Košarka
SPORTOVI
Košarka
Jedva čekamo sezonu

"Utrka u naoružanju" za rušenje Warriorsa: Luda NBA tržnica nadmašila playoff

Playoff nije ponudio previše uzbuđenja, ali zato je vrlo zanimljivo u prijelaznom roku NBA lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovogodišnji NBA playoff nije ponudio puno iznenađenja: Warriorsi su se prošetali do naslova, dok su njihovi suparnici u velikom finalu Cavaliersi također lakoćom nadmašili konkurenciju u Istočnoj konferenciji. U finalu se pokazalo da je ova megamomčad Warriorsa, kojoj se prošlog ljeta pridružio Kevin Durant, klasa za sebe i daleko najjača momčad lige.

Takav razvoj događaja bitno je utjecao na ovoljetnu NBA tržnicu; pojava megamomčadi Warriorsa pokrenula je pravu ''utrku u naoružanju'', a njen cilj je samo jedan – stvoriti momčad dovoljno moćnu za borbu s naizgled nepobjedivim NBA prvacima.

Rocketsi došli najbliže stvaranju megamomčadi

Najbliže tome došli su Houston Rocketsi koji su u velikom tradeu Jamesu Hardenu pridružili Chrisa Paula. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti ovaj par bekova u akciji i mogu li ugroziti dominaciju Warriorsa. Zbog Paula su se odrekli nekoliko solidnih igrača poput Patricka Beverlyja, Samma Dekkera i Montrezla Harrela, ali jasno je da Rocketsi iz prošle sezone nemaju šanse za ozbiljniji rezultat, zbog čega odricanje nekoliko pomoćnih igrača za superzvijezdu definitivno izgleda kao dobar posao Rocketsa.

Osim velikog tradea, Hardenu su dali najveći ugovor svih vremena. Zvjezdanoj momčadi dodali su nekoliko radnika i defanzivaca: centra Tarika Blacka te krilne igrače P.J. Tuckera i Luca Mbaha a Moutea. Zadržali su bitne igrače iz prošle sezone poput Nenea, Erica Gordona i Ryana Andersona i Rocketsi u ovom sastavu izgledaju kao najozbiljnija konkurencija Warriorsima.

Osim Rocketsa, najaktivniji na tržištu bili su Minnesota Timberwolvesi. Novi igrač Vukova postao je Jimmy Butler, a za njega su se odrekli Krissa Dunna, Laurija Markkanena i ozlijeđenog Zacha LaVinea – odličan potez Wolvesa i nešto manje dobar potaz Bullsa.

Bivši trener i suigrači iz Bullsa ujedinili se u Minnesoti, Teodosić napokon u NBA-u

Jeff Teague je postao novi playmaker, dok je Ricky Rubio završio u Utah Jazzu, a stigao je i Taj Gibson, igrač dobro poznat treneru Tomu Thibodeauu koji ga je, kao i Butlera, vodio u Bullsima. Time je kompletirana udarna petorka u kojoj su još mladi i perspektivni Karl-Anthony Towns i Andrew Wiggins. Stigao je i Jamal Crawford, ponajbolji šesti igrač NBA-a svih vremena, koji će i u novom klubu donositi koševe s klupe. Iako na papiru izgledaju moćno, upitno je kako će ova momčad izgledati na parketu, ali prvi playoff za Minnesotu nakon 14 godina ne bi im smio izbjeći.

Veliko pojačanje dobio je i Russell Westbrook, kojem se u Oklahomi pridružio Paul George, još jedna zvijezda koja je s Istoka preselila na Zapad. Vrlo je prometno bilo u Sacramentu – Kingsi su potpisali najskupljeg rookieja ikad Bogdana Bogdanovića, a stigli su i veterani Vince Carter, Zach Randolph i George Hill.

Los Angeles Clippersi našli su zamjenu za Paula u Milošu Teodosiću, a uz igrače pristigle iz Rocketsa, Danila Gallinarija koji je stigao iz Denvera, DeAndrea Jordan i Blakea Griffina koji postaje novo lice franšize, Clippersi i dalje imaju vrlo jaku momčad. Njihovi gradski rivali Lakersi riješili su se D'Angela Russella, igrača koji je trebao biti vođa novih Lakersa, kako bi oslobodili mjesto za Lonza Balla. Russell i Timofej Mozgov sa svojim užasnim ugovorom preselili su u Brooklyn, dok su u suprotnom smjeru otišli Brook Lopez i Kyle Kuzma. Stigao je i bek šuter Kentavious Caldwell-Pope, bivši igrač Detroita.

Veliki posao napravili su Denver Nuggetsi koji su momčadi okupljenoj oko Nikole Jokića dodali odličnog veterana Paula Millsapa. Aktivni su bili i Warriorsi koji su svom pobjedničkom receptu dodali još nekoliko začina – stigao je još jedan šuter Nick Young, na draftu su kupili 38. pick i pretvorili ga u Jordana Bella. Podsjetimo, jedan od stupova momčadi Draymond Green bio je 35. pick, a Bell je, kao i Green, obrambena zvijer koja bi se mogla pretvoriti u novu veliku krađu Warriorsa.

76ersi dovršili "proces", Celtcsi potpisali najzvučnije pojačanje

Na osiromašenom Istoku nije bilo ni približno toliko zanimljivo. Najzvučniji je bio dolazak slobodnog igrača Gordona Haywarda u Boston, gdje će se ponovno udružiti s Bradom Stevensom, trenerom koji ga je stvorio na sveučilištu Butler. Da bi napravili mjesta za Haywarda morali su se riješiti Averyja Bradleyja i Kellyja Olynika koji je otišao u Miami te još nekoliko igrača. Napokon je stigao i Ante Toni Žižić, a uz njega pojačanja pod koševima su i Aron Baynes te Marcus Morris – bit će posebno zanimljivo gledati njegove okršaje s bratom blizancem Markieffom iz Wizardsa, momčadi koja je razvila žestoko rivalstvo sa Celticsima.

Osim Celticsa, najaktivniji su bili Philadelphia 76ersi. Oni su u tradeu upravo s Bostonom dobili prvi pick drafta za svoj treći – Celticsi su izabrali Jaysona Tatuma, dok su 76ersi uzeli Markellea Fultza, odličnog beka kojim su napokon završili famozni ''proces'' i kompletirali megamomčad budućnosti. U njoj su još Joel Embiid, Ben Simmons i Dario Šarić, a odličan posao napravili su i dovođenjem veterana J.J. Redicka, čije tricaške sposobnosti su neophodan dodatak napadu 76ersa.

Spomenimo i da je Bojan Bogdanović postao novi igrač Indiana Pacersa nakon što su Wizardsi morali debelo preplatiti Otta Portera, izjednačivši ponudu Brooklyna od čak 100 milijuna eura za četiri godine. Za dozu smijeha i kaosa kao i uvijek su se pobrinuli New York Knicksi, koji su potpisali Tima Hardawaya mlađeg, igrača kojeg su prije dvije godine zamijenili u Atlantu, da bi ga sada vratili za 71 milijun dolara za četiri godine, iako mu je Atlanta planirala ponuditi oko 25 milijuna manje. Pojačali su se i Charlotte Hornetsi koji su doveli centra Dwighta Howarda.

Od velikih poslova koji bi se još mogli dogoditi preostao je trade Carmela Anthoyja. Melo ima klauzulu koja mu omogućuje biranje kluba u kojem će nastaviti karijeru, a jedini klubovi koji (zasad) dolaze u obzir su Rocketsi i Cavaliersi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider