Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Hrvatska nasušno treba takvog igrača: Novi Vatreni bombarder i Dalićev spasitelj

Desnokrilni napadač Rijeke Marco Pašalić može se nadati dobroj minutaži protiv Latvije, a nije nemoguće i da krene od prve minute…

Marco Pašalić dobio je naknadni poziv u seniorsku hrvatsku reprezentaciju za kvalifikacijske utakmice s Latvijom i Armenijom, a da prije toga nije bio ni na pretpozivu.

Navijači Zrinjskog u Mostaru Zrinjski se oglasio na nemile događaje na derbiju: Traže reakciju institucija na ponašanje vatrogasaca divider

Mnogi su se začudili kada ga izbornik nije stavio na pretpozivnu listu, no očito je Pašalić u međuvremenu uvjerio Dalića da je pogriješio ili će biti da je Dalić ciljano ostavio mjesto za još jednog ofenzivca i čekao da vidi tko će se od napadača nametnuti u sljedeća dva tjedna, a kada to nije uspjelo igračima s pretpoziva, pozvao je Pašalića.

Kako stoje stvari, ne bih se iznenadio da Pašalić osvane i u udarnoj postavi protiv Latvije jer Vatrenima baš nedostaje takav tip igrača na desnoj strani napada.

Naknadni poziv

Osim toga, ako će Hrvatska zaigrati u formaciji 4-2-3-1, pozicija u središtu trolista, ta imaginarna desetka, idealno odgovara Andreju Kramariću, koji se poslovično najbolji snalazi kada igra iza leđa najisturenijeg napadača.

Hrvatskoj nasušno nedostaje rasni pucač s desne strane, igrač koji ima izrađeni šut lijevom nogom, pravi bombarder, a koji uz to ima dribling i može kvalitetno „zacvikati“ ulijevo, otvoriti si kut, opaliti ili podvaliti loptu centarforu ili ostalim suigračima.

Filip Hrgović i Demsey McKean Filip Hrgović na spektakularnoj priredbi u Rijadu!? Dijelit će ring s Joshuom, Wilderom, Parkerom... divider

Kada prođe po desnoj strani u Rijeci, Pašalić na kraju najčešće puca, rijetko dodaje, kao i većina ofenzivnih igrača Rijeke, što ne odgovara odveć centarforima, u riječkom slučaju Franji Ivanoviću, koji se često osjeća kao glineni golub pokraj kojeg prolijeću plotuni.

Osuđen je na bjesomučnu trku za suparničkim braničima i loptom te izgleda kao žrtva takve igre, što bi se moglo dogoditi i Anti Budimiru ako bude igrao na mjestu najisturenijeg napadača. 

Zlatna ljevica

No Pašalić ima izrađen udarac lijevom nogom, njegove lopte u pravilu pogađaju okvir vrata ili odlaze blizu vratnice. Rijetko se dogodi da mu udarac završi daleko od vrata. U ovom trenutku niti jedan hrvatski nogometaš vjerojatno nema tako dobar udarac ljevicom. To Vatrenima jako nedostaje i zacijelo je jedan od glavnih razloga zbog čega je Dalić pozvao Pašalića.

On nije klasično krilo, odnosno nema te fizičke kapacitete, nije pretjerano hitar, ne može kvalitetno držati cijelu stranu kao, recimo, Ivan Perišić, no relativno je izdržljiv i može istrčati dovoljno kilometara. Drugim riječima rečeno, može ispuniti taktičke zamisli. Obvezna igra nije mu strana, iako je jasno da je klasični ofenzivac.

Marco Pašalić Marco Pašalić (Foto: Franko Colori / CROPIX)

Tako i tako hrvatska reprezentacija na desnoj strani već odavno nema klasično desno krilo. Nije to ni Kramarić, ni Mario Pašalić, a ni Lovro Majer. Oni su na tim pozicijama više imali funkciju drugog napadača nego krila. Od njih se nije moglo očekivati da igraju od kornera do kornera, kao što je to radio Perišić kada je to bilo potrebno.

Hrvatskoj nasušno treba takav igrač na desnoj strani

Hrvatska je već godinama opasno nagnuto ulijevo, Perišić je bio ključan igrač, na njega su se Vatreni najviše oslanjali. Cijela igra praktički se zasnivala na Perišićevoj probojnosti i sposobnosti da bude uspješan u igri jedan na jedan.

Manje-više sve su akcije išle preko lijeve strane, dok se od nominalnog desnog krila očekivalo da uđe pred vrata suparnika zajedno s centarforom, najmanje na drugu vratnicu, i pokušava završiti akciju. Kada ste zadnji put vidjeli da se akcija s desne strane završila udarcem lijevom nogom? To su bili rijetki petci ili ih uopće nije bilo.

Humanitarna razmjena VIDEO Predstavljamo božićno-humanitarni projekt: Pogledajte o čemu se radi divider

Očito je da Dalić pokušava popraviti taj segment igre jer se više ne može osloniti na Perišićevu superkvalitetu. Njega nitko ne može adekvatno zamijeniti i to ne treba niti očekivati. Jednostavno, Hrvatska nema igrača takvih kapaciteta, fizičkih i tehničkih mogućnosti, praktički ambidekstera, koji može proći udesno pa pucati ili ulijevo pa centrirati, a koji se može i vratiti duboko u obranu i zaigrati na poziciji beka ako je to potrebno iz taktičkih razloga.

Koliko je Perišić značio za hrvatsku igru, to se jasno vidjelo protiv Turske i Walesa, ali i na nekim prijašnjim utakmicama čim Perišića ne bi bilo na terenu, zbog ovog ili onog razloga. Problem je i taj što je Luka Ivanušec rekovalescent i pitanje je u kakvoj je formi.

Debitant može postati starter

Dobro je što je upisao nekoliko nastupa za Feyenoord i do utakmice s Latvijom trebao bi biti spreman za 90 minuta. Slično vrijedi i za Kramarić, koji se također vraća nakon ozljede.

Kako god, posve je izvjesno da će Hrvatska protiv Latvije dominirati, da će imati konstantan posjed i trebat će joj što veća frekvencija kvalitetnih šutova prema vratima suparnika. Dojam je da bi Marco Pašalić u tom segmentu mogao umnogome pomoći. Stoga se može očekivati da će dobiti dobru minutažu, a možda čak i šansu da bude starter, pa i da postigne prvijenac u debitantskom nastupu.

Statistika Marca Pašalića Statistika Marca Pašalića (Foto: Sofascore)

Ako je naknadno pozvan, a da nije bio ni na pretpozivu, zašto ne bi protiv Latvije započeo od prve minuta, posebno ako uzmemo u obzir sve napisano. Bude li se to dogodilo ili ako dobro odigra kada uđe, može se očekivati da starta protiv Armenije, kada će Hrvatskoj također trebati pobjeda i kada će vjerojatno dominirati u posjedu i većinom biti na polovici suparnika. To su baš suparnici po mjeri za Pašalićev arsenal udaraca.

Podsjećamo da Hrvatska u subotu gostuje u Latviji u terminu do 18 sati, dok tri dana kasnije dočekuje Armeniju u Zagrebu od 20:45. Prijenose odlučujućih utakmica Vatrenih gledajte na Novoj TV i gol.hr-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider