Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Vatreni mogu i bez Perišića: Je li ovo Dalićeva postava za Španjolsku i treba li što mijenjati?

Hrvatska je zasluženo pobijedila Portugal 2:1 u Lisabonu u posljednjoj pripremnoj utakmici za Euro u Njemačkoj…

Nije moglo bolje završiti u Lisabonu. S jednim udarcem ubijene su dvije muhe. Hrvatska je prvi put pobijedila Portugal, a izgleda i da je izbornik Zlatko Dalić dobio konačni odgovor s kojom postavom će na Španjolsku.

Ako se po jutru dan poznaje, na travnjak Olimpijskog stadiona u Berlinu trebala bi istrčati sljedeća momčad: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Budimir, Majer.

Skovana postava za Španjolsku?

Naravno da Dalić može napraviti pokoju izmjenu, ali pitanje je ima li to smisla nakon ovako dobre partije? Uvođenjem Pongračića mnoge je iznenadio, većina je očekivala Erlića u duetu sa Šutalom, ali Dalić je imao svoje razloge. Stoperski par izgledao je dobro, bekovski par također. Gvardiol je odigrao još jednu sjajnu partiju, Stanišić je bio osjetno samozatajniji, ali dobro je obavio posao u obrani.

Cristiano Ronaldo VIDEO Evo što je Ronaldo radio na klupi dok je gledao poraz od Hrvatske divider

Dobro su se nadopunjavali, ne mogu obojica jurcati u napad. Čini se da je to Dalićeva formula i za Španjolce. Perišićev ostanak na klupi i nije tako veliko iznenađenje, jasno je da još nije fit. Budimir je postigao pogodak čime je samo potvrdio da je u odličnoj golgeterskoj formi.

Tko će igrati, odlučit će izbornik, ali da ima razloga za zadovoljstvo, ima. Trijumfom u Lisabonu Vatreni su si ubrizgali veliku injekciju samopouzdanja uoči Eura. Hrvatska je posebno dobro odigrala prvo poluvrijeme, lako je mogla postići još gol ili dva, dok Portugalci u prvih 45 minuta gotovo da nisu ozbiljnije zaprijetili. Imali su loptu, ali sve je to bilo jalovo.

Taktički dosljedno

Vatreni su stali u niski blok i nisu dali Portugalcima da se razmašu. Kako je utakmica odmicala tako je Hrvatska sve više ubadala i prijetila. Vatreni su u oba smjera izgledali jako dobro; čvrsto, kompaktno, ali s jasnom namjerom da se krene naprijed čim se osvoji lopta. Hrvatska je igrala taktički dosljedno, čekala je i dočekale Portugalce, koji su po običaju previše petljali i nisu znali iskoristiti svoje šanse u drugom dijelu.

Cristiano Ronaldo i Luka Modrić VIDEO Cristiano Ronaldo nakon utakmice naišao na Modrića, oduševili su nogometni svijet divider

Činjenica jest da su Portugalci izgledali puno opasnije kada su ušli Jota, Leao i Cancelo, činjenica je i da su igrali bez Cristiana Ronalda, no sve to ne umanjuje pobjedu Hrvatske. Zaslužena je i jako slatka. Vatreni su uhvatili za vrat još jednu crnu mačku i sada mogu s popriličnim optimizmom gledati prema Berlinu. Jasno je da ove pobjede ne treba praviti spektakle, ipak je to samo prijateljska utakmica, ali pokazala je da je Hrvatska u dobroj formi i da se može nositi s najjačim suparnicima.

Vatreni pokazali da mogu i bez Perišića

Provjera je poslužila svrsi. Izborniku je dala neke odgovore ako ih već nije imao, a hrvatska momčad uvidjela je da može dobro odigrati i bez klasičnih krila, i to protiv tih Hrvatima tako neugodnih Portugalaca.

Što može Hrvatska na Euru?

Ukupno glasova:

Mnogi su se pribojavali kako će to izgledati protiv najjačih suparnika bez Perišića, na čijim je probojima godinama počivala igra Hrvatske. Vatreni su pokazali da mogu i bez njega. Uz ponešto modificiranu taktiku u velikoj su mjeri sakrili nedostatke, a u prvim plan gurnuli su vrline.

Naravno da se neke stvari još mogu popraviti i dotjerati, ali to samo govori da Vatreni imaju još prostora za napredak. Španjolci su sigurno pozorno pratili utakmicu u Lisabonu. Vatreni su im poslali jasnu poruku. I bez krila u stanju su letjeti. La Roja će se sigurno ozbiljno zamisliti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider