Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Što je s obranom?

Dalić o svemu: ''Naučio sam na kritike, a kad se osvajaju medalje, onda je moja uloga nikakva''

Izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije u kampu Vatrenih u Neuruppinu.

U kampu hrvatske nogometne reprezentacije u Neuruppinu izbornik Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije. Dalić se osvrnuo na šokantni remi s Albanijom i stanje u redovima Vatrenih u ovom trenutku, četiri dana prije utakmice Hrvatska - Italija.

U drugom poluvremenu novi igrači donijeli su novu energiju. Hoće li netko od njih krenuti od prve minute?

"Jesu. Mi smo donijeli energiju, potrgali se da utakmicu vratimo u našu korist. Napravit ćemo mi analizu, imamo još četiri dana do Italije."

Dalić o kritikama

Pogađaju li Dalića kritike i uspijeva li se isključiti od toga?

"Naučio sam na kritike, manje na pohvale iako je u ovih sedam godina bilo više uspjeha. To je normalno, naučio sam se nositi s tim, kad gubimo, ja sam taj čija je odgovornost. Kritike prihvaćam, dapače, spreman sam se nositi s tim koliko god mogu. Isto tako, svjestan sam da kad se osvajaju medalje, onda je moja uloga nikakva."

Seli li se Brozović na klupu?

Igrač kojeg se najviše spominjalo ovih dana je Marcelo Brozović. Hoće li on preseliti na klupu i je li trebalo reagirati ranije?

"Marcelo je velikan hrvatskog nogometa i čovjek koji ima ogromne zasluge i koji uvijek daje svoj maksimum. Poslije Portugala nismo tako govorili kad je bila sjajna cijela ekipa, ali činjenica je da sad ne funkcioniramo najbolje kao ekipa, pa onda nije ni on najbolji. Nikad mi nismo izgubili ovoliko lopti pa da onda Broz spašava sve. Moja ideja bila je da otvaramo preko bokova. On je u malo lošijoj formi, ali nije do njega, nego do cijele ekipe. Ne stigne sve ono što je stizao ranije."

''Saudijska liga je takva kakva jest, on je imao sjajnu sezonu tamo, a i N'Golo Kante je dokaz da nije to bezvezna liga jer se nakon dvije sezone vratio u reprezentaciju.''

Na rubu smo ispadanja prvi put od Brazila 2014. Kako pronaći pravu energiju?

"Mi smo bili na rubu ispadanja i u Katru i na prošlom Euru. Po meni, mi smo prošli grupu i igramo sad nokaut-fazu, to ćemo tako shvatiti. Moramo sačuvati atmosferu pozitivnom, prihvatiti svi svoje greške da ih popravimo i radimo. U Rusiji i Katru primili smo nula odnosno jedan gol u grupi, a sad već pet. Svaki ozbiljniji napad našeg suparnika, završi lopta u našoj mreži, ne mogu se oteti dojmu da je to tako. Moramo mijenjati taj pristup."

Josip Šutalo protiv Albanije Josip Šutalo protiv Albanije (Foto: Ante Cizmic/Cropix)

Što se događa s obranom?

Što se tiče problema u obrani, jedna smo od tri momčadi koja nema žuti karton. Nedostaje li agresivnosti?

"To je sigurno jedan pokazatelj da nismo agresivni i da nismo blizu igrača. Mi primimo prvi gol nakon centaršuta koji moramo blokirati, ulazi igrač iza leđa. Puštamo ih puno i to je taj razlog, sigurno nismo uspjeli uspostaviti to, a golove olako primamo. Idu 3 na 3, 95. minuta, vodiš 2:1 i primiš gol."

Kako komentirate izjave da se previše očinski ponašate prema našim igračima?

"Nisam to čuo. Ja se isto ponašam svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam, gledam ono što mislim da je najbolje. Naravno da imamo igrače koji imaju svoje kredite, ali gledamo isključivo ono što je dobro za reprezentaciju, a i za mene, jer moja sudbina ovisi o tome što ću napraviti. Kad smo pravili ovaj popis, svi ste se u 98 posto slučajeva složili s tim i ja gledam ono što je najbolje. Dok sam živ, bit ću zahvalan igračima iz Rusije koji su tu uz mene, ali igrat će onoliko koliko zaslužuju. Ne kažem da sam uvijek u pravu, ali to je moja odluka."

Razlozi za manjak agresivnosti?

"Mi smo druga reprezentacija po trčanju, dakle nije to razlog. Istrčali smo 118 kilometara. Razlog je što nismo blizu, preširoko smo, predaleko smo, idemo u presing jedan po jedan, a ne zajedno. Dokaz je i ovaj gol protiv Albanije. Oni nam drugo poluvrijeme nisu prošli centar, ali smo se onda raspadali, ne znam zbog čega."

Zlatko Dalić Zlatko Dalić (Foto: Ante Čizmić/Cropix)

Što se događalo u prvih 45 minuta?

Što se događalo u prvom poluvremenu? Je li htio mijenjati nakon pola sata?

"Kad smo htjeli raditi izmjene, rezultat je bio 0:1, htio sam Pjacu za Budimira da mu centrira. Znali smo da Perišić ne može igrati cijelu utakmicu, ali odustao sam i taj prvi gol promijenio je našu koncepciju."

Perišić?

Čovjek je spreman, trening mu je fantastičan, pokušava, ali naravno da nakon devet mjeseci nije lako. On daje koliko može.

Zašto Petković umjesto Budimira?

Zašto je stavio Petkovića od prve minute, a ne Budimira?

"Radili smo analizu Albanije, oni rade 5-4-1 i stoje u dubokoj zoni, a u tom našem posjedu lopte Bruno je bio važniji igrač. Naša ideja bila je da lopta dođe do njega i onda imamo četiri igrača koji ulaze u prazan prostor, da je on sačuva i distribuira. Znali smo za njihovu zonu, on je za to idealan. Nitko nije izgubio svoje mjesto, ovo je turnir."


Srpski navijači Uh, kakav gaf UEFA-e: Pomiješali Srbe i Hrvate u službenom vodiču za Europsko prvenstvo divider

Luka Modrić Poznato što je španjolski novinar upitao Modrića: Evo zašto je Luka poludio i napustio miks-zonu divider

Budimir, Kramarić i Livaković Bizarna situacija za Vatrene: Mogli bi dva dana ostati u Njemačkoj, a da ne znaju jesu li prošli dalje? divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider