Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zapamtite ovo ime

NBA ima novog heroja: Došao je kao autsajder, a sada svi pričaju o njemu

Malo tko je znao za njega prije ljeta, ali sjajnim izvedbama na parketu postao je jedna od glavnih priča uoči početka NBA sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA draft 2017. čekao se s velikim nestrpljenjem. Od generacije izabrane ovoga ljeta puno se očekuje; draft je bio najavljen kao jedan od najdubljih i potencijalom najbogatijih u posljednjih nekoliko godina.

Glavna priča bio je Lonzo Ball, djelomično zahvaljujući svojim izvedbama na sveučilištu UCLA, a puno više zbog javnih istupa njegovog oca LaVara, čovjeka koji je postao prava medijska ikona u SAD-u. Prvim pickom 76ersi su izabrali Markellea Fultza i dovršili famozni ''proces'', Jayson Tatum pojačao je ionako jake Celticse, a Knicksi su napravili novu glupost prepustivši Dennisa Smitha Jr.-a Dallasu.

U cijelom tom ''cirkusu'' potpuno je nezapaženo prošao 27. pick Lakersa koji su njime izabrali Kylea Kuzmu, malo poznatog krilnog igrača sveučilišta Utah kojem se predviđalo da možda uopće neće biti izabran. Svjetla reflektora bila su na Ballu, ali utakmice Ljetne lige, a kasnije i predsezone, prebacile su pozornost na Kuzmu, koji je samo zahvaljujući izvedbama na parketu natjerao navijače i stručni stožer Lakersa da se zapitaju je li ovaj krilni igrač zapravo najveći talent koji Lakersi imaju.

U ljetnoj ligi, koju su Lakersi osvojili, postizao je 21,8 koševa po utakmici, uz 51 posto šuta iz igre i čak 48 posto za tricu. Najbolje je ostavio za finale u kojem je bio MVP s 30 koševa i 10 skokova. Ljetna liga najčešće ne mora biti mjerilo, ali Kuzma je u istom ritmu nastavio i u predsezoni - s prosjekom od 19,2 koša po utakmici Kuzma je sedmi strijelac predsezone.

Lakersi slave, a drugi se hvataju za glavu 

Svojim igrama natjerao je generalne menadžere da ga izaberu za drugu najveću ''krađu'' drafta nakon Dennisa Smitha Jr.-a, a mnogi sada žale što nisu prepoznali njegov potencijal i izabrali ga prije Lakersa. Radi se o pravom modernom krilu: visok je 206 centimetara i vrlo pokretljiv s velikim trkačkim mogućnostima; u napadu ima široki repertoar poteza i može zabiti na gotovo bilo koji način, dok u obrani pokazuje ogromni potencijal zbog sjajnog razumijevanja igre i sposobnosti preuzimanja raznih pozicija, što je izrazito bitno u današnjoj ''Golden State Warriors'' košarci u kojoj klasične pozicije polako nestaju. 

Nakon sjajnih igara u pripremnom razdoblju Kuzmu tek čeka prava borba. Utakmice regularne sezone ipak su neka druga, osjetno viša razina, a u Lakersima je velika gužva na njegovoj poziciji. No, za Kuzmu je to dobro poznata situacija; radi se o igraču koji je navikao na ulogu autsajdera, protiv koje se borio radnim navikama, borbenošću i vjerom u svoje mogućnosti.

Zahvaljujući tim osobinama je i izabran na draftu; malo poznatog igrača počeli su ozbiljnije shvaćati nakon što je dominirao na treninzima uoči drafta. Sličan je bio i cijeli njegov košarkaški put, od teškog djetinjstva preko srednje škole i fakulteta, gdje nije glasio za najveće talente, ali bi na kraju teškim radom na svojoj igri isplivao iznad konkurencije.

Kuzma je razvio sjajnu kemiju s Lonzom Ballom, a ovaj dvojac posebno je opasan u tranziciji. Lakersi su već najavili da planiraju igrati brzu, tranzicijsku košarku i sigurno će biti jedna od najzabavnijih momčadi nove NBA sezone. Još je teško predviđati koji su krajnji dometi Kuzme, ali s obzirom na sve talente koje posjeduje u kombinaciji s rijetko viđenim radnim navikama, nema razloga da se ne razvije u vrhunskog NBA igrača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider