Košarka
SPORTOVI
Košarka
Od dosade do spektakla

Kako je momčad za koju "nitko ne zna" postala hit zahvaljujući Jokiću

Nuggetsi su bili osuđeni na prosjek, ali spasio ih je neočekivani heroj Nikola Jokić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prosječnost je možda i najgora sudbina koja može zadesiti NBA klub. Takve momčadi u potpunosti ispadaju s NBA radara; o njima se govori rijetko ili gotovo nikad i „nitko ne zna“ što se uopće događa u tim klubovima.

Klasični primjer jedne takve „nepostojeće“ momčadi su proteklih nekoliko godina bili Denver Nuggetsi. Nedovoljno dobri za doigravanje, a nedovoljno loši za najviše izbore drafta. Nisu povijesni klub poput Lakersa ili Knicksa, a nisu ni kaotični poput posljednjih ili užasni poput Netsa da barem budu predmet sprdnje. No, ove je sezone klub opet postao „vidljiv“, a najzaslužniji za to je Nikola Jokić koji je postao vođa jednog od najboljih napada lige.

Jokić dirigira ponajboljim napadom lige

Prošle je sezone njihov offensive rating, broj koševa postignutih na 100 posjeda, bio 106.22 što je bilo dovoljno tek za 19. mjesto lige. Ove su sezone krenuli istim ritmom – u prvih 25 utakmica sezone on je bio na tek neznatno viših 106.7.

Početak sezone su obilježila lutanja, a Jokić je većinu tih utakmica počeo s klupe. U 26. utakmici sezone je napokon postao startni centar, a offensive rating Nuggetsa u preostalim utakmicama je 117.5, najviše u ligi i više čak i od Warriorsa i Rocketsa. Ukupno su u sezoni četvrti napad lige iza Warriorsa, Rocketsa i Cavaliersa.

Jokić je u centru ove napadačke renesanse kao odličan dodavač i razigravač s visokog posta. On dirigira igrom Nuggetsa; ostalim igračima preostaje kretanje i čekanje da ih Jokić pronađe svojim asistencijama koje oduzimaju dah. Osim razigravačkih sposobnosti, odličan je u pick and rollu, ima dobar dalekometni šut, dribling i leđnu tehniku i sa samo 22 godine jedan je od najsvestranijih centara NBA-a.

U drugoj sezoni u ligi je napokon svima postalo jasno o kakvom se igraču radi, a uz njegovo se ime sve češće spominje riječ „superzvijezda.“ Jokić se time ne zamara; on uživa u igri i izgleda kao da je došao na hakl u kvartu, a ne NBA utakmicu. Gotovo nevjerojatno izgleda da je ne tako davno bio pretili dječak koji je pio nekoliko litara cole dnevno i prežderavao se burekom. Unatoč tome, i tada je pokazivao natprosječan osjećaj za igru koji mu je ostao zaštitni znak do današnjih dana.

Doveo Nuggetse na rub doigravanja bez kojeg bi mogli ostati zbog uprave

Nuggetsi su u prethodne tri sezone osvojili dva 11. i jedno 12. mjesto, a ove sezone vode mrtvu utrku s Portland Trail Blazersima za osmu poziciju i doigravanje. Njihove bi šanse bile puno veće da uprava Nuggetsa nije napravila kobnu pogrešku – izravne konkurente su pojačali Jusufom Nurkićem koji je Blazersima dao novu dimenziju.

Da stvar bude gora, Nurkić je u susretu ove dvije momčadi odigrao jednu od najboljih utakmica karijere. Osvetnički pohod je završio s 33 koša i 16 skokova i odveo svoju momčad na jednu utakmicu prednosti.

Ako ostanu na devetom mjestu, Nuggestima će to biti četvrta uzastopna sezona bez doigravanja, ali utjeha im je što su dobili neočekivanu zvijezdu momčadi. Nikola Jokić, 41. izbor drafta 2014., oduševljava ligu, a Denver se nakon dugo vremena „vratio na kartu“ NBA lige.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider