FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Komentar Ivice Mede

All-in meč Hrgovića i Babića svi bi gledali: Tko tu koga zapravo izbjegava? Samo ring može pokazati tko ima veće srce

Ne treba sumnjati u to da bi hipotetski meč Hrgovića i Babića izazvao veliku pažnju javnosti i medija, posebno ako bi bila all-in varijanta…

Alen Babić i Filip Hrgović (Foto: GOL.hr)

Prepucavanje dvojice hrvatskih profesionalnih teškaša Filipa Hrgovića i Alena Babića doseglo je točku usijanja.

Hrgović je nedavno izjavio:

"Jedini način na koji bih se borio s njim jest da pobjednik uzima sve. Nokautirao bih ga u nekoliko rundi bez problema. Neće na meni zaraditi ni dolara. Drugi scenarij bi bio da ga prebijem na ulici, bez naplate."

Babić mu je promptno uzvratio:

"Prihvaćam tvoju uličnu borbu."

Zašto bi se borili na ulici kada mogu u ringu? Vrhunski boksači nisu uličari, barem ne bi trebali biti. Kako god i gdje da su odrastali, u jednom trenutku morali su napustiti ulicu. Uostalom, boks je plemenita vještina, a ne huligansko nadmetanje.

Tko tu koga zapravo izbjegava?

E, sad, ključno je pitanje tko tu koga zapravo izbjegava.

Babić već duže vrijeme izaziva i provocira Hrgovića, koji je jedno vrijeme šutio, a onda je eksplodirao.

Provociranje se pretvorilo u verbalni rat, koji se može okončati samo na jedan način – međusobnom borbom.

gol expired Obitelj Novaka Đokovića najavila novi prosvjed, australske vlasti ne puštaju svećenika u hotel divider

Babić cijelo vrijeme traži borbu, a Hrgović je sve donedavno obijao prihvatiti bačenu rukavicu. Sada je otvoreno kazao pod kakvim bi je uvjetima prihvatio. Ako zanemarimo uličarski scenarij, Hrgović kaže da bi pristao na okršaj samo u slučaju da pobjednik nosi sve.

Sasvim konkretna i korektna ponuda, koju je Babić očito prihvatio objeručke. Jer ako je spreman boriti se na ulici, onda je valjda spreman i za fajt u ringu.

O Hrgoviću sve ovisi

Nameće se logičan zaključak: ako je Hrgović iskren u svojoj ponudi, ako to nije samo klasično blebetanje, onda je jasan put k okršaju. Hrgović je renomiraniji boksač i o njemu puno više ovisi jer on je taj koji može lakše inicirati i organizirati meč. 

U suprotnom smjeru je to puno teže. U to se uvjerio i sam Hrgović. Bolje rangirani boksači imaju bolje karte u rukama i u pravilu imaju više prostora za kalkuliranje. Za njih je uvijek veći rizik boksati sa izazivačima koji se penju na ljestvici, a još uvijek nisu dovoljno atraktivni da zavrte veliki novac.

U takvim mečevima renomiraniji boksači obično ne mogu puno dobiti, ni po pitanju prestiža, a ni financijski, dok mogu puno toga izgubiti. I stoga je puno kalkulacija.

gol expired Prije dvije godine želio ga je Hajduk, a sada bi mogao potpisati za Dinamo? divider

Međutim, kada obje strane žele meč, što ih sprječava da ukrste rukavice?

Hrgovićev menadžer Kalle Sauerland oštro je napao IBF.

"Ovo postaje sprdnja. Prošli smo cijelu IBF-ovu ljestvicu u potrazi za suparnikom. Boksači nas odbiju i prije nego što dođemo do priče o novcu. Nitko ne želi boksati za naslov", ispalio je njemački boksački promotor.

Hrgović može ugasiti Babića za sva vremena samo na jedan način 

Ako već neki iz vrha liste izazivača neće protiv Hrgovića, ima tko hoće. Eto, tu je Babić na dohvat ruke. Hrgović i njegov menadžer ionako se žale da nemaju ozbiljnog suparnika, da nitko neće u ring s hrvatskim osvajačem olimpijske bronce.

Pa kad je već tako, zbog čega ne prihvate Babićevu ponudu i organiziraju meč?

Ako Hrgović misli da Babić samo lupeta, jednostavno ga može ugasiti za sva vremena. Javno mu može baciti rukavicu u lice službenom ponudom. Zna se kako se to radi.

Ako bi je Babić odbio, ako bi se na bilo koji način izmotavao, svi bi ga prozreli i morao bi začepiti za sva vremena.

U boksu je uvijek sve u rukama renomiranijeg boksača. U ovom slučaju to je bez ikakve dvojbe Hrgović.

Babić nije lošiji od mnogih Hrgovićevih suparnika

Kad je već dobio nekoliko odbijanaca, ako su se Luis Ortiz i Joseph Parker uplašili, a na to očito sumnja Sauerland kada kaže da nije dobio uvjerljiva objašnjenja zbog čega su odbili sučeliti se s njegovim klijentom, eto Hrgoviću prostora i šanse da izoštri formu i udarce na Babiću.

S obzirom na to s kime je sve boksao do sada, kakvih je tu bilo antitalenata i mizernih boksača, zašto ne bi i s Babićem? Čak štoviše, čini se da bi mu Babić bio najveći izazov dosad, a sam šalje poruke da želi izazove i teške mečeve. Pa što ga onda sprječava da pošalje Babiću ponudu?

gol expired Real napravio pakt s najvrjednijim Brazilcem na svijetu: Faraonski ugovor, odšteta veća od milijarde eura divider

Ako nema straha, ako je siguran da bi ga razbio, nema nijednog ozbiljnog razloga da to ne napravi. Kažem, ako već kaže da ga svi izbjegavaju, da nitko ne prihvaća njegove bačene rukavice, zbog čega ne bi vremensku rupu popunio s Babićem? Ne može mu biti ispod časti ako mu to već nisu bili antitalenti s kojima je boksao u zadnje vrijeme.

Hrgoviću bi se to čak financijski isplatilo, ako je siguran u pobjedu. Taj meč izazvao bi zanimanje javnosti, i to ne samo hrvatske. Njihovo prepucavanje prešlo je granice Lijepe Naše. Slučajno ili namjerno, Hrgović i Babić napravili su već takav marketing tom potencijalnom meču da bi to mnogi htjeli pogledati.

Ne pamte se tako visoke tenzije još od Škare i Josipovića 

Pratim već desetljećima boks i ne sjećam se takvih tenzija i rivaliteta na ovim prostorima još tamo od Damira Škare i Antona Josipovića, ljutih suparnika iz 80-ih.

Hrgovića mnogi boksački analitičari smatraju jednim od najpotentnijih teškaša današnjice, nadolazećom zvijezdom koja bi mogla zaprijetiti trenutačnim šampionima u svim verzijama.

Babić je, realno, manje cijenjen kao boksač od Hrgovića, ali je zbog svoje verbalne atraktivnosti i kontroverznosti privukao pažnju stranih medija i boksačkih fanova. Posebice je poznat u Velikoj Britaniji.

Može li Hrvatska bez Duvnjaka i Cindrića proći skupinu?

Ukupno glasova:

Ljetos sam se u Londonu osobno iznenadio kada sam u razgovorima s nekim ljudima koji prate boks, pa čak i nogometnim novinarima, shvatio da su čuli za Babića. Koliko je Babić kvalitetan kao boksač, najbolje bi pokazao meč s Hrgovićem. Osobno mislim da je Hrgović bolji, tehnički i fizički superiorniji te da bi slavio.

Samo ring može pokazati tko ima veće srce 

Ipak ostavljam mogućnost i drugog ishoda jer u boksu je srce nerijetko važnije od tehnike i snage. Hrgović šalje poruke da je Babić klaun i cirkusant, pa neka to pokaže i dokaže tamo gdje jedino i može, a to je ring.

Elem, ne sumnjam da bi Arena Zagreb bila krcata do vrha, možda bi se napunila i neka veća dvorana u Londonu. Ne sumnjam da bi i mnoge televizije bile zainteresirane za taj meč, pa i šira boksačka europska i svjetska javnost, a to znači da bi se zavrtio i sasvim solidan novac.

Ne bi to bila zanemariva svota, pogotovo ako bi pobjednik nosio sve. All-in varijanta samo bi dodatno produbila zanimanje za taj meč. Sve je već toliko nabrijano između njih dvojice da ne bi trebalo puno vremena za pripremu. Nekoliko tjedana bilo bi sasvim dovoljno.

Ako je tako, a ne vidim gdje je rupa u ovoj besjedi, što ih sprječava da ukrste rukavice? Dovoljan je samo jedan poziv Hrgovićeva menadžera da sve razriješi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider