U Beogradu je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, dugogodišnji glavni tajnik svjetske košarkaške federacije (FIBA), koji se založio da hrvatska reprezentacija nastupi na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni.

Stanković je glasio za jednog od pionira i legendu jugoslavenske košarke, a tijekom igračke karijere od 1946. do 1953. nastupao je za Crvenu zvezdu, s kojom je osvojio dvije titule prvaka države, te za Željezničar i Partizan.

Za jugoslavensku reprezentaciju od 1950. do 1953. godine odigrao je 36 utakmica, a nakon što je prestao aktivno igrati košarku, kao trener je prvo vodio Partizan, a potom OKK Beograd, s kojim je u jednom desetljeću osvojio četiri prvenstva Jugoslavije.

Na mjestu glavnog tajnika Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. godine, a od 1978. je i član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odličja i priznanja, a član je Košarkaške kuće slavnih od 1991. godine.

Bio je i savjetnik za sport nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tijekom njegova mandata na čelu FIBA-e košarka se transformirala u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Njegov je veliki doprinos omogućavanje profesionalcima iz NBA-a da igraju za svoje reprezentacije na Olimpijskim igrama od 1992, a poslije i na svjetskim prvenstvima.

Mirko Novosel svojedobno je izjavio da je upravo Stanković najzaslužniji što je hrvatska reprezentacija dobila dozvolu nastupa u Barceloni i ondje potom odigrala legendarno finale s američkim Dream Teamom.

Stanković je jedan od najzaslužnijih za ogromnu ekspanziju košarke u drugoj polovici 20. stoljeća, kada je taj sport dobio nova pravila - liniju šuta za tri poena, nove dimenzije terena te uvođenje četiri četvrtine umjesto dva poluvremena utakmica u organizaciji FIBA, što je sistem igre približilo košarci u NBA-u.