Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki biznis

Kako je Dalić iznenadio Vatrene i koliko je imidž važan: Ronaldo ima nevjerojatan sponzorski ugovor. Koliko zaradi Modrić?

Hrvatski nogometaši svjetski su poznati i imaju veliki marketinški potencijal, jednako kao i hrvatska reprezentacija…

Galerija Luka Modrić i Cristiano Ronaldo (Foto © nordphoto / Borja B.Hojas) /PIXSELL) Dercos (Foto: GOL.hr) Luka Modrić s nagradom Zlatna lopta (Foto: AFP) +13 Luka Modrić sa Zlatnom loptom (Foto: AFP)

U posljednje dvije utakmice hrvatske reprezentacije izbornik Zlatko Dalić uveo je jednu novost s kojom je iznenadio Vatrene. Naime, znakovito je promijenio režim priprema za utakmicu.

Uoči utakmice s Mađarskom u Splitu, Dalić je prvi put u svojoj izborničkoj eri reprezentativcima tek na dan utakmice otkrio početni sastav. Dogodilo se to na popodnevnom sastanku, praktički nekoliko sati prije utakmice.

U prijašnjim akcijama reprezentacije Dalićeva je praksa bila da momčad sazna udarni sastav najkasnije dva-tri dana prije utakmice, a često i na dan okupljanja.

Dalić iznenadio Vatrene

Da se malo našalimo, na taj način reprezentativci, koji inače nisu standardni prvotimci, dobili bi šansu posjetiti frizerski salon ili tatoo studio da se dotjeraju za svečani čin istrčavanja na travnjak.

Poznata je stvar da današnji profesionalni nogometaši vode posebnu brigu oko izgleda i cjelokupnog imidža. I na travnjaku i izvan njega.
„Imidž je sve“, čuvena je krilatica slavnog tenisača Andrea Agassija.

Prihvatili su je i nogometaši. Popularne „fudbalerke“ i crne kopačke u ropotarnici su povijesti. „Stara škola“ polako izumire ili je već izumrla, na sceni su neke nove generacije i običaji.

Uređivanje pred utakmicu dio je rituala brojnih profesionalnih nogometaša. Frizure su im posebno važne, ponekad se čini da se natječu tko će imati unikatniju i luđu, posebice na velikim turnirima poput svjetskih i europskih prvenstava, kada se cijele momčadi znaju ošišati i ofarbati u istom stilu. To su znali napraviti i Vatreni.

Za styling kose nogometaši koriste najkvalitetnije šamponeNije to počelo jučer. David Beckham jedan je od prvih nogometaša koji je od svoga izgleda i imidža napravio veliki biznis.

Beckham i Ronaldo napravili veliki biznis

Cristiano Ronaldo cijelu je priču odveo na još veću razinu. Posljednje procjene specijaliziranih financijskih agencija kažu da od marketinga zarađuje četrdesetak milijuna eura godišnje, a ukupno je težak preko 400 milijuna eura. U Juventusu ima plaću oko 60 milijuna eura bruto godišnje.

Dakle, od marketinga zarađuje tek nešto manje nego izravno od nogometa, odnosno plaće i bonusa. S jednim proizvođačem sportske opreme ima nevjerojatan deal: potpisao je doživotan ugovor vrijedan milijardu dolara.

Lionel Messi i David Beckham (Foto: AFP) Lionel Messi i David Beckham (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogomet je na svim razinama postao veliki biznis, a marketinški departman posebno je važan dio svakog ozbiljnijeg kluba. Naravno da su „neposredni proizvođači“ odvalili svoj dio financijskog kolača.

Danas mnogi nogometaši i treneri reklamiraju brojne proizvode koji se nalaze, primjerice, u salonima ljepote, najčešće mušku kozmetiku, a još više robne marke ili automobile.

Mnogi su pokrenuli i vlastite modne brendove. Nisu iznimka ni hrvatski reprezentativci. Primjerice, prošle godine Marcelo Brozović bacio se u modne vode. Njegove kreacije nose i neki hrvatski reprezentativci. Treneri su posebno pogodni za promociju robnih marki.

Rituali i marketing

Pep Guardiola ili Jose Mourinho na taj način zarađuju silne milijune. Trenirke i baloneri davna su prošlost, mnogi treneri na travnjak izlaze obučeni po posljednjoj modi.

I hrvatski izbornik uvijek je elegantno obučen i dotjeran. Jedan od rituala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bilo mu je oblačenje stalno iste elegantne bijele košulje.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mnogi hrvatski reprezentativci imaju svoje male rituale koji nerijetko izazivaju veliku pozornost navijača i šire javnosti. Kapetan Luka Modrić prije ulasku u igru, na nedavnoj utakmici Reala, ljubio je svoje štitnike na kojima su fotografije njegove obitelji i Isusa Krista. Ta je slika u tren oka obišla svijeta, a Modrić je zbog toga zadobio velike simpatije ljubitelja nogometa.

Živimo u virtualno doba kada se poznate javne osobe prate na svakom koraku. Navijače i javnost zanima svaki detalj. Neke nogometne zvijezde na društvenim mrežama imaju desetke milijune pratitelja, koji praktički gutaju svaki njihov pokret. Stoga je jasno da svi ti mali rituali nisu nevažni.

Imidž donosi novac

Oni svjesno i nesvjesno kreiraju imidž profesionalnih nogometaša, otkrivaju njihovu osobnost i sklonosti, na neki su način prozor u njihov svijet intime. Ronaldo i njegov PR tim to majstorski koriste - i naplaćuju. I nisu jedini.

Osim medijske prisutnosti, koju marketinške agencije prate kirurški precizno i po tome se mjeri popularnost nogometaša, a Ronaldo je i tu neprikosnoven, jer se njegove ime najviše spominje u novinarskim tekstovima i videoprilozima, društvene mreže igraju najveću ulogu u promociji nogometaša.

Luka Modrić sa Zlatnom loptom (Foto: AFP) Luka Modrić sa Zlatnom loptom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kratke objave na svojim profilima nogometne zvijezde naplaćuju stotinama tisuća eura. Ronaldo je i tu bez premca. Portugalac je svjetski rekorder po broju pratitelja na društvenim mrežama. Debelo je probio brojku od 300 milijuna i ubrzanim korakom ide dalje.

Veliki marketinški potencijal imaju i mnogi hrvatski nogometaši koji uživaju svjetsku slavu, posebice Modrić i Ivan Rakitić. Ne čudi što Modrić najviše zarađuje od marketinga među hrvatskim nogometašima.

Modrić najviše zarađuje

Na tri glavne društvene mreže ima oko 30 milijuna pratitelja, a Rakitić oko 20 milijuna. Neslužbeni izvori kažu da Modrić ima višemilijunski ugovor s jednim poznatim proizvođačem sportske opreme. Prema našim saznanjima, od marketinga može zaraditi i do dva milijuna eura godišnje.

Paul Pogba i Luka Modrić (Foto: AFP) Paul Pogba i Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Spekulira se da mu je glavni sponzor samo zbog osvajanja Zlatne lopte isplatio bonus od 800 tisuća eura. Zbog svega što smo naveli lako je zaključiti koliko je bitan imidž u modernom nogometu. Možda nije baš sve, ali nije ni daleko od toga.

DERCOS OTKRIVA  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider