FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Kineski div

Tko je Zhang Zhilei, Hrgovićev sljedeći protivnik?

Filip Hrgović i Zhang Zhilei ukrstit će rukavice na putu do borbe za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski boksač Filip Hrgović konačno je pronašao suparnika. Bit će to kineski teškaš Zhang Zhilei (23-0-1, 18 nokauta), koji se nalazi na 13. mjestu IBF-ove liste izazivača. Kinez, poznat i pod nadimkm Big Bang, je 29. na BoxRecovoj ljestvici najboljih teškaša, što je za osam mjesta bolja pozicija od one hrvatskog boksača.

Riječ je o 38-godišnjem boksaču koji je rođen u devetomilijunskom kineskom gradu Zhoukou, u provinciji Henan, koja se nalazi u centralnoj Kini i kolijevka je kineske civilizacije. Od ožujka 2021. ima prebivalište u američkom gradu Bloomfieldu (New Jersey).

Meč Filip Hrgović - Zhang Zhilei bit će okršaj divova

Zhang je visok točno koliko i El Animal Hrgović, dakle 198 centimetara. Krajem studenog u posljednjem meču protiv Craiga Lewisa težio je oko 124 kilograma. U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri imao je 24 meča, od toga je ostvario 23 pobjede, 18 nokautom, te jedan remi, i to protiv Jerryja Forresta u veljači prošle godine

Upravo bi taj meč mogao biti nit vodilja za procjenu njegovih vrijednosti. Forrest je sasvim prosječan boksač, a zadao je puno problema Zhangu. Iako ga je Zhang u prve tri runde triput bacio na pod, Forrest je nekako izdržao i potom je napao masivnog Kineza, koji je jedva disao pred kraj meča.

Koji je krajnji domet Filipa Hrgovića u profesionalnom boksu?

Ukupno glasova:

Neriješen ishod mnoge je šokirao jer je Kinez bio veliki favorit. Koliko se Zhang umorio govori i sljedeći podatak: poslije meča je završio u bolnici na nekoliko dana jer je imao kardiovaskularnih problema. Na sreću, ubrzo se oporavio i vratio boksu.

Slično kao i Hrgović, u profesionalnoj karijeri nije imao viđenijih suparnika. Sve su to bili više-manje boksači nepoznati široj sportskoj javnosti. No Zhang je imao zavidnu amatersku karijeru, opet slično kao i Hrgović.

Zavidna amaterska karijera - kao i Hrgović, Zhilei ima olimpijsku medalju

Ima brončanu medalju s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. U polufinalu superteške kategorije izgubio je od velikog Roberta Cammarellea. Ima i dvije bronce sa svjetskih prvenstava 2007. i 2009.

Na Olimpijadi u Londonu 2012. u četvrtfinalu ga je na bodove porazio Anthony Joshua, koji je potom osvojio zlato i naposljetku postao svjetski profesionalni prvak.

Zhang se otisnuo u profesionalce početkom 2014. Isprva je potpisao ugovor s promotorskom kućom Dynasty Boxing, koja najviše operira na kineskom tržištu. U rujnu 2020. ušao je u orbitu Matchroom Sporta, koji je pod šapom Eddieja Hearna, odnosno njegova oca Barryja.

gol expired Iz Madrida stižu dobre vijesti za Zlatka Dalića: Vrsaljku se opet sve otvorilo divider

Budući da je upravo Matchroom involviran i na Hrgovićevoj menadžerskoj strani, iako hrvatski boksač formalno nije u kući engleskih promotora, najvjerojatnije će se lakše postići dogovor o podijeli financijskog kolača. Ako ipak dođe licitiranja, stručnjaci procjenjuju da će podjela biti 60:40 za Hrgovića. Uglavnom, menadžeri imaju dva tjedna da dogovore sve detalje.

Pobjednik ide na prvaka IBF-a - trenutačno je to Oleksandr Usyk, ali postoji problem

Zhangu je meč s Hrgovićem posljednja šansa da dobije šansu boksati za naslov svjetskog prvaka. Tko pobijedi u ovom meču, bit će službeno prvi izazivač svjetskom prvaku u teškoj kategoriji u IBF verziji, a to je trenutačno Ukrajinac Oleksandr Usyk.

Zhang baš i ne može birati ako želi doći do borbe za naslov prvaka i logično je da je promptno prihvatio Hrgovićevu bačenu rukavicu. Barem na riječima je pokazao da se ne boji hrvatskog boksača.

"Ne razumijem zašto najbolji teškaši odbijaju ovu borbu", nedavno je poručio Kinez i dodao:

gol expired VIDEO Dembele razmještao suigrače na klupi kako bi sjeo kraj novog pojačanja Barcelone divider

"Hrgović nije babaroga. Spomene li netko moje ime, ja ću se odazvati."

Obećanje je ispunio, nije se povukao, to mu se mora priznati. I Hrgovićev i Zhangov problem je što će vjerojatno morati čekati sljedeću godinu da dobiju šansu boksati za naslov prvaka.

Hrgović uživa osjetno veći ugled u svijetu boksa od kineskog boksača, ali i njegove šanse nisu prevelike da dogovori meč za naslov prvaka u izravnoj pogodbi s prvakom, tko god to bio. Obojica će najvjerojatnije morati čekati da boksačka asocijacija odradi posao i privede prvaka za stol.

Hrgović je veliki favorit za sve 

Jednostavno, obojica nisu dovoljno popularna i atraktivna na svjetskoj razini da se oko njih zavrti veliki novac. Iako je Zhang Kinez i na prvu bi se reklo da će na kineskom tržištu imati prolaz, to ipak nije tako jednostavno, jer da jest, Zhang bi već boksao s nekim viđenijim imenima.

Zhang boksa u kontragardu i možda bi se moglo reći da je zbog toga nezgodan klasičnim dešnjacima kao što je Hrgović, no prilično je spor i neokretan. Zhang je solidan boksač, ali ništa više od toga. Gotovo svi analitičari slažu se da je Hrgović veliki favorit i da bi trebao pobijediti bez većih problema.

Međutim, neki vide možda mali problem u tome što će se Hrgović prvi put suočiti s nešto kvalitetnijim boksačem koji je njegove visine i fizičke snage.

"Hrgović ovaj put neće moći koristiti prljave udarce u potiljak glave, kojima je po cijele noći bombardirao niže suparnike", ironičan je Jack Tiernan s Boxing News 24, koji se slaže da Hrgović ima jači udarac i da je pokretniji, ali da treba vidjeti može li Zhang biti malo dinamičniji nego inače.

"Previše robotizirani Hrvat"

Iako Tiernan prognozira da će Hrgović lako slaviti, očito nije pretjerano impresioniran najboljim hrvatskim teškašem.

"Hrgović je bio dobar amaterski borac, ali je gubio u okršajima s boljim teškašima kao što su Joe Joyce i Tony Yoka. Njegov problem je što je previše robotiziran i bolji teškaši iskoristili su taj njegov nedostatak", kaže Tiernan, koji smatra da se oko Hrgovića podigla prevelika prašina u posljednje vrijeme zato što je ispalo da ga većina poznatih boksača izbjegava jer ga se boje, a ne zbog toga što im nije atraktivan u financijskom smislu.

gol expired Katalonci trljaju ruke: Barca našla novog sponzora, Camp Nou mijenja ime, a cifra je golema divider

"Stoga je dobro da je 29-godišnjem hrvatskom boksaču netko konačno izašao na crtu da se vidi zaslužuje li vodeće mjesto na listi izazivača. Dosta je frke nastalo zbog Hrgovićevih zahtjeva, što ga čini boljim nego što zapravo jest", ističe Tiernan.

Oko Hrgovićevih kvaliteta postoji dosta prijepora u boksačkim krugovima, ne samo inozemnim, već i u domaćim. Mišljenja su prilično rastezljiva, može se čak reći da idu iz krajnosti u krajnost.

Koji je krajnji Hrgovićev domet?

Neki smatraju da je Hrgović kadar uhvatiti se u koštac s elitnim boksačima i biti al pari jednom Tysonu Furyju, dok su drugi mišljenja kako je precijenjen i da nije ta marka. To otvoreno sugerira i Tiernan.

Doista je teško reći koji su krajnji Hrgovićevi dometi. Jedini način na koji se to može provjeriti jesu mečevi s najboljim profesionalnim boksačima, a takvih dosad nije imao. U biti će mu Zhang biti najveći izazov dosad, a on još veći Zhangu.

Ishod meča mogao bi barem malo rasvijetliti prethodno postavljeno pitanje. Ako Hrgović bude uvjerljiv i dominantan, to će mu dobrano podići cijenu i ugled. Naravno da vrijedi i obrnuto.

U svakom slučaju, ako Hrgović želi boksati s najboljima i naposljetku postati svjetski prvak, Zhang bi mu trebao biti samo usputna stanica koju će više-manje lako apsolvirati. 

Sve borbe Filipa Hrgovića:

  • Emir Ahmatović - TKO 3. runda
  • Marko Radonjić - TKO, 3. runda
  • Rydell Booker - TKO 5. runda
  • Alexandre Kartozia - KO 3. runda
  • Eric Molina - KO 3. runda
  • Mario Heredia - TKO 3. runda
  • Gregory Corbin - TKO 1. runda
  • Kevin Johnson - jednoglasna odluka sudaca 8. runda
  • Amir Mansour - KO 3. runda
  • Filiberto Tovar - TKO runda
  • Sean Turner - jednoglasna odluka sudaca 8. runda
  • Tom Little - TKO 4. runda
  • Pavel Sour - KO 1. runda
  • Raphael Zumbano - TKO 1. runda

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider