FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
velike zvijezde bile bi tu

Stvara se nova atraktivna kategorija u boksu: Hrvat bi bio među favoritima, poručio je da želi naslov

U boksačkom svijetu već se neko vrijeme priča o uvođenju nove kategorije. Glavni inicijator, proslavljeni britanski boksač i bivši prvak, smatra da je neophodna te da će potreba za njom biti sve očitija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjedoci smo kako boksački teškaši postaju sve veći i veći. Rocky Marciano je tijekom svoje dominacije 50-ih težio oko 85 kilograma, Mike Tyson se u najboljim danima kretao oko ''stotke'', dok je, primjerice, aktualni prvak po WBC-u Tyson Fury u posljednjoj borbi s Deontayom Wilderom imao čak 123 kilograma.

Drugi aktualni prvak današnjice Anthony Joshua stesao se za uzvrat s Andyjem Ruizom na 107 kilograma. U prvoj borbi imao je 112, a prije rušenja Vladimira Klička vaga mu je pokazala 113 kilograma.

S druge strane, limit za lakotešku kategoriju (cruiserweight), prvu ispod teške, jest 90,7 kilograma. Stoga se sve više priča o uvođenju još jedne kategorije između te dvije, koja bi se zvala supercruiser kategorija.

Tony Bellew, proslavljeni britanski umirovljeni boksač i bivši prvak u lakoteškoj, glavni je ambasador ove inicijative. WBC je upravo njega odabrao kao čovjeka koji će predvoditi ovaj projekt.

gol expired Bizarna tučnjava MMA borca i oca poznatog BiH nogometaša na ulici: Prolaznik sve snimio divider

"Entuzijastičan sam oko ovoga jer bi manji teškaši i veći lakoteškaši dobili polje za ravnopravnu borbu. Teškaši su sve veći i veći. Pogledajte Furyja, Joshuu i Dilliana Whytea, ogromni su. Nova divizija je neophodna, a potreba za njom postat će sve očitija", smatra Bellew.

Inicijatori sanjaju spektakularan meč za prvog prvaka

On je u posljednjoj borbi karijere izgubio od Ukrajinca Oleksandra Usika, bivšeg dominantnog lakoteškaša, a sada teškaša, koji bi mogao biti jedna od najvećih zvijezda nove kategorije.

"Tehnički je najbolji u teškoj kategoriji. Genijalac je. Ali jedna stvar koja će ga ograničiti jest čista veličina. Neće moći pobijediti velike dečke iz tog razloga", dodaje Bellew, koji se borio u lakoteškoj i teškoj kategoriji.

Spektakularni UFC 254: Khabib slavio i otišao u mirovinu

Usik je uoči prve i zasad jedine teškaške borbe imao 97,5 kilograma. Njegov sljedeći protivnik Derek Chisora u svoj posljednji meč službeno je ušao sa 116,6 kilograma. 

Limit nove kategorije bio bi 101,5 kilograma. Tako bi u nju mogao upasti i Deontay Wilder, velika američka zvijezda teške kategorije. Wilder je u prvu borbu s Tysonom Furyjem ušao s 96,4 kilograma, a u drugoj je skočio na 104. Inicijatori nove kategorije sanjanju o okršaju Wilder – Usik kao spektakularnom meču za prvog prvaka nove kategorije.

Babić: "Sanjao sam da dominiram tom kategorijom"

Nešto bi se u toj kategoriji zasigurno pitalo i Alena Babića. Hrvatski teškaš također konstitucijom spada u tu kategoriju, a nakon pet ekspresnih, uzastopnih pobjeda u teškoj, mnogi ga vide kao potencijalnog prvaka nove superlakoteške kategorije.

The Savage Babić na svom Instagram profilu često odgovara na pitanja sve većeg broja fanova, a posljednji je put dobio i nekoliko pitanja na tu temu.

Hrvoje Čale o teniskim okršajima s Lukom Modrićem

 

"Sanjao sam prošle noći da dominiram tom kategorijom. Bio bih zainteresiran", rekao je Babić, kojem je vaga uoči posljednje borbe protiv Niala Kennedyja pokazala 96,7 kilograma.

"Ali prvo me moraju pobijediti u teškoj kategoriji. Kažu da je lako, ali čekam ih", dodao je neporaženi hrvatski boksački profesionalac, čiji sljedeći meč je 21. studenog protiv Toma Littlea.

Mate Parlov skoro je postao prvi prvak nove kategorije

Povijesno, nove kategorije nastajale su iz sličnih razloga iz kojih se sada zagovara osnivanje superlakoteške kategorije.

Lakoteška je uvedena – kao kategorija između poluteške i teške - upravo zato što su 1970-ih godina teškaši postajali sve veći, pa manji teškaši nisu imali previše šanse u okršajima s njima.

Za prvi naslov u povijesti lakoteške kategorije borio se Mate Parlov, nekadašnji prvak u poluteškoj. U prvoj borbi 1979. protiv Marvina Camela bilo je neriješeno, pa je Amerikanac slavio u uzvratu i postao prvi lakoteški prvak u povijesti.

Phil Hawes nokautirao Malkouna za 18 sekundi

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider