Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izbila neviđena frka

Najpoznatiji fantomski gol u povijesti Bundeslige: Salve smijeha i protesta, cijela Njemačka digla se na noge

Prošlo je 26 godina od najpoznatijeg fantomskog gola u povijesti Bundeslige…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 U povijesti nogometa bilo je puno spornih golova. Mnogi su bespotrebno poništeni, mnogi su priznati, a zapravo su trebali biti poništeni. Jedan od najpoznatijih fantomskih golova, koji i danas izaziva slave smijeha, dogodio se prije 26 godina, točnije 23. travnja 1994.

Bilo je 32. kolo Bundeslige, dakle sama završnica sezone. U Münchenu se igrao bavarski derbi, Bayern protiv Nürnberga na dupke ispunjenom Olimpijskom stadionu. Bila je to jako važna utakmica jer se Bayern borio za prvaka, a Nürnberg za ostanak u ligi. Minuta je bila 26., za Bayern je dosuđen korner.

gol expired Novo iznenađenje u svijetu rukometa: Ništa od kvalifikacija, Makedonci i Srbi neće na SP! divider

U glavnoj ulozi bio je proslavljeni njemački reprezentativac Thomas Helmer. Iako to nije bio prvi neregularni gol u povijesti Bundeslige, tada je skovana kovanica Phantomtor, koja je na engleski prevedena Ghost goal, a na hrvatski fantomski gol.

Njemački novinari Helmeru su dali patent na taj jezikoslovni izum. Razlog je taj što se radilo o jako važnoj utakmici, odjek je bio ogroman,  izbila je neviđena frka, jer svima je bilo jasno da nije bio gol. Svima osim sucima. Bila je to komedija, tribine su pucale od smjeha.  

Najpoznatiji fantomski gol u povijesti Bundeslige

I Helmer je očito mislio da nije bio gol. Bio je vidno iznenađen kada je vidio da je sudac pokazao na centar, može se čak reći da je bio šokiran, jednako kao i vratar Nürnberg i Helmerov reprezentativni kolega Andreas Köpke. Njih dvojica bili su najbliži lopti na drugoj stativi. Vratar je ležao na zemlji, praktički na gol-crti, lopta mu je bila pred očima, a Helemer je bio na lopti.

gol expired ''Vanserijski talent'' kojeg Vatreni još nisu dočekali: ''Radi nevjerojatne stvari, ali nedostaje mu jedan segment'' divider

Kada su svi očekivali da će Helmer ubaciti loptu u mrežu, on se spetljao, lopta mu je skakutala među nogama kao skočica i on ju je naposljetku petom izbio u gol-aut. Iako je lopta bila nekih dvadesetak centimetara udaljena od gol-crte, a lopta mora proći punim obujmom crtu da bi bio gol, dakle nije bila ni blizu toga, pomoćni sudac ipak signalizirao da je gol. To se lijepo može vidjeti na snimci.

Helmer to nije odmah shvatio. Isprva se od očaja uhvatio za stativu, nije mogao vjerovati da nije zabio. Vjerojatno mu je prolazilo kroz glavu da će mu se smijati cijela Njemačka. Polako se okrenuo u namjeri da krene prema svojem golu, i onda totalni šok. Tek tada je uvidio da je sudac pokazao na centar.

Thomas Helmer Phantomtor

Köpke i ostali igrači Nürnberga reagirali su kao ofureni, skakali su oko sudaca, uvjeravali ih da nema ni govora o golu, preklinjali ih da ponište odluku, no sve je bilo uzalud. VAR sustav tada nije bio ni u planu. Suci su rijetko mijenjali odluke. Tako je bilo sve donedavno.

Nakon utakmice Helemr se prilično neuvjerljivo pokušao opravdati zbog čega nije rekao sucu da nije bio gol.

gol expired Potez bez presedana: EHF ukinuo cijelu nokaut-fazu i odmah odredio tko će na Final Four! divider

„Bio je to iznenadni bljesak, lopta se odjednom našla među mojim nogama, nisam ni znao gdje se nalazi. Navijači su skočili na noge, slavili su kao da je gol. Zato sam i ja pomislio da je gol“, kazivao je Helmer, no snimka ga jasno demantira.

Onaj tko odmah pomisli da je postigao gol sasvim sigurno ne reagira onako kako je on reagirao. Köpke ga je čak potapšao po glavi da ga utješi, a valjda će se svi složiti da to ne bi napravio da se ovaj ponašao kao da je dao gol.

DFB poništio utakmicu

Bayern je pobijedio 2:1, no uslijedila je žalba Nürnberga koji se borio za ostanak i nasušno su mu trebali bodovi. Ta je situacija izazvala veliku frku u Njemačkoj. Mnogi klubovi bili su živo zainteresirani za ishod te utakmice.

Kaiserslautern je bio najbliži Bayernu, tri kola prije kraja prvenstva zaostajao je dva boda, a još četiri kluba bila su u četiri boda. Situacija na dnu ljestvice bila je također jako gusta. Da ta utakmica završila 1:1, krajnji ishod prvenstva mogao je biti posve drukčiji.

gol expired Liverpool već može slaviti naslov: Zbog odluke UEFA-e gotovo sigurno su novi prvaci divider

DFB je naposljetku odlučio poništiti utakmicu i zakazati popravni ispit. U ponovljenoj utakmici Bayern je razvalio Nürnberg 5:0. Bayern je osvojio prvenstvo s bodom prednosti ispred Kaiserslauterna, a Nürnberg je ispao iz lige zbog lošije gol-razlike od Freiburga, dok je Helmer zaradio nadimak Phantomtor, koji ga prati sve do današnjih dana. 

„Žalosno je da me još uvijek više ispituju o tome nego o naslovu prvaka Europe 1996.“, kazao je Helmer prije desetak godina.

Situacija se u međuvremenu nije drastično promijenila. Thomas Helmer i Phantomtor ostaju čvrsto vezani.   

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider