Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Modrić još ima sape

Hrvatska postava za Armeniju: Što Dalić priprema i hoće li išta mijenjati? Nije bio zadovoljan s Gvardiolom na beku

Stiglo je zadnje kolo i konačno odbrojavanje u kvalifikacijama za Euro 2024: Hrvatska u Maksimiru dočekuje Armeniju i lovit će pobjedu za siguran plasman…

Euro u Njemačkoj nazire se s Velebita, ali ostao je još jedan korak. Mali korak koji se uvijek može protegnuti u dugačkih trokorak. Zbog toga ne smije biti opuštanja.

Luka Modrić FOTO Luka Modrić prvi put trenirao na terenu koji nosi njegovo ime divider

Hrvatska, doduše, ne mora pobijediti Armeniju ako Wales ne pobijedi Tursku, no to je kombinacija na koju se Vatreni ne smiju osloniti. Željeli su i nadali se da će uoči zadnjeg kola ovisiti sami o sebi i to su dobili.

Wales je remizirao u Armeniji, Hrvatska je pobijedila Latviju u Rigi. Rasplet u pretposljednjem kolu idealno je sjeo Vatrenima. Da je Armenija pobijedila, bila bi debelo u igri za izravan plasman i sa sasvim drukčijim motivom došla bi u Zagreb.

Širi se lista ozlijeđenih

Međutim, to ne znači da će Armenci skinuti gaće, ne treba podcijeniti njihov ponos i patriotsku privrženost. Armenija je u teškoj političkoj situaciji, igrat će se za svoj narod, sigurno mu žele podariti malo sreće i zadovoljstva nakon svih problema i nedavnih ratnih strahota.

Iako su izgubili sve šanse za plasman na Euro, odnijeti bodove s terena trećeplasirane reprezentacije svijeta ipak je za njih vrlo motivirajući faktor.

Armenci su ćudljivi, pobijedili su Wales u gostima i remizirali u Turskoj, ali izgubili su u Latviji. Taj kiks skupo ih je stajao. Dojam je da u gostima igraju bolje protiv jačih momčadi. Valjda im više odgovara kada stanu u čvrsti blok i igraju na kontru.

Zlatko Dalić Dalić: "Pjaca se ozlijedio, ostali smo na samo jednom napadaču. Oni su hrvatska budućnost" divider

Kako god okrenuli, Hrvatska je ipak puno kvalitetnija i ne bi trebala strepjeti, ali to treba pokazati na terenu. Izbornik Dalić ima podosta problema. Lista ozlijeđenih i bolesnih stalno se širi. Najnoviji član bolnice na kraju grada je Marko Pjaca, koji doista nema sreće s ozljedama.

"Luka Sučić, Marko Pjaca i Josip Juranović su upitni, pozvali smo naknadno Belju koji će se danas priključiti reprezentaciji jer nam treba još jedan napadač", otkrio je izbornik kakvo je zdravstveno stanje u reprezentaciji.

Što Dalić priprema i hoće li išta mijenjati?

Kakvu će momčad Dalić sastaviti? Vjerojatno neće puno mijenjati, ako će uopće išta mijenjati u odnosu na utakmicu s Latvijom. Vatreni su izgledali možda ne savršeno, ali ipak vrlo dobro. Najvažnije je da su s dvama golovima u ranoj fazi utakmice brzopotezno doveli utakmicu u mirne vode.

Kada se rano povede, jasno je da je puno lakše igrati. To je recept koji će se tražiti i protiv Armenije. Dalić je bio nezadovoljan zbog malog opuštanja tijekom prvog dijela. Kaže da je bio malo ljutit na poluvremenu što se žustrije nije išlo po treći gol. Jasno je da puše i na hladno, Hrvatska se u ovim kvalifikacijama već previše puta opekla.

Andrej Kramarić slavi pogodak Srpski novinar pohvalio Vatrene: "Zato su velikani europskog nogometa. Nema to veze s EU-om, Vatikanom..." divider

No bitno je da su Vatreni nisu odveć potrošili. U pojedinim fazama utakmice jesu malo podigli nogu s gasa, vidjelo se da igraju na dosta, ali rutinski su pobijedili i sačuvali sasvim dovoljno energije za odlučnu utakmicu.

Armenci su kvalitetniji od Latvije, ali opet nisu toliko kvalitetni da bi Hrvatska od njih morala strepjeti, iako ih ne smije ni podcijeniti. To je jasno. Povratnici nakon ozljeda Luka Ivanušec i Andrej Kramarić izgledali su dobro. Dojam je da se nisu iscrpili tako da se može očekivati da će započeti utakmicu.

Majer u formi, Kramarić najopasniji iza leđa napadača 

Kramarić je još jednom pokazao da mu najbolje odgovara pozicija iza leđa najisturenijeg napadača. Tu je najrazigraniji i najopasniji. Lovro Majer odigrao je jako dobro na desnoj strani, otvorio je Latvijce i usmjerio utakmicu ka hrvatskoj pobjedi. Izgledao je svježe, rastrčano, tako da nema razloga da ga izbornik mijenja.

Ivanušec još nije na top razini, to se vidi, ali bio je vrlo solidan. Upisao je asistenciju za prvi gol, suradnja s Majerom utkana mu je u gene. Ante Budimir odradio je posao na mjestu centarfora na već viđen način. Točno se zna što se od njega može očekivati i on to uvijek odradi. Sigurno bi mu bilo lakše kada bi uspio ubaciti barem jednu loptu u mrežu, to bi mu jako podiglo samopouzdanje, ali dok Hrvatska pobjeđuje nije važno tko zabija.

Nazire se da izbornik nije maksimalno zadovoljan izdanjem zadnje linije. Na pitanje hoće li Erlić i Šutalo ostati na stoperskim pozicijama, a Gvardiol na beku, evo što je odgovorio?

''Vidjet ćemo što će biti, obojica su bili sigurni, jako čvrsti u duelu i skoku u svim tim rješenjima prema natrag. Joško je igrao lijevo i malo je griješio. Tu je imao par loših pasova i par loših situacija. Nismo primili gol i nisu stvorili šansu. Ne bih puno govorio o onome što je bilo, moramo misliti o Armeniji'', kazao je Dalić.

Povratak Gvardiola na mjesto stopera?

Dakle, iz ovog se može nazrijeti da bi Dalić možda mogao posegnuti za promjenom u zadnjem redu. Možda Gvardiola vrati na mjesto stopera, a Sosu pošalje na lijevog beka, ali Erlić i Šutalo dobro su odigrali i pitanje je ima li smisla nešto mijenjati.

U pojedinim trenucima hrvatska je protiv Latvije igrala u sustavu 3-5-2, Dalić je tražio više akcija preko bokova, no možda bi bilo preriskantno mijenjati sustav i zadnju liniju u tako važnoj utakmici. Moguće je da će u pojedinim trenucima Vatreni miksati i opet prijeći na igru s trojicom u zadnjoj liniji. Sve će ovisiti o rezultatu i stanju na terenu.

Stanišić je zadovoljio na desnom boku, bio je sigurniji nego u zadnjim nastupima, a kako je Juranović upitan i zasad nije sto posto fit, logično je zaključiti da će istrčati u prvoj postavi i protiv Armenije.

Marco Pašalić vjerojatno će dobiti dobru minutažu u drugom dijelu. Debitantski nastup u Rigi odradio je jako dobro. Pokazao je zbog čega je dobio poziv. Minutama se može nadati i uvijek pouzdani Mario Pašalić, koji očito nije u top formi, ali uvijek može doći iz drugog plana i biti opasan pred vratima suparnika.

Modrić još ima sape

Martin Baturina također je debitirao, dobio je simboličnu minutažu, simbolika se može iščitati u tome što je zamijenio kapetana Luku Modrića. Je li Modrić baš trebao igrati do 85. minute, varljivo je pitanje. Očito je da još može potegnuti, preiskusan je i zna sačuvati energiju.

Osim toga, sjetite se situacije s utakmice s Walesom u Splitu, kada ga je izbornik izvadio u završnici utakmice, možda i zbog pljeska na otvorenoj sceni Poljuda, a Hrvatska je na kraju popila gol i remizirala u utakmici koju je trebala lako dobiti po broju šansi. U Rigi je ipak vodila s dva razlike i teško je to mogla prokockati bez kapetana na travnjaku.

Hoće li Vatreni pobjedom protiv Armenije osigurati Euro?

Ukupno glasova:

Daliću je uvijek lakše kada je kapetan na travnjaku, daje sigurnost i njemu i cijeloj momčadi. Modrić nije izgledao kao da se maksimalno potrošio. Čini se da je sačuvao sasvim dovoljno energije za Armeniju. Kapetan još ima sape.

Mogući sastav:

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić (Gvardiol), Gvardiol (Sosa) - Modrić, Brozović - Majer, Kramarić, Ivanušec – Budimir.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider