FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ovakva je situacija

Objašnjavamo: Filip Hrgović je pred vratima raja, no što ako se dogovori meč Usika i Furyja?

Postoje samo dva smjera karijere Filipa Hrgovića. Onaj u kojem mu već idućeg nastupa slijedi najveći mogući meč i onaj drugi, u kojem se čekanje nastavlja.

Filip Hrgović (Foto: Guliver Images)

Pitanje je vremena kad će Filip Hrgović biti proglašen idućim obaveznim izazivačem za svjetske titule teške kategorije profesionalnog boksa, prema WBA, WBO i IBF organizacijama.

IBF, čiji je El Animal obavezni izazivač, idući je na redu između ove tri organizacije, a to su potvrdili već i vodeći svjetski mediji, kao i sam menadžment prvaka Oleksandra Usika.

Meč Usika protiv Furyja sve mijenja

Hrgović je tako pred vratima raja, može očekivati poziv na meč kakav svi boksači sanjaju, meč kojim će dobiti priliku potvrditi ono što on za sebe sam govori, da je najbolji boksač svijeta u ovom trenutku.

Filip Hrgović Javio se Filip Hrgović: Pogledajte kako je prozvao Oleksandra Usika divider

No, poznato je da postoji jedna situacija u kojoj bi taj meč ponovno završio na listi čekanja. To bi bilo ugovaranje meča za ujedinjenje svih pojaseva teške kategorije, između Usika i Tysona Furyja.

Što u tom slučaju čeka Hrgovića?

Situacija je takva da on kao obavezni izazivač nema gdje dalje i sve što bi mogao raditi, a da ostane dovoljno aktivan, obrana je vlastite pozicije za koju postoji dovoljan broj kandidata.

Hrgoviću (privremeni) pojas koji bi morao braniti?

IBF mu tu može napraviti uslugu kojim bi njegov status dobio više na vrijednosti, a to je uvođenje pojasa svog privremenog prvaka, koji bi mu mogli samo dodijeliti ili mu ugovoriti meč za njega. Tada bi Filipovi nadolazeći mečevi imali neku veću vrijednost i lakše bi se mogli prodati u svijetu.

No, pojasom prvaka, koji bi bio dodatna potvrda statusa koji trenutno ima, IBF bi Hrgovića mogao držati pod kontrolom i zapravo ga tjerati na održavanje mečeva. Ako su mu dali pojas koji potvrđuje status, onda oni taj pojas kontroliraju i imaju ga pravo zbog neaktivnosti oduzeti.

Ali, zašto bi se Filip morao u međuvremenu boriti? Zbog toga što bi u suprotnom na idući meč morao čekati možda i dvije godine.

Usik i Fury vjerojatno ne bi odradili tek jedan meč

Meč Usika i Furyja potrebno je prvo dogovoriti i tu su male šanse da se on održi ove godine, posebno jer se Fury tek treba boriti protiv Francisa Ngannoua.

Hrvoje Sep u Dnevniku Nove TV - 2 VIDEO Hrvoje Sep detaljno objasnio zašto je kontroverzni udarac Duboisa apsolutno ilegalan divider

Nakon toga, ako se ugovori, on će sigurno imati klauzulu o revanšu s obje strane, dakle dva meča su također neminovna. Ako bude 1:1 slijedi li treći meč? To će ovisiti o zadovoljstvu publike s prva dva, ali vjerojatno za tako što je ogromna.

Postoji i opcija samo jednog meča. To je ona u kojoj pobjedu odnosi Tyson Fury, postaje apsolutni prvak te se odriče svih pojaseva i odlazi u boksačku mirovinu koju je već nekoliko puta najavljivao.

Teška kategorije dugo nije imala ovoliko kvalitetnih boksača koji vrh tek napadaju kao što imaju danas. Hrgović je uspio istaknuti se ispred njih, no što s onima koji dolaze ili su već tu?

Hrgović dobiva metu na svoja leđa, svi će htjeti biti na njegovom mjestu

Revanš između Zhileija Zhanga i Joea Joycea imat će uz sebe veliku pažnju i pobjednik će sigurno imati što za tražiti. Možda Hrgoviću tu ne bi bilo loše navijati za Zhanga, budući da je Tyson Fury već izrazio želju boriti se protiv njega pa bi možda čak Kineza odabrao prije nego meč protiv Usika. Sve bi ovisilo o financijskom potencijalu tih ogleda.

Pobjednik tog meča je također ozbiljna opcija za Hrgovića. Bit će to privremeni prvak WBO organizacije, koja u slučaju čekanja može tražiti međusobni meč izazivača, s ciljem pokušaja oduzimanja Hrgoviću njegove pozicije.

Usik i Dubois Poznato koliko su Oleksandar Usik i Daniel Dubois zaradili od borbe za pojas svjetskog prvaka divider

Ne zaboravimo na Andyja Ruiza ili Deontaya Wildera, koji sigurno traže za sebe najbolju opciju. Tu ipak postoji neka vrsta sreće da su oni dovoljan magnet za publiku te im više lov za titulu nije prvi na pameti, nego će radije uzeti meč koji garantira veliku zaradu nego meč kojim mogu dobiti priliku vratiti se na svjetski tron, gdje su obojica već bili.

Četiri boksača nezaustavljivo idu prema vrhu

Na koga se onda misli kao na glavne prijetnje Hrgoviću? U prvi plan bih stavio četiri boksača koji polako grade svoj put te bi u vremenu Hrgovićevog čekanja Usika također mogli doći na jako visoke pozicije. Radi se o četiri neporažena impresivna teškaša i tu se pojavljuje situacija u kojoj bi Hrgović svoju poziciju mogao braniti protiv nekoga od njih.

Arslanbek Makhmudov (17-0, 16 KO) je 34-godišnji Rus koji ima nesreću po pitanju trenutnog globalnog stava prema državi koju predstavlja. On na svom rezimu ima već nekoliko poznatih imena.

Frank Sanchez (22-0, 15 KO) je 31-godišnji Kubanac, koji je već ranije znao spomenuti Hrgovića. Njegov mali problem je što karijeru gradi u Americi, u trenucima kad se teškaška priča vrti u Europi (i na Bliskom istoku)

Sličan je problem i kod Jareda Andersona (16-0, 15 KO), no on ima prednost što je Amerikanac. Kod kuće već predvodi velike priredbe te njegovi promotori polako grade priču iz koje bi iskočio u apsolutni prvi plan. On je vrlo aktivan, atraktivan i već ima pobjedu nad jednim bivšim svjetskim prvakom (Charles Martin).

Oleksandr Usik i Filip Hrgović Usikov menadžer potvrdio: Samo jedna situacija može onemogućiti Hrgovićev napad na titulu divider

Preostalo je spomenuti Uzbekistanca Bakhodira Jalolova (13-0, 13 KO), olimpijskog pobjednika iz Tokija i dvostrukog svjetskog amaterskog prvaka, čija profesionalna karijera zasad također izgleda briljantno. On trenutno ima malih problema u pronalasku protivnika, jer se rijetko tko želi boriti protiv njega. Sličan problem onome kakav je Filip Hrgović imao na putu prema poziciji do koje je došao.

Filip je trenutno lovac, no lako će postati lovina

To su četvorica boksača kojih se Hrgović svakako mora paziti jer itekako jako nadiru. Međusobni meč između njih? Također moguće, s tim da bi pobjednik tog meča onda imao još jaču referencu za tražiti put do pozicije koju drži Hrgović.

Da, Filip Hrgović trenutno je lovac, ali dođe li do ugovaranje meča Usika i Furyja, on će postati lovina, i to svima koji žele napasti titulu svjetskog prvaka. A to su apsolutno svi boksači svijeta, samo što naravno nemaju svi reference za tako nešto. No, takvih ima dovoljno, zapravo i više nego što bi trebalo za držati situaciju pod kontrolom.

Čeka nas uzbudljivo doba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider