Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bravo!

Hrvatski košarkaši razbili Austriju u pretkvalifikacijama za EuroBasket

Samo prvoplasirana reprezentacija ide direktno dalje, dok drugi i treći dodatno razigravaju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski košarkaši pobijedili su u Grazu Austriju 100-75 (18-24, 30-19, 25-16, 27-16) u 3. kolu skupine E pretkvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2025. godine.

Bila je to treća pobjeda Hrvatske u skupini, ranije su pobijeđeni Poljska u gostima (72-69) i Švicarska na domaćem parketu (84-53). Isto tako, na izborničku klupu se, samo privremeno, vratio Aco Petrović koji je vodio Hrvate do slavlja u Grazu. Po četvrti put je u svojoj karijeri hrvatsku reprezentaciju vodio Aco Petrović koji je na toj dužnosti sjedio nakon pet godina.

Austrijanci su bolje otvorili utakmicu te su poveli 13-8 u petoj minuti, no Hrvati su brzo smirili domaćina serijom 6-0 za vodstvo 14-13. Bolji dojam na početku ostavljali su domaći košarkaši koji su potom napravili novu seriju te su se ponovno odlijepili na nešto veću razliku (28-21).

gol expired Lucky Punch: UFC prvak protiv čovjeka koji ga je dva puta pobijedio, bili smo u Amsterdamu kod Plazibata divider

Bio je to znak za novo buđenje Hrvatske koja je do kraja poluvremena odigrala odlično predvođena Darijom Drežnjakom i Rokom Prkačinom. Prvi je odmor dočekao s 15 poena, a potonji s 13, a Hrvatska je vodila 48-43.

U trećoj četvrtini Hrvatska je jedno vrijeme održavala prednost od pet-šest poena, a potom i pobjegla na ugodniju prednost od 14 poena (73-59). U posljednjih deset minuta Austrijanci nisu imali ni snage ni znanje zaprijetiti. Čak štoviše, Hrvatska je dodatno podebljala prednost i upisala novu, treću pobjedu u ovoj skupini.

Prvi strijelac Hrvatske bio je Roko Badžim koji je postigao 23 poena uz sjajan šut za tri poena od 7-9. Dario Drežnjak je ubacio 18 poena uz pet asistencija i tri skoka, dok je Roko Prkačin zabio 15 koševa. Toni Perković je dodao 17 uz 5-6 za tri poena.

gol expired VIDEO Posjetili smo prostorije HNS-a: Junaci iz sjene nam otkrivaju dosad nepoznate stvari divider

Inače je Hrvatska imala sjajan šut za tri poena kroz cijelu utakmicu, pogodila je 17 od 26 dalekometnih šutova za sjajnih 65 posto.

Kod Austrije izdvojimo Vujoševića s 18 i Poljaka sa 16 poena.

Iduću utakmicu hrvatski košarkaši igraju već u nedjelju kada u Zagrebu dočekuju Poljsku. Potencijalnom pobjedom u tom susretu Hrvatska bi i matematički osigurala prvo mjesto i direktan odlazak u nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Samo prvoplasirana reprezentacija ide direktno dalje, dok drugi i treći dodatno razigravaju.

U drugom susretu 3. kola ove skupine Poljska je kao domaćin svladala Švicarsku 79-64.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider