Košarka
SPORTOVI
Košarka
četiri pobjede do tokija

Hrvatskoj ždrijeb donio Srbiju u Tokiju: No prvo nas čeka pakao u Splitu

Ako izbore nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, hrvatski košarkaši igrat će u skupini B protiv Srbije, Argentine i Nigerije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uspiju li se kvalificirati za Olimpijske igre na turniru u Splitu, hrvatski će košarkaši u Tokiju igrati u skupini B zajedno s Australijom, Nigerijom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Beogradu, gdje je najveći favorit reprezentacija Srbije, odlučeno je ždrijebom održanim u sjedištu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) u švicarskom Miesu.

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil kao momčadi s kojima će se susresti u grupnoj fazi kvalifikacijskog turnira u Splitu, a potom i jedna ili dvije reprezentacije iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekati u potencijalnom polufinalu i finalu, a to su Njemačka, Rusija i Meksiko. Splitski turnir, kao i preostala tri kojima su domaćini Beograd, Kaunas i kanadska Victoria, na rasporedu su od 29. lipnja do 4. srpnja.

gol expired Cindrić iskreno: "Znam da nisam dao maksimum za hrvatsku reprezentaciju" divider

Za olimpijske igre u Tokiju promijenjen je format natjecanja i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Umjesto dosadašnjeg, u kojem je 12 reprezentacija bilo podijeljeno u dvije skupine po šest, gdje su četiri najbolje iz grupne faze nastavljale natjecanje u četvrtfinalu po nokaut-sustavu, novim sustavom ekipe su podijeljene u tri skupine po četiri.

Prve dvije reprezentacije iz svake od triju skupina plasirat će se u četvrtfinale, a pridružit će im se i dvije najbolje od tri trećeplasirane ekipe. Tim sustavom svaka utakmica grupne faze još više dobiva na važnosti, a za osvajanje olimpijskog odličja sada je potrebno odigrati šest umjesto dosadašnjih osam utakmica.

Poludirigiranim ždrijebom u FIBA-i su nastojali ravnomjerno rasporediti kvalitetu po skupinama. Tako će u skupini A turnira za košarkaše igrati reprezentacija SAD-a, koja će u Tokiju tražiti put prema četvrtom uzastopnom olimpijskom zlatu, Francuska, Iran i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kanadi, gdje su najveći favoriti Grci, uz domaćina Kanadu, Češku i Tursku.

U skupini C igrat će aktualni svjetski prvaci i doprvaci, Španjolska i Argentina, domaćin Japan te pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kaunasu, gdje je najveći favorit Litva, a prijetit će joj Slovenija, ako nastupi u najjačem sastavu.

gol expired Prvaci pobjedom zaključili turneju, Dončićev Dallas upisao šesti poraz zaredom divider

Kod košarkašica je kvalifikacijski proces završen, a ždrijebom je određeno da će se u skupini A natjecati Južna Koreja, Srbija, Kanada i Španjolska. Skupinu B činit će Nigerija, Japan, Francuska i SAD, a u skupini C su Australija, Portoriko, Kina i Belgija.

Košarkaška natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju započet će 25. srpnja, dva dana nakon svečanog otvaranja, a završit će 8. kolovoza, posljednjeg dana Igara.

Ždrijeb skupina olimpijskog turnira za košarkaše

Skupina A: Iran, Francuska, SAD, Pobjednik KT (Victoria)

Skupina B: Australija, Pobjednik KT (Split), Pobjednik KT (Beograd), Nigerija

Skupina C: Argentina, Japan, Španjolska, Pobjednik KT (Kaunas)

 

Ždrijeb skupina olimpijskog turnira za košarkašice

Skupina A: Južna Koreja, Srbija, Kanada, Španjolska

Skupina B: Nigerija, Japan, Francuska, SAD

Skupina C: Australija, Portoriko, Kina, Belgija

gol expired McGregorov sjaj polako se gasi, a nova "zlatna koka" UFC-a objavila je brutalan video kojim je ostavila fanove u šoku divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider