FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Yoki istječe rok

Poznati promotor otkrio zašto vrhunski boksači izbjegavaju Hrgovića: "To je smiješno za mojeg borca"

Potraga Filipa Hrgovića za atraktivnijim protivnikom okreće se Tonyju Yoki, ali bliži se rok za dogovor o okršaju teškaša…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski profesionalni teškaš Filip Hrgović grozničavo traži dostojnog suparnika u IBF kategoriji. Njegova potraga privlači pozornost ne samo hrvatskih već i svjetskih medija.

Nakon što su ga odbili Luis Ortiz i Joseph Parker, odnosno nakon što su pronašli izlike da izbjegnu meč, Hrgović se okrenuo sljedećem borcu na ljestvici izazivača, a to mu je stari suparnik iz amaterskih dana - Tony Yoka.

Francuz je olimpijski prvak iz Rija 2016., a u polufinalu je pobijedio baš Hrgovića tijesnom odlukom sudaca. Radi se o kontroverznom meču iza kojeg se još uvijek vuku neki repovi, pa je i zbog toga mogući budući meč Hrgovića i Yoke iznimno intrigantan.

Uostalom, to je javno poručio i trenutačno najbolji svjetski teškaš Tyson Fury kazavši da jedva čeka vidjeti taj okršaj. Vjerujemo da će mnoge zanimati.

Ima li Yoka druge planove?

Sky Sports piše da je IBF naredio boksačima da pregovaraju o organiziranju borbe koja bi odlučila o obveznom izazivaču u teškoj kategoriji IBF verzije.

Hrgović je u svojem stilu već poslao poruku francuskom boksaču.

''Yoka, čuo sam da me prozivaš nakon zadnje borbe. Sad će ti doći ponuda IBF-a, potpiši ugovor. Evo ti šanse, što ćeš napraviti?'' poručio je Hrgović.

gol expired Zvijezda Cityja na TV-u prati Luku, na tabletu Kovu, a na računalu igra poznatu nogometnu video igru divider

Dakle, Hrgović inzistira da Yoka što prije odgovori, a rok je postavljen i curi neumitno. No ostaje pitanje ima li Yoka druge planove?

Hrgović je već dugo frustriran u potrazi za protivnikom za IBF-ova finalnog eliminatora, a pobjednik će postati obvezni izazivač za pojas koji drži Ukrajinac Oleksandr Usyk.

Pravila IBF-a kažu da Hrgović mora ulaziti u pregovore sa suparnicima po redoslijedu poretka na službenoj listi IBF-a. Yoka je sljedeći na listi i stoga je u Hrgovićevu fokusu.

Rok istječe

Rok za dogovor o borbi postavljen je za četvrtak u 22 sata. Hrgovićevi promotori tvrde da još nisu dobili odgovor.

"Još uvijek ništa", rekao je za Sky Sports Nisse Sauerland, koji zastupa Hrgovića.

"Nisam barem ništa čuo. Čekamo odgovor", kaže Nijemac.

Sky Sports tvrdi da je kontaktirao Yoku, ali nije dobio odgovor.

gol expired Francuski kapetan priznaje: "Uvijek postoji strepnja kada se igra protiv Hrvatske, sve je moguće" divider

Priča ima i dodatni zaplet, a odnosi se na Yokinu odgođenu borbu s Martinom Bakoleom, koja je ovog mjeseca propala zbog ograničenja u vezi s koronavirusom.

Bakoleov trener Billy Nelson rekao je kako očekuju da će ta borba biti pomaknuta na ožujak i da se nada novom datumu u narednim danima.

Kao što rekosmo, Yoka je pobijedio Hrgovića u olimpijskoj superteškoj kategoriji 2016. Hrgović je kući odnio broncu, a Yoka je u finalu pobijedio Britanca Joea Joycea i osvojio zlato.

Joyce sljedeći na listi

Ako Yoka ne prihvati borbu s Hrgovićem, onda je upravo Joyce sljedeći na redu. Međutim, i tu postoji problem. Britanac je već na prvom mjestu WBO verzije, pa se očekuje da će dati prioritet tom putu prema osvajanju svjetskog naslova.

Nakon Yoke i Joycea dolazi Nijemac Agit Kabayel. Charles Martin bio je na prvom mjestu IBF-a, ali ga je s tog mjesta izbacio Luis Ortiz nedavno ga pobijedivši.

Ortiz (42) zbog ozljede ruke nije mogao prihvatiti borbu s Hrgovićem. Barem je to bila službena izlika.

gol expired Đokovićev plan B: Neće se pomiriti s deportacijom, već zna kako će nastaviti borbu s Australijom divider

Joseph Parker, koji je impresionirao jednoglasnom pobjedom protiv Dereka Chisore prošlog mjeseca, bio je sljedeći kojeg je IBF označio za Hrgovićeva protivnika.

No Parkerov menadžer David Higgins opravdao je svojeg pulena kazavši da je ozlijedio lakat. Čini se da je to samo jeftina izlika, pravi razlozi malo su dublji.

"Novac koji se nudi je smiješan za Parkera"

"Postoji ekonomski problem s Hrgovićem", kaže Higgins.

"Hrvat je dosegao visoku poziciju, ali nema preveliku bazu obožavatelja, pa je novac koji se nudi smiješan za boksača poput Parkera."

Kakvo iznenađenje! Tko bi se nadao da iza svega stoji novac. Zeleni papirići možda jesu glavni razlog, ali nisu jedini. Meč s Hrgovićem svima donosi veliki rizik, a zarada očito nije dovoljna da bi se taj rizik isplatio.

Da navedeni suparnici smatraju kako bi lako pomeli hrvatskog boksača, vjerojatno bi lakše prihvatili borbu. Ovako, svi cvikaju jer nitko nije siguran u pobjedu, a eventualni poraz im puno toga odnosi. Ništa novo u boksu, ta je priča stara koliko i plemenita vještina.

Da ne budemo licemjeri, sve donedavno tako je razmišljao i Hrgović ili njegovi menadžeri. Braća Sauerland vidno su izbjegavala mečeve s protivnicima iz Hrgovićeve kvalitetne kategorije.

I Hrgovićevi promotori su kalkulirali

Očito je da su se nadali da će stići do meča za naslov prvaka u nekoj od verzija bez prevelikog rizika. To nije nemoguće, već se događalo da se ide preko reda, ali to ide jako teško, pogotovo ako boksač dolazi iz male i relativno siromašne zemlje.

Boksači iz takvih zemalja teško mogu privući veću publiku dok ne postanu prvaci, pa jednostavno nisu dovoljno atraktivni za promotore, koji uvijek gledaju kako da zavrte što veći novac.

Hrgović je u međuvremenu izgubio strpljenje i pred svoje menadžere postavio je ultimatum da mu organiziraju meč s nekim od viđenijih boraca. Kako je Hrgović visoko plasiran na IFB ljestvici, prije ili kasnije dobit će šansu.

Suparnici ga ne mogu vječno izbjegavati, a i popularnost mu raste, navijačka baza se polako širi. Za to je djelomično zaslužan i Alen Babić, koji ga redovito proziva i nudi se za meč. Njihove verbalne prepirke prešle su hrvatske granice i jamačno bi izazvali veliki interes domaće, pa djelomično i svjetske javnosti ako bi se našli u ringu.

Kako god, IBF bi uskoro nekome mogao postaviti ultimatum.

Big Bang: "Hrgović nije bauk, ja ću se boriti"

Prije nekoliko dana javio se i Zhang "Big Bang" Zhilei, neporaženi profesionalni teškaš (23-0-1, 18 KO) i srebrni olimpijac.

"Ne razumijem zašto vrhunski teškaši to odbijaju", rekao je osvajač srebrne olimpijske medalje iz Pekinga.

"Hrgović nije bauk. Dao sam do znanja da ću, ako se moje ime pojavi, istupiti i prihvatiti izazov", poručio je kineski teškaš koji se nalazi na listi IBF-a i WBO-a.

"Moj krajnji cilj je postati svjetski prvak i trebaju mi borbe koje će me dovesti na taj put. Borit ću se protiv bilo koga. Želim veliku priliku i sve što tražim je pravedna naknada. Sada sam spreman", poručio je 38-godišnji kineski boksač.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider