FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ŠEVČENKO OSTALA ŠOKIRANA

Meksikanka zadržala titulu UFC prvakinje nakon jedne od najbizarnijih odluka u povijesti

Alexa Grasso ostala je UFC-ova prvakinja muha-kategorije, nakon što je njezina borba protiv Valentine Ševčenko završila bez pobjednice.

Grasso vs. Ševčenko (Foto: Profimedia)

Valentina Ševčenko hrabro je prihvatila borbu na meksički Dan nezavisnosti, s namjerom vraćanja pojasa UFC prvakinje muha-kategorije u svoje vlasništvo, nakon što joj ga je Alexa Grasso u ožujku ove godine oduzela.

UFC UFC u 2023. godini: Raspored, rezultati, snimke borbi i prijenosi na gol.hr-u divider

Došla je na noge ovog dana domaćoj borkinji, s obzirom na to da je cijela priredba u Las Vegasu obilježavala spomenuti praznik. Njih dvije odradile su vrhunsku borbu te su pokazale da su trenutačno uistinu najbolje u kategoriji. Grasso je potvrdila da pobjeda nije bila slučajna i da se uistinu pojavila borkinja koja Valentini može parirati, čak je i pobijediti.

Fenomenalnu borbu (ponovno) zasjenili suci

No borbu su na kraju zasjenili suci, odnosno jedan pripadnik sudačke trojke te borbe. Onaj čija je bizarna odluka donijela neodlučen meč, čime je pojas ostao kod Alexe Grasso, a podloga za treći meč je bez sumnje postavljena.

Krenimo redom. 

Valentina je bolje otvorila borbu te je neupitno uzela prvu rundu, boljim udarcima na nogama uz nešto graplerske dominacije. Isto tako je uvjerljivo druga pripala Grasso, koja je čak uspjela Ševčenko pogoditi tako da ju je poslala na pod. Uistinu rijetko tko nije nakon dvije runde imao 1:1.

Treća runda ponovno nije bila upitna, u njoj je Ševčenko imala sve na svojoj strani. Pogodila je Grasso s nekoliko dobrih udaraca, no Kirgistanka iz Perua pogađala je više, a onda i dulje od pola runde držala dominaciju, i u klinču i u parteru.

Četvrta runda trebala je biti odlučujuća

Četvrta runda bila je najizjednačenija iako ju je Ševčenko bolje otvorila i činilo se da plovi prema pobjedi i povratku pojasa u svoje vlasništvo. Ipak, sredinom runde Grasso se počela buditi, podigla je tempo te čak vrlo sigurno završila rundu, gdje niti jedan sudac nije pogriješio, neovisno o tome za koga ju je bodovao.

I onda je došla peta runda, koju je Ševčenko ponovno bolje otvorila. Boksačkim tehnikama polako je sve više uništavala protivnicu, no dvije minute prije kraja napravila je kardinalnu grešku. Teško je zaključiti zašto je odabrala klinč, a onda i ulazak u zahvat headlock, što je Grasso kontrirala rušenjem i dolaskom u dominantnu parterašku poziciju. Tamo je svim silama krenula po zahvat kojim će završiti borbu i izgledalo je to dobro, no Valentina je bila preiskusna da dopusti išta više od toga da joj Meksikanka praktički ukrade rundu.

Sve je nakon pet rundi bilo jasno, pobjeda ide borkinji koja je dobila četvrtu rundu! Ili ipak ne?

Što je gledao Mike Bell?

Sudac Sal D'Amato bodovao je 48:47 u korist Ševčenko, a Junichiro Kamijo istim je rezultatom kao pobjednicu vidio Grasso. No sudačka kartica suca Mikea Bella glasila je 47:47, čime je meč završio bez pobjednice, odnosno pojas prvakinje nije promijenio vlasnicu.

Pitate se kako je do toga došlo? Kasniji uvid u sudačke kartice potvrdio je da su D'Amato i Bell nakon tri runde imali 39:37 za Ševčenko, odnosno dali su joj četiri runde, dok je Kamijo imao 38:38. D'Amato i Kamijo bodovali su posljednji rundu 10:9 za Grasso, dok je Bell odlučio tu rundi dati 10:8 u korist Meksikanke. 

Inače, prema pravilima runda se tako boduje samo ako postoji dovoljna dominacija tijekom cijele runde ili nekoliko nokdauna, što se u ovom slučaju nije dogodilo. I upravo je Bell koštao Ševčenko pobjede.

Naravno, ne možemo reći da to nije najpoštenija odluka. Svakako bi prema prikazanom bila da se suci usuđuju runde koje je uistinu teško bodovati proglasiti neriješenima. No UFC je na njih djelovao zahtjevom da pokušaju takvo što u pravilu izbjegavati. Tako je došlo do ove situacije i odluke o kojoj će se dugo pričati. Prema pravilima, Valentina Ševčenko trebala je ponovno postati prvakinja.

U sunaslovnoj borbi priredbe do svoje šeste UFC pobjede došao je Jack Della Madallena, i to podijeljenom odlukom protiv Kevina Hollanda, dok se pobjedama vratio i 18-godišnji Raul Rosas Jr.

Sve rezultate možete vidjeti u nastavku.

UFC Fight Night: Grasso vs. Ševčenko 2 - rezultati

Alexa Grasso (c) vs. Valentina Ševčenko - podijeljena sudačka odluka
Jack Della Maddalena def. Kevin Holland - podijeljena sudačka odluka
Raúl Rosas Jr. def. Terrence Mitchell - TKO (R1 0:54)
Daniel Zellhuber def. Christos Giagos - SUB (R2 3:26)
Kyle Nelson def. Fernando Padilla - jednoglasna sudačka odluka

Lupita Godinez def. Elise Reed - SUB (R2 3:37)
Roman Kopylov def. Josh Fremd - KO (R2 4:44)
Édgar Cháirez vs. Daniel Lacerda - poništena borba
Tracy Cortez def. Jasmine Jasudavicius - jednoglasna sudačka odluka
Charlie Campbell def. Alex Reyes - TKO (R1 3:38)
Josefine Lindgren Knutsson def. Marnic Mann - jednoglasna sudačka odluka

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider