Košarka
SPORTOVI
Košarka
''Trade'' o kojem svi pričaju

Što stoji iza stvaranja nove megamomčadi: Nikad ovakva dva igrača nisu igrala zajedno

Prelazak Chrisa Paula u Houston Rocketse i spajanje dvaju dominantnih igrača na lopti izazvao je bure reakcija diljem košarkaškog svijeta. Mnogi su se odmah zapitali mogu li njih dvojica uspješno koegzistirati i je li Houston napravio ispravan potez.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije nego krenemo analizirati što čeka Houston i njegova novog superstara, treba reći da dovođenje Chrisa Paula samo po sebi ne može biti za osudu. Govorimo o najboljem playmakeru svoje generacije i top 10 igraču današnjice, koji automatski može promijeniti izgled svoje momčadi. Treba li zbog toga okriviti Houston? Istina, potez je rizičan, ali s Hardenom u najboljim igračkim godinama i megamomčadi u Oaklandu, nema se vremena za čekanje. I puno opcija za biranje.

Napad na Warriorse

Rocketsi su morali nešto napraviti ako žele biti konkurentni. Nemojte misliti da bi Houston iz prošle godine s eventualno jednim boljim igračem na rosteru imao previše šanse protiv Warriorsa. Ne samo to, nisu imali dovoljno kvalitete ni za deficitarne Spurse. A ni ovako nisu sigurni mogu li ugroziti najbolju momčad današnjice. Zaboravite regularni dio sezone i sve dobro što je Harden radio, playoff je sasvim druga priča.

U tom kontekstu trade je za Paula svojevrsni pokušaj slaganja rostera koji će biti u stanju parirati Durantu i društvu. Jer Houston se ovdje neće zaustaviti. Rocketsi su u Paulu dobili boljeg obrambenog igrača od Beverleyja i boljeg napadača od svih zajedno koje su poslali u Clipperse. I momentalno su postali atraktivniji svim ostalim slobodnim igračima. Time je Daryl Morey napravio i više nego dobar posao. Nemojte zaboraviti da je Houston doveo Paula bez cap spacea.

Morey je očajnički pokušavao očisti prostor kako bi doveo Paula kad krene prijelazni rok, a kako mu to nije uspijevalo, dogovor sa CP3-om da aktivira zadnju godinu igračkog ugovora pomogao je i jednoj i drugoj momčadi. Clippersi su zauzvrat dobili sedam igrača, a mogli su proći s friškom figom, dok je Houston pronašao računicu koja mu je omogućila da ugura Paula u financijske knjige. U suprotnome bi morao očistiti više od 20 milijuna dolara na cap spaceu da mu može ponuditi maksimalni ugovor.

Mogu li Paul i Harden zajedno funkcionirati?

Puno više pitanja otvara to mogu li Paul i Harden, dva igrača koja više od svega vole igrati s loptom, koegzistirati zajedno na parketu? Jasno je da će prilagodbe biti nužne. Paul nikad u karijeri nije igrao brzu košarku poput one koju gaji Mike D'Antoni. On više voli sporiji tempo i razgradnju napada kroz pick and roll, gdje nakon toga dolazi do otvaranja rupa u obrani.

S druge strane, Harden nikad nije imao na perimetru suigrača poput Paula. Jest ranije u karijeri igrao s Westbrookom, no to su bile drugačije okolnosti. Ovim potezom Houston je dobio dva od tri najbolja igrača u ligi nakon pick and rolla i dva od tri najbolja asistenta – nešto što u povijesti nije viđeno. No najviše imponira činjenica da će D'Antoni moći cijelu utakmicu igrati s jednim dominantnim playmakerom u petorci i vrtjeti pick and roll do iznemoglosti.

Time bi Rocketsi mogli postati noćna mora za protivničke druge petorke i kako ih matchirati. Jer Paul i Harden ne trebaju ni provesti više od 25 minuta zajedno na parketu da bi stvari funkcionirale. U preostalom vremenu uvijek bi barem jedan bio na parketu. Na ruku im ide i profil ostalih igrača. Trevor Ariza, Eric Gordon i ako ostane Ryan Anderson, svi su odreda sjajni šuteri koji će dovoljno raširiti reket da oslobode prostor svojim generalima.

Ukoliko se Paul i Harden dovoljno prilagode, mogli bi biti ubojit tandem. Jedan i drugi imat će mogućnost čekati loptu na slabijoj strani i onda napadati reket nakon prodora ili picka ovog drugog. Time će ujedno biti i opasniji za protivničke obrane, koje su se dosad mogle koncentrirati samo na jedan smjer iz kojeg je dolazila opasnost. Jesmo li već spomenuli da govorimo o najboljim dodavačima NBA-a? Ujedno bi Houston trebao dopustiti Paulu da zadrži svoju igru s poludistance jer tu je najbolji u ligi.

Problemi koje moraju riješiti

Sve to super izgleda u savršenom svijetu, ali mi ne živimo u savršenom svijetu. Spajanje Hardena i Paula isto tako može donijeti i probleme, odnosno može se pokazati promašenim slučajem. Već smo spomenuli da obojica stvarno vole loptu, no Paul je navodno odabrao Houston ispred Spursa zbog toga što ga intrigira činjenica da igra više bez lopte, a to je nešto što ćemo tek vidjeti hoće li biti uspješno.

Paul je prošle sezone imao skoro pet driblinga u prosjeku po dodiru i često pronalazio suigrače s istekom vremena. Jedan je od igrača s najviše dodira u ligi, dok je Harden promaknućem na playmakera eksplodirao u vidu asistencija i posjeda lopte. To je nešto čime će se i njih dvojica i D'Antoni morati pozabaviti. S time da je Paul imao i manje od jednog šuta po utakmici u catch and shoot situacijama, koje su u Houstonu doručak, ručak i večera.

Također bi moglo predstavljati problem to što ni Paul ni Harden nisu igrači koji mogu braniti više pozicija nakon preuzimanja ili križanja. Doduše, Harden sa svojom obranom ne može nikoga braniti, i to će morati promijeniti ako želi da partnerstvo između njega i Paula uspije. A upravo on je bio veliki zagovornik dovođenja zvijezde Clippersa. D'Antoni će na to reći: ''što više playmakera, to bolje''.

Chris Paul političar

No, iza cijelog ovog tradea možda stoji jedna druga stvar. Poznato je kako je Paul jako dobar političar, predsjednik je Udruženja košarkaša NBA-a lige, a nakon prelaska u Houston legitimno je zapitati se je li ipak stavio zaradu ispred naslova. Puno vas će se složiti kako bi prelazak u Spurse bio logičnija stvar. Uostalom, nedavno smo i pisali zašto bi to bio najbolji izbor za Paula. Međutim, upravo je on bio okidač za trade u Rocketse.

Ovim potezom Paul će nakon isteka zadnje godine ugovora, a koju je aktivirao zbog tradea, biti u mogućnosti dobiti maksimalni petogodišnji ugovor od čak 201 milijun dolara. Nešto što Clippersi nisu bili spremni potpisati i nešto na što bi Spursi teško bili voljni pristati niti bi bili u mogućnosti to ponuditi da je ovo ljeto postao slobodan igrač. Ponavljamo, Paul je prepametan da to nije imao u svojoj glavi i da nije razmišljao o tako nečemu. Jednim potezom napravio je dobar korak u sportskoj karijeri i fenomenalan u financijskom smislu.

S obzirom na to da prijelazni rok još nije ni počeo, rano je donositi zaključke kako će Houston uistinu izgledati iduće sezone. Sigurno je to da će sve napraviti ne bi li doveli još jednog superstara, a već se spominju imena Carmela Anthonyja i Paula Georgea. U tom slučaju Moreyju odmah treba dati nagradu za GM-a godine, voljeli mi te poteze ili ne. Druga stvar je kako će to funkcionirati na parketu, ali jasno je da Houston ide all-in samo s jednim ciljem – prekinuti dominaciju Warriorsa već sljedeće sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider