Košarka
SPORTOVI
Košarka
Pamti ga i staro i mlado

Duhovita anegdota do suza nasmijala regiju: Kad je čuveni gorostas stigao u Sarajevo...

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Ovčina prokomentirao je fotografiju na kojoj se nalazi čuveni Vladimir Tkačenko...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan duhovit post na društvenim mrežama pokrenuo je lavinu nostalgičnih sjećanja. Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Ovčina prokomentirao je fotografiju na kojoj se nalazi čuveni Vladimir Tkačenko, zastrašujući centar koji je igrao za reprezentaciju Sovjetskog Saveza 70-ih i 80-ih godina. Ovčina se prisjetio duhovite anegdote:

Gostovanje u Sarajevu

„Sjećam se kada je igrao protiv Bosne u Skenderiji. Bio je na slobodnom bacanju i sa tribina se čuje: 'Hoće li to kiklope?'“ napisao je Ovčina i pokrenuo brojne komentare na zadanu tezu.

gol expired Najpoznatiji fantomski gol u povijesti Bundeslige: Salve smijeha i protesta, cijela Njemačka digla se na noge divider

Tkačenka se na ovim prostorima jako dobro pamti. Sa svojih 221 centimetrom i 140 kilograma, onako dlakav i brkat, ulijevao je strah u kosti suparnicima. U svoje vrijeme bio je najglomazniji centar u amaterskoj košarci, posebice 70-ih. Suparnici su najčešće pokraj njega izgledali kao mala djeca. Uopće ne pretjerujemo. 

Tkačenko protiv Sabonisa  

Ni u NBA-u 70-ih i početkom 80-ih nije bilo previše centara takvih gabarita. U vrhunskoj amaterskoj konkurenciji Tkačenko nije imao pandana sve do pojave Arvidasa Sabonisa, a ni on nije bio tako masivan kao Tkačenko, barem ne u mladenačkom dobu.

gol expired Inter izvijesio cijenu: 80 milijuna eura za igrača kojeg je Petković "uništio" divider

Njihovi ogledi u sovjetskoj ligi otišli su u legendu. Sabonis je igrao za litvanski Žalgiris, a Tkačenko za moskovski CSKA-a. To su bila dva najbolja kluba vrlo jake sovjetske lige.

Na ovim prostorima dobro se pamti

Osim što je bio glomazan, i dan-danas bi bio div među obručima, Tkačenko je bio i odličan košarkaš. Za svoju visinu i težinu bio je dosta pokretan i motoričan. Podrazumijeva se da je u obrani bio neprikosnoven, malo tko je mogao zatvoriti reket kao Tkačenko.
 
 
Od njegovih blokova suparnici su se odbijali kao od zida. Teško onome koga pogodi laktom pri skoku ili doskoku. O tome bi nešto više mogao reći slavni Grk Giannakis. Taj nokaut se može naći. Bilo je slučajno.

Snažan kao bik i pravi sportaš

Nije bio prljav igrač, igrao je čvrsto, baš muški, ali sportski. Rijetko kada je gubio živce i divljao. Da jest, tko bi mu se mogao suprotstaviti. Bio je snažan kao bik. Imao je i dosta mekan šut za tako velikog čovjeka. Slobodna bacanja nisu mu bila nikakav bauk.

gol expired Bivši vratar Reala otkrio pikanterije iz najmrskijih El Clasica: "Messi i kompletna Barcelona izgovarali su sramotne stvari" divider

U dresu SSSR-a osvojio je pregršt medalja na najvećim natjecanjima. Jugoslavija i Sovjetski Savez u to su doba vodili nebrojene bitke. Uglavnom su se sastajali u finalima ili polufinalima velikih natjecanja. Fotografije iz tog doba najzornije pokazuje kako je Tkačenko izgledao u odnosu na suparnike.

Ukrajinski gorostas

Tkačenko u svojoj trofejnoj riznici ima dvije brončane olimpijske medalje. Zlato sa SP-a 1982. u Kolumbiji, još dva svjetska srebra 1978. i 1986., tri zlata i dva srebra s europskih prvenstava. Sveukupno deset medalja s velikih natjecanja, od toga četiri zlata. S moskovskim CSKA-om bio je četiri puta prvak Sovjetskog Saveza.

Tkačenko ima ukrajinsko i rusko državljanstvo. Rođen je u Sočiju 1957., no po nacionalnosti je Ukrajinac, što se lako može zaključiti i po prezimenu, odnosno sufiksu -enko, koji je tipičan za Ukrajince.

gol expired Konačna odluka: Nizozemci prekinuli sezonu, nema prvaka, nema ispadanja! divider

Košarkašku karijeru započeo je u ukrajinskom Stroitelu, današnjem Budiveljniku. Tamo je nastupao od 1974. do 1983., a onda je šest godina nosio dres moćnog moskovskog CSKA-a. Karijeru je završio u španjolskoj Guadalajara, klubu koji više ne postoji, 2011. je otišao u stečaj. Za Sovjetski Savez je igrao od 1976. do 1986.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider