Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najplaćeniji na svijetu

NBA košarkaši protiv nogometnih zvijezda: Tko ima veće plaće i kako stoje Hrvati

U profesionalnom sportu, u kojemu se globalni uspjeh među ostalim mjeri i zaradom, jako je odzvonio rekordni ugovor Bojana Bogdanovića s Utah Jazzom...

Stipe Sladoljev (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vjerojatno već znate da je Bojan Bogdanović ovoga ljeta postao najplaćeniji hrvatski sportaš u povijesti, a i Ivica Zubac potpisao je četiri puta bogatiji ugovor nego prošle sezone. Ali znate li kako kotiraju u usporedbi s najvećim NBA zvijezdama ali i nogometašima ? Evo odgovora.

U profesionalnom sportu, u kojemu se globalni uspjeh među ostalim mjeri i zaradom, jako je odzvonio rekordni ugovor Bojana Bogdanovića s Utah Jazzom, po kojemu će iduće godine zaraditi čak 18 milijuna dolara. Pa pokušajmo tu brojku staviti u kontekst.

Bogdanović trenutačno najplaćeniji hrvatski sportaš

Ovo su plaće koje će iduće sezone zarađivati ostali naši NBA košarkaši. Najviše Ivica Zubac u LA Clippersima - 6,3 milijuna dolara. Za Bendera još ne znamo, jer on još traži novi klub, a ovo je lanjska cifra: 4,7 milijuna dolara.

Mislite da je lako prodati nogometnu zvijezdu? Svjetske su klase u izlogu, ali ponuda nema Christian Eriksen (Foto: AFP) Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +1 Neymar u dresu Barcelone (Foto: AFP)

Pa Šarić u Phoenixu 3 milijuna, Žižić u Clevelandu 2,3 milijuna, i najmanje Hezonja, koji je jedini išao na nižu plaću: 1,7 milijuna dolara u Portlandu. A sad: kolike su te plaće u odnosu na najveće NBA ugovore?

Najbogatiji ima Stephen Curry: nešto više od 40 milijuna dolara u Golden Stateu. U NBA ligi zbog regulatornih pravila nema velikih skokova: Curryja slijede s nešto više od 38 milijuna dolara: Chris Paul, pa Kevin Durant, James Harden, Russell Westbrook, John Wall, i tako dalje.

Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo na vrhu liste

Dakle, u odnosu na Bogdanovića glavne zvijezde zarađuju dvostruko ili još malo više. A sad usporedimo ove iznose s europskim nogometom! Ali, bit će to samo procjena, jer za razliku od NBA-a, u europskom nogometu to nisu javni podaci.

Uz to, morat ćemo NBA plaćama oduzeti porez i preračunati ih u eure, jer nogometne plaće su u neto iznosima! I kad to napravimo, evo usporedbe: Lionel Messi uvjerljivo je najplaćeniji u obje konkurencije, s čak 50 milijuna eura neto! Izdvajaju se i Neymar s oko 36, i Ronaldo s oko 30 milijuna eura.

Što se krije iza sukoba kakav se ne pamti? Osveta, dokaz moći i pljuska u lice Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Pini Zahavi i Nasser Al-Khelaifi (Foto: AFP) +1 Neymar (Foto: AFP)

A onda slijede nogometaši koji imaju slične ugovore kao glavne NBA zvijezde: Paul Pogba, Antoine Griezmann, Gareth Bale, i tako dalje.

Modrić će uskoro nadvisti Bogdanovića?

I za kraj: usporedimo naše NBA košarkaše i naše najplaćenije nogometaše. Bojan Bogdanović, u neto iznosu i preračunato u eure ima godišnju plaću oko 9 milijuna eura. To je najviše od svih, više i od Luke Modrića, ali ne mnogo više.

Jer Modrić ima oko 7 i pol milijuna, i upravo pregovara o novom, još boljem ugovoru. Rakitić ima oko 6 i pol, Mandžukić 5 i pol, Lovren 5, Kovačić 4 i pol, a šesto mjesto zatvara Perišić s oko 4 milijuna eura.

U svakom slučaju: i u NBA ligi i u europskom nogometu, plaće su iz godine u godinu sve veće i veće.

Brazilka gledala finale potpuno gola: Na tribinama samo s torbicom u rukama Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP) +5 Brazilska navijačica premazana bojom (Foto: AFP)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider