Košarka
SPORTOVI
Košarka
Daleko je to od Curryja

Veliki talent ili velika prevara? Otac ga dizao u nebesa, a on je među najgorima

Nakon prvih 12 utakmica karijere Lonzo Ball, igrač kojeg je pratila velika pompa, nije najbolji rookie ni u Lakersima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ime Lonzo Ball postao je dobro poznato diljem svijeta i prije nego je ovaj 20-godišnjak zaigrao prvu profesionalnu utakmicu u karijeri. Još kao playmaker sveučilišta UCLA postao je poznat djelomično zbog svoje igre, a uglavnom zbog izjava svog oca LaVara.

On se pokazao kao majstor (samo)promocije; između ostaloga je izjavio da bi u najboljim danima pobijedio ni manje ni više nego Michaela Jordana, a za svog sina je izjavio da je bolji od Stepha Curryja.

Od svoje obitelji napravio je pravi brand, a njegov najstariji sin Lonzo došao je pod svjetla reflektora uoči NBA drafta na kojem je bio drugi pick. Svi su s nestrpljenjem čekali vidjeti to čudo od djeteta na NBA parketima, a nakon prvih 12 utakmica njegove karijere došlo je vrijeme za prve evaluacije njegove igre.

A njegovi učinci su daleko od onoga što se o njemu pričalo. Lonzo Ball trenutno je jedan od najgorih šutera cijele NBA lige, a njegov ulazak u sezonu jedan je od najgorih u povijesti.

U zadnje 63 godine samo jedan igrač je imao gori početak karijere

ESPN je izvukao podatak da je od 1954., kada je uvedeno ograničenje napada od 24 sekunde, samo jedan igrač imao lošiji postotak šuta u prvih 12 utakmica karijere. Riječ je o Wayneu Hightoweru koji je pogađao 26,8 posto šuteva iz igre, dok je Ball trenutno na 29,2 posto.

Za tricu Ball šutira poraznih 22 posto, dok je najgori u ligi u šutu iz reketa iz kojeg pogađa samo 34 posto šuteva. Njegove užasne šuterke izvedbe potpuno su u drugi plan bacile skokove i asistencije, statističke kategorije u kojima ostvaruje solidne brojke.

Nakon ovakvog ulaska u sezonu logički se nameće pitanje je li on uistinu veliki talent ili se radi samo o nezapamćenoj marketinškoj prevari? Ball tvrdi da je dobar šuter i da je ''problem u glavi'', a njegov trener Luke Walton ga brani i podržava u tome da šutira što više, tvrdeći da dobro radi na treninzima i da će sve doći na svoje mjesto.

Istina je da se radi o mladom igraču, a tranzicija u NBA često je bolna za sveučilišne zvijezde. No, Lonzo ne izgleda nimalo dobro u usporedbi s ostalim igračima svoje draft klase; playmakera Lakersa teško je svrstati i u 10 najboljih rookieja ove sezone. Čak štoviše, Ball nije najbolji rookie ni u Lakersima – ta titula pripada Kyleu Kuzmi, 27. izboru drafta koji po utakmici bilježi 14,8 poena (52 posto šuta iz igre) i 6,5 skokova za 30 minuta na parketu.

Barkley: "On je pola igrača"

Jayson Tatum, Lauri Markkanen, Dennis Smith Jr., da ne nabrajamo dalje, samo su neki od rookieja koji od prvog dana potvrđuju vrijednost i odmah su postali bitni igrači svojih momčadi. Spomenimo i Bena Simmonsa, prvog picka prošlogodišnjeg drafta koji je zbog ozljede propustio cijelu prošlu sezonu. Igrač kojeg se uspoređuje s LeBronom Jamesom također je dočekan s velikom pompom i visokim očekivanjima, a on je na njih odgovorio odmah pokazavši klasu – po utakmici zabija 17,8 koševa uz 9,4 skoka i 7,8 asistencija i trenutno je prvi u utrci za rookieja godine.

12 utakmica je malo uzorak i teško je na temelju njih predviđati cijelu karijeru jednog 20-godišnjeg igrača, ali ona se zasad na razvija ni približno onako kako su mnogi očekivali. Dojam je kako mu mediji i dalje uglavnom drže leđa – osim njegovog najglasnijeg kritičara Charlesa Barkleyja.

Barkley je za Balla rekao da je ''pola igrača'' zbog svoje neobične tehnike šuta koja mu oduzima jednu stranu u igri – preciznije, obrambenim igračima lako je ispratiti njegov šut kada ide u desno. Već smo pisali kako bi mu njegov šut mogao biti veliki problem protiv bržih i jačih NBA obrana, a početak sezone pokazuje da je taj problem itekako realan. Ball ima dovoljno vremena da nas razuvjeri, ali zasada ne izgleda kao igrač na kojeg želite potrošiti drugi pick drafta, a pogotovo kada pogledate kakvi su sve igrači izabrani poslije njega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider