Košarka
SPORTOVI
Košarka
O njemu svi pričaju

Rijetko viđeno: Tata ga diže u nebesa, a svi se čude njegovoj tehnici šuta

Obitelj Ball je glavna tema u SAD-u, a osim medijskih ispada "ludog" oca prašinu diže i šut njegovog najstarijeg sina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ožujak je mjesec u kojem SAD zaboravlja na NBA i fokusira se na sveučilišnu košarku. Legendarni March Madness, završni turnir 68 najboljih sveučilišnih momčadi, dolazi u fokus košarkaške javnosti, a ove je godine svjetla pozornice ukrala jedna košarkaška obitelj.

SAD bruji o tri talentirana brata Ball i njihovom „ludom“ ocu. Najmlađi LaMelo je prije nekoliko tjedana privukao pozornost kada je 15-godišnji igrač u srednjoškolskoj utakmici zabio čak 92 koša! LiAngelo je također još srednjoškolac i nada se sljedeće sezone zaigrati za sveučilište UCLA na kojem već dominira najstariji brat Lonzo kojeg je njihov otac proglasio boljim od Stepha Curryja.

Međutim, više pozornosti od talentirane braće privlači njihov otac LaVar. On je izjavio da bi u najboljim danima pobijedio Jordana i da će za svoje sinove tražiti milijardu dolara vrijedne sponzorske ugovore za tenisice . Za usporedbu, LeBron James, još od srednje škole najavljivan kao budući vladar NBA-a, je uoči odlaska u profesionalce dobio „samo“ 90 milijuna.

Nikad prije viđena šuterska tehnika

Lonzo je prvi u obitelji koji će zaigrati profesionalnu košarku. Kao i LeBron, on je još od srednje škole najavljivan kao čudo od djeteta. Playmaker visok 198 centimetara s nevjerojatnim pregledom igre, visokim košarkaškim IQ-om, elitnim atletskim i šuterskim sposobnostima. U prvoj sezoni za UCLA ovaj 19-godišnjak bilježi 14.6 koševa, 7.7 asistencija, 6.1 skok i 1.9 ukradenih lopti.

Prognoze ga svrstavaju na drugi izbor drafta iza Markellea Fultza, playmakera Washingtona. Fultz je iznimno talentiran igrač puno tradicionalnije i tehnički dotjeranije igre od Balla, koji u svom repertoaru posjeduje jedan sporan potez koji postavlja mnoge upitnike.

Njegova šuterska tehnika je potpuno neortodoksna i dosad neviđena u košarci. Ball je dešnjak koji cilja se lijevog oka i postavlja stopala bočno od koša. Pravilan šut postoji samo u teoriji i najveći šuteri se slažu da je tajna u pronalasku forme kojom možete što više pogađati i koju možete što vjernije replicirati.

Po takvoj logici je s Ballovom mehanikom sve u redu jer se radi o vrlo preciznom šuteru koji pogađa preko 40 % trica i to vrlo često s NBA udaljenosti. Međutim, ono što razlikuje njegov šut od normalnog je spomenuti položaj stopala. „Ružni“ šutevi nisu novost u NBA-u, u čemu je godinama prednjačio Shawn Marion koji je „vadio loptu iz džepa.“

Može li mu ovakav šut predstavljati problem u NBA-u? 

Razlika je u tome što je on postavljao stopala „normalno“, za razliku od Balla koji se često okreće od koša zbog neobičnog položaja lakta u odnosu na obruč. S obzirom na njegov postotak šuta teško mu je išta zamjeriti, ali njegova tehnika ipak otvara neke dileme, a najveća je ona vezana uz šut iz driblinga.

Njegova tehnika nije problem kad ide ulijevo, ali situacije kada se diže iz driblinga na obrnutoj strani gotovo i ne postoje. Zbog spomenutog položaja lakta Ballu je teško pronaći odgovarajuću poziciju na desnoj strani i on iz tih situacija mora napadati obruč. Takav nedostatak bi mogao biti problem protiv NBA obrana s bržim, višim i jačim igračima koji bi ga mogli vrlo lako dovesti u neugodnu situaciju u kojoj ne može ispucati svoj šut.

Osim što mu smanjuje napadački repertoar, šuterska tehnika se pokazuje upitnom i s linije slobodnih bacanja. Iako trice gađa s preko 40 posto preciznosti, s linije gađa tek 68 posto što je premalo za elitnog šutera. Osim toga, mora popraviti i pick and roll igru, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li morati mijenjati i šut koji mu je već postao zaštitni znak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider