FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Velika analiza

Boksački as hrabro prognozira: "Hrgović će razbiti Yoku i može pobijediti Furyja, a Babić ima male šanse. Ovo su argumenti!"

U velikom intervjuu za gol.hr proslavljeni pulski boksač Jetiš Bajrami govori o Filipu Hrgoviću, Tonyju Yoki, Alenu Babiću, Tysonu Furyju, Anthonyju Joshui i ostalim asovima teške kategorije…

Filip Hrgović i Tony Yoka (Foto: GOL.hr)

"Hrgović će razbiti Yoku, pobijedit će prekidom do 6-7 runde. Naravno, ako uopće dođe do borbe", hrabru je prognozu ispalio Jetiš Bajrami, višestruki prvak Hrvatske i bivši hrvatski reprezentativac te legenda pulskog boksa.

"Ne bih se iznenadio da Francuz lukavo odstupi kao i ovi prije njega. Hrge se svi boje", tvrdi Bajrami, koji mi se samoinicijativno javio nakon serije članaka i publiciteta koji se stvorio oko mogućeg meča Filipa Hrgovića i Tonya Yoke, ali i javnog prepucavanja Hrgovića i Alena Babića… I njega je to jako zaintrigiralo.

Jetiš Bajrami: "Hrgović će razbiti Yoku"

"Teška kategorija opet se vratila na velika vrata. To je jako dobro za boks jer ipak je teška šlag na tortu plemenite vještine. Eto, i ti si opet počeo češće pisati o boksu čim se teška vratila u fokus zanimanja. Baš kao u neka stara vremena", smije se Bajrami, kojega poznajem iz dana još dok je haračio boksačkim ringovima, a danas je u boksu na rekreativnoj razini.

gol expired Hrgoviću propada borba karijere? Sve bi moglo završiti na sudu zbog Yoke divider

"Imam mali klub i treniram rekreativce. Nisam povezan s pulskim boksačkim klubom, to je već duga i teška tema. Ma, bolje da ne pričam o tome", šali se Bajrami, koji je oduvijek socijalno osviješten vrhunski sportaš, poznat po brojnim humanitarnim akcijama.

"Profesionalni boks nije samo vještina"

Ugledni je član romske zajednice u Puli i kao predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine puno je pomogao i još uvijek pomaže svojim sunarodnjacima.

"To mi je kao Romu i sportašu dužnost i čast. Sport mi je pomogao da se izgradim kao čovjek i zadobijem povjerenje zajednice. Moje mogućnosti su ograničene, to je jasno, ali trudim se, vraćam zajednici, društvu i državi koliko god mogu i umijem", skromno će Bajrami, koji se nakon vrlo uspješne amaterske karijere, u kojoj je pobjeđivao mnoga svjetska imena u perolakoj, muhi i bantamu, oprobao i u profesionalcima.

"Odradio sam samo jedan meč. Ne zbog toga što nisam imao vjere u svoje mogućnosti, dapače. Međutim, nije sve u vještini, podjednako odlučuju stvari izvan ringa. Da bi uspio u profesionalnom boksu, nije dovoljan talent i kvaliteta, već moraš imati i jako dobrog menadžera. Vidio sam da su male šanse da me preuzme neko top ime", prisjeća se Bajrami, koji je važio za velikog talenta, bio je peti na Juniorskom prvenstvu svijeta na Kubi 1996. i predviđala mu se sjajna karijera.

"Da Hrgović ima top menadžera, već bi se borio za naslov prvaka svijeta"

"Mnogo puta sam bio blizu postolja ili tu negdje, ali često je nedostajalo malo vjetra u leđa. U mnogim mečevima na važnim turnirima morao si biti puno bolji od boksača koji dolaze iz velikih zemalja. Svi mi koji dolazimo iz malih država po tom pitanju smo hendikepirani. Taj se problem prenosi i u profesionalce. Nemojte misliti da nije tako. Teško je uspjeti jer marketinški nismo toliko isplativi. To je i Hrgovićev problem. Međutim, može se to nadvladati ako si baš jako dobar i imaš nekoga jakog iza sebe. Da Hrgović ima top menadžera, već bi se davno borio za naslov prvaka svijeta", priča Bajrami.

Jetiš Bajrami Jetiš Bajrami (Foto: GOL.hr)

Braća Sauerland ipak su poznata i moćna imena u svijetu boksa…

"Nekoć bila, prije dvadesetak i više godina, ali više nisu tako moćni. Dobro, da je Hrgović Nijemac, Talijan ili barem Poljak, i njima bi bilo lakše zavrtjeti neku lovu. Ovako je to jako teško. Nijemci su općenito izgubili primat u boksu koji su držali posljednjih desetljeća u Europi. Već neko vrijeme glavni su Britanci. Imaju pledaju vrhunskih boksača, pa i promotora. Eddie Hearn je sada glavna faca. Mislim da bi Hrgoviću bilo puno bolje da ga on vodi."

Pojedini inozemni analitičari koji su se javljali posljednjih dana prognoziraju da će Yoka svladati Hrgovića, neki čak tvrde i prilično lako. Vi ste potpuno drukčijeg mišljenja. Koji su argumenti?

"Ne kažem to zbog toga što je Hrgović naš ili zbog toga što sam posebno dobar s njime. Ma, kakvi. To je moja stručna procjena. Ako ćemo iskreno, Hrgović mi se kao amater uopće nije pretjerano sviđao. Bio je previše krut za moj ukus, boksao je malo previše na silu", kaže Bajrami i nastavlja.

"Hrgović je jako napredovao pod vodstvom kubanskog trenera Diaza"

"Međutim, otkako se otisnuo u profesionalce i posebice otkako ga je preuzeo sjajni kubanski trener Pedro Diaz, kojeg jako dobro poznajem još tamo od sredine 90-ih, Hrgović je silno napredovao. I tehnički i taktički. Diaz ga je i fizički doveo u red, vidim da mu je smanjio rad u teretani, stesao ga je i napravio elastičnijim."

Bajrami upozorava.

"Gledajte, boksačima ne treba pretjerano dizanje utega, to samo odmaže. Prevelika mišićna masa zapravo nije dobra jer usporava i ukrućuje mišiće. To ne znači da boksači ne trebaju mišiće, nego da to treba biti izbalansirano. Hrgović sada djeluje upravo tako – balansirano. Fini omjer mišićne mase i fleksibilnosti."

Što je popravio u tehničko-taktičkom smislu?

"Puno toga. Najvažnije je da više ne lovi suparnike po ringu, da ne skače za njima, nego drži koncentraciju, balans na obje noge, strpljivo gradi napade i baca udarce. Što znači udariti? Kao amater on je previše gurao, kako mi to boksači kažemo u žargonu. To vam je kao u nogometu kada neki igrači više guraju nego udaraju loptu. Isto je i u boksu. Hrgović više ne trči naprijed i ne gura, on sada gradi i udara. Tako je puno efikasniji, udarac je puno jači kada se eksplozivno baci, nego kada nasilu ideš naprijed i više guraš nego udaraš."

"Hrgović je na Olimpijadi imao krivu taktiku protiv Yoke"

Što mislite o Yoki? On je ipak olimpijski prvak, pobijedio je Hrgovića, pa je možda i logično da je favorit.

"Nisam uopće impresioniran Yokom. Protiv Milasa uopće nije bio uvjerljiv. Milas mu je zadavao probleme, ali previše je trčao okolo i bezveze se trošio. Na kraju je ostao bez snage i to je Yoka iskoristio.  Činjenica jest da je Yoka dvaput pobjeđivao Hrgovića, a ovaj njega jednom, ali sve su to bili egal mečevi. Pa i onaj na Olimpijadi. Tko može reći da je Yoka sigurno bio bolji od Hrgovića? Meni nije. Najpoštenije bilo bi neriješeno. To je bilo li-la u najmanju ruku, iako je Hrgović cijelo vrijeme krivo boksao. Lovio je Yoku i skakao za njim. Tako se ne boksa, pogotovo amaterske mečeve."

gol expired Đoković sprema milijunske tužbe, uz njega samo još jedan od prvih 100 tenisača nije cijepljen divider

Kako Hrgović treba boksati protiv Yoke? Treba li nasrnuti od prve sekunde?

"Ma, kakvi. Mora boksati kao što je dosad boksao pod Diazom. Dakle, aktivno, ali strpljivo i precizno. Nokaut dolazi sam od sebe, njega se ne može isforsirati. Mislim da ovaj put neće napraviti pogrešku i loviti Yoku po ringu. Puno je naučio, prošao je tu školu. Osim toga, mislim da Hrgoviću više pašu profesionalni mečevi s puno rundi, nego amaterski. Hrgović je često s Yokom sparirao dok su bili amateri. Imamo neke informacije, ljudi mi kažu da ga je znao nalupati kada se duže boksalo."

"Tek treba vidjeti koliko obojica mogu izdržati kada prime udarac"

I jednom i drugom se zamjera da dosad nisu boksali s viđenijim imenima profi-boksa, pa se i ne može vidjeti kakvi su zapravo.

"S time se samo djelomično slažem. Treba tek vidjeti koliko mogu izdržati kada dobiju udarac. Zbog toga predlažem Hrgoviću da uzme opasne sparing partnere koji su sposobni udijeliti mu batina. Mora probati sve kombinacije, da vidi kako reagira kada prima udarce", predlaže Bajrami i upozorava.

"Vidim kako se piše da je Hrgović dosad imao bezvezne borce, ali onaj Crnogorac Radonjić uopće nije loš boksač. Ja sam ga gledao kao amatera, on je tada bio vrlo dobar. Čovjek zna boksati, ali Nije se to moglo vidjeti jer je Hrgović dominirao. Iskreno, nisam se nadao da će ga tako izdominirati jer poznajem Radonjića. Mislio sam da će biti u stanju pružiti veći otpor. Upravo je taj meč jedan od razlog zbog čega mislim da je Hrgović sazrio i puno napredovao. Vidjet ćete protiv Yoke. Francuz se grdno vara ako misli da je on tu neki favorit."

"Ricky Hatton iznimno cijeni Hrgovića"

Ostali ste u kontaktima s brojim poznatim boksačima s kojima ste se borili, sparirali i prijateljevali. Jeste li s njima pričali o Hrgoviću?

"Kako ne, ma svi znaju za Filipa. On je postao svjetska marka. Ja sam kod promotora braće Kličko Klausa-Petera Kohla u Universumu sparirao s ponajboljim svjetskim boksačima u mojim kategorijama, primjerice sa slavnim Istvanom Kovacsom, amaterskim i profesionalnim prvakom svijeta i zlatnim olimpijcem, pa Vladimirom Sidorenkom i mnogim drugima. Osim u Njemačkoj, puno sam imao sparinga i u Italiji, radio sam primjerice sa Gianlucom Brancom ili Stefanom Zoffom, vrhunskim boksačima", podsjeća Bajrami.

"Sa svima njima se često čujem. Stari sam, primjerice, prijatelj s Rickyjem Hattonom. Joj, što smo se mi zezali dok smo bili mladi, izlazili smo, zatvarali birtije po Londonu i Europi. Nedavno sam se čuo s njim. Kaže da mu se Hrgović čini odličnim, iznimmo ga cijeni. I on veli da ga baš intrigira kako će proći. Taj meč protiv Yoke gledat će cijeli boksači svijet. Eto, ja mislim da će to Hrgoviću biti najlakši meč u seriji velikih."

"Fury je nezgodan, snažan, a odličan tehničar. No ipak, Hrgović ga može pobijediti"

Vjerujete li da može postati apsolutni prvak svijeta? Da može dobiti Usyka, Joshuu i naposljetku Furyja?

"To je već teško prognozirati. Ne znam hoće li uspjeti, ali mislim da ima šansu. S Joshuom i Usykom će biti egal. To je moje mišljenje. S Furyjem će već biti teže, ali mislim da bi i protiv njega imao šanse. Fury je nezgodan, snažan, a odličan tehničar. Samo i on previše skače po ringu. Wilder ga je u par navrata zbog toga uspio kazniti. Fury je zamalo izgubio zbog nepromišljenih poteza. Malo si umislio da je Ali, ali ipak nije. Samo je Ali i možda Roy Jones Junior mogao skakati i dobro udariti. Kako ćeš udariti jako ako se dobro ne osloniš na noge? Udarac ide iz nogu i kukova, moraš čvrsto zauzeti gard, udariti i odmaknuti se brzo. Ako skačeš, to ne ide. Vidim da je Hrgović to dobro svladao."

"Bišćanu sam rekao da će Usyk pobijediti Joshuu"

Jeste li se iznenadili kada je Usyk pobijedio Joshuu?

"Uopće ne. Prognozirao sam da će Ukrajinac dobiti. Evo, svjedok mi može biti Igor Bišćan. On voli boks i zna me nazvati. Baš me pitao oko tog meča. Iznenadio se kada sam mu rekao da tipujem na Usyka. Odličan je boksač, puno iskusniji od Joshue. Britanac nije imao baš puno mečeva u karijeri. On je kasno počeo kao amater i bez obzira na olimpijsko zlato, ipak nema toliko mečeva kao Usyk. Osim toga, Joshua se loše spremio, promašio je taktiku ili nije slušao trenera", kaže Bajrami i nastavlja:

Hoće li Kauboji svladati i Crnogorce?

Ukupno glasova:

"Usyk je kontraš, Joshua ga je napadao pravocrtno, a trebao je ulaziti u njega sa strane. To mu je bila velika pogreška koju će u uzvratu vjerojatno ispraviti. Vidim da se uozbiljio, da ne snima reklame, već ozbiljno radi. Malo je previše otišao u celebrityje… Uglavnom, sada prognoziram da će dobiti Joshua, iako je Usyk stvarno odličan. Ukrajinac zna boksati, baš je školski tip, ali i Joshua je pametan, zna se izvući iz problema. Taktika je u boksu jako važna. Ovaj put će biti spreman."

"Ruiz je opasan, zna boksati i jako udara"

Tko vas je još dojmio od teškaša?

"Ovaj mali Meksikanac Andy Ruiz. Baš je dobar, zna znanje, a tko bi rekao kada vidiš onako gojaznog. Međutim, tehnički je baš sjajan, izvlači udarac iz pete, baš kako treba. Udara, ne gura. Ima kratke ruke, ali zna ući u suparnika, nasloni se i onda eksplodira. Ima stvarno jak udarac. On bi Hrgoviću bio jako nezgodan."

Hrgović važi kao udarač ili je barem važio za udarača. Ima jak udarac, nema sumnje, ali dojam je da ipak nije toliko jak da sruši opasne suparnike jednim udarcem?

"Možda nema najjači udarac, ali mislim da ima dovoljno jak da sve sruši. Ne bi mogao tako dominirati da ne udara jako. Zato ga se i svi boje. Nitko mu neće rado izaći na crtu. Yoka vjerojatno misli da ga može dobiti, pa se ne boji. Vidjet ćemo."

"Babić je pretjerao, ali svi bi to gledali"

Što kažete na Alena Babića i na njegovo prepucavanje s Hrgovićem? Podigli su tenzije do maksimuma, napunili bi svaku dvoranu…

"Jasno mi je sve, znam da trash-talk i otvoreni animozitet prodaju karte i dižu gledanost, svi bi taj meč gledali, ali mislim da su ipak pretjerali. Zapravo da je Babić pretjerao. To vrijeđanje ne priliči sportašima, posebice jer su obojica Hrvati. Boks ipak nije ulična tučnjava, to je plemenita vještina. Kažem, sve mi je jasno, to je u profi-boksu tako, ali ipak sve ima svoje granice."

Tko bi pobijedio ako bi se susreli u ringu?

"Hrgović. Sigurno bi bio veliki favorit. Bolji je boksač, fizički je jači, iskusniji je, imao je u karijeri puno više jačih borbi. Hrgović je u amaterskom boksu osvajao medalje na najvećim natjecanjima. Babiću bi trebala biti čast da odmjeri snage s takvim šampionom. Sve to ne znači da bi Babić bio bez šansi. Bile bi male, ali neke šanse bi imao. U boksu ništa nije sigurno, jedan udarac može sve promijeniti."

"Babić je car u Londonu, ali mora još puno raditi i napredovati"

Što mislite o Babiću kao boksaču?

"Dečko uspješno gradi svoju karijeru. Ima karizmu, osebujan je lik, očito je srčan. U Londonu i Britaniji je car, svi ga znaju. Za moj ukus malo pretjeruje s izjavama, ali tko sam ja da mu sudim. Kao medijska ličnost je jako zanimljiv, kao boksač je solidan. Međutim, mora još puno raditi i napredovati. Tehnički može biti puno bolji. Barem ono što ja vidim."

Što mora popraviti?

"Malo nekontrolirano ide naprijed, odveć se služi s krošeima, tako se previše otkriva. Mora više upotrebljavati direkte jer kada dođe na jače borce to bi ga moglo skupo stajati. U zadnjoj borbi je zbog toga imao dosta problema. Ja mu sve želim najbolje. Neka postane prvak svijeta, svakom hrvatskom boksaču to želim."

U zadnje vrijeme razvila se žučna polemika bivših boksačkih prvaka i današnje teške elite. Javio se i Larry Holmes i brutalno iskritizirao današnje teškaše. Kaže da nemaju dovoljnu vještinu i da nisu ni blizu prijašnjih generacija. Javio se i Lenox Lewis i podržao Holmesa, a prije toga je Frank Bruno raspalio po Furyju.

"Holmes malo pretjeruje, ali suštinski je u pravu"

"Ne do kraja, ali uglavnom se slažem sa starim asovima. Kvaliteta je pala zadnjih dvadesetak godina. Sad se to opet diglo, ali opet nije kao nekoć. Gledajte, pa vi danas praktički nemate ozbiljnog američkog boksača, a prije su bili glavne face u teškoj. Govorim o profesionalcima. Wilder je samo solidan boksač, da ne upotrijebim neku težu kvalifikaciju. Možda kukanje za starim vremenima izgleda patetično, u svemu se priča da je prije bilo bolje, što često nije istina, ali u boksu ima osnove za takve konstatacije. Pa pogledajte samo listu imena teške kategorije 70-ih, 80-ih i 90-ih…", kaže Bajrami i nastavlja.

"Bilo je masu sjajnih boksača i stalno su se borili međusobno. Danas imaš izbjegavanja koliko hoćeš. Pa, evo, izbjegavaju i našeg Hrgovića. Tko zna hoće li Joshua i Fury ikada boksati? Da su neka stara vremena, već bi se triput sastali. S te strane slažem se s Holmesom, suštinski je u pravu, no ipak mislim da malo pretjeruje kada kaže da današnji teškaši nemaju pojma. Ima tu kvalitete, ne kao nekoć, ali nije tako loše."

"Drviš je izluđivao Klička, a Mirko Filipović je jako udarao i rušio poznata imena" 

Bajramović se prisjetio nekih anegdota…

"Svi pričaju o Vladimiru Kličku, stvarno je bio sjajan boksač. To je postao nakon što ga je preuzeo Emanuel Steward i promijenio mu stil boksanja. Po tome mu je Hrgović sličan, mislim na to što radi s Diazom. Međutim, sjećam se dobro što je naš Stipe Drviš radio Kličku na sparinzima. Da, njih dvojica su sparirali i Drviš ga je izluđivao svojom brzinom. Sjećam se i Mirka Filipovića kao boksača. Ljudi možda misle da nije bio tako dobar, ali varaju se", tvrdi Bajrami.

"Pa Mirko je pobjeđivao u kvalifikacijama za Euro jednog Puleva i Sinana Şamila Sama. Puleva je nokautirao. Koga je Mirko pogodio, taj je morao pasti. Nema u boksu neprikosnovenih. I Lenox Lewis je padao, a vjerojatno je najbolji u zadnjih dvadesetak godina. Iako su i braća Kličko šampioni, tu su negdje s njim. Ona Lewisov meč s Vitalijem vjerojatno je najbolji u zadnjih 20 godina u teškoj. Vladimir je s vremenom ostario i to više nije bilo to protiv Furyja i Joshue. Godine čine svoje. Vjerojatno bih ih obojicu dobio da su boksali s njim kada je bio mlađi."

"Nisam impresioniran novim britanskim valom. Hrgović će ih sve pomesti"

Teškom vladaju uglavnom Britanci. Uz Hrgovića i Yoku, od nadolazećih boksača analitičari izdvajaju Daniela Duboisa, Efea Ajagbu, Joea Joycea… Svi su pod britanskom zastavom.

"Nisam impresioniran novim britanskim valom. Mislim da je Hrgović od svih bolji i da će ih pomesti. Filiš će biti najveći konkurent Furyju, Usyku i Joshui. Hrgović spaja snagu i tehniku, nabrojanima uglavnom nešto nedostaje. Ili imaju snagu, a nemaju tehniku. Ili obratno. Uglavnom, nisam oduševljen, mislim da će ih Hrgović sve dobiti", zaključio je Bajrami.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider