite prvu rundu i već ste praktički pred gubitkom meča jer još imate samo šest minuta pred sobom, ako ne nokautirate suparnika."

S profi skorom od devet pobjeda iz isto toliko mečeva i željom da on nastavi rasti, Filipu Hrgoviću bronca iz Rija ostat će, izgleda, jedina olimpijska medalja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider