Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
JOŠ UVIJEK IMA NADE

Hrvatska preokrenula protiv Albanije pa šokantno ostala bez pobjede u 95. minuti

Hrvatska i Albanija odigrale su 2:2 u 2. kolu Eura.

Galerija Slavlje Vatrenih Ivan Perišić Luka Modrić +6 Zlatko Dalić

 

 

 

Hrvatski nogometaši su u dramatičnoj utakmici odigranoj u Hamburgu osvojili samo bod protiv Albanije, a dvoboj je završio 2-2.

Qazim Lači je doveo Albaniju u vodstvo u 11. minuti. Hrvatska je došla do preokreta, kad je Andrej Kramarić izjednačio u 74. minuti, a Klaus Gjasula autogolom donio vodstvo Hrvatskoj u 76. minuti. Isti je igrač u petoj minuti sučevog dodatka pogodio za konačnih 2-2.

Španjolska i Italija ostaju na vrhu skupine B sa po tri boda, a Albanija i Hrvatska drže treću i četvrtu poziciju sa bodom.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić napravio je tri izmjene u odnosu na početni sastav protiv Španjolaca, dok je njegov kolega Sylvinho zamijenio dvojicu igrača iz početne postave u susretu s Talijanima.

Dalić je "prekomandirao" Joška Gvardiola na stopersku poziciju umjesto Marina Pongračića, a na Gvardiolovu poziciju lijevog bočnog ubacio je Ivana Perišića. Do promjene je došlo i na desnom boku, gdje je Josipa Stanišića zamijenio Josip Juranović, dok je Bruno Petković počeo u vrhu napada umjesto Ante Budimira.

Kod Albanaca su iz početne postave ispali napadači Armando Broja i Taulant Seferi. Rey Manaj je započeo utakmicu na poziciji središnjeg napadača, a na lijevo krilo je iz veznog reda prebačen Nedim Bajrami, dok je njegovu poziciju zauzeo Qazim Lači koji će se prometnuti u pravog aduta albanskog izbornika.

Ante Budimit i Mario Pašalić Evo što treba Hrvatskoj za osminu finala, sve je kristalno jasno! divider

Iako se očekivalo da će hrvatski nogometaši od početka zavladati posjedom, u prvih pet minuta lopta gotovo da nije izašla iz polovice hrvatske reprezentacije. Nekoliko puta su Albanci pokušali okomitim loptama u kazneni prostor kreirati prilike, ali nijedno od tih dodavanja nije bilo dovoljno precizno.

No, jednom kad su uspjeli doći do lopte, izabranici Zlatka Dalića su je "zaključali" za sljedećih pet minuta. Izboren je jedan udarac iz kuta, jedan slobodan udarac na 30-ak metara. ali konkretne prijetnje za albanskog vratara Thomasa Strakoshu nije bilo. Albanski obrambeni blok bio je zgusnut i pokretljiv, a nitko se od igrača iz hrvatskog veznog reda nije pokušao riskantnijim dodavanjem, vjerojatno se bojeći mogućnosti da Albanci u slučaju presjecanja lopte ne krenu u brzi kontranapad.

I tako je lopta uglavnom kružila oko albanske zone bez konkretnog rezultata. Kad se činilo da će u ovakvom tonu proći veći dio utakmice, uslijedio je šok.

Nakon pet minuta provedenih u potpunoj defenzivi, albanski nogometaši su uspjeli doći do lopte i organizirati akciju u kojoj je lopta došla na desni bok do Jasira Asanija. Jednom od najopasnijih albanskih reprezentativaca ostavljeno je previše prostora. Po istom obrascu po kojem su Španjolci postigli treći pogodak u Berlinu, Albanija je u 11. minuti došla u vodstvo. Asani je lijevom nogom ubacio na visinu peterca, Brozoviću se iza leđa ubacio Qazim Lači i iz neposredne blizine glavom svladao Dominika Livakovića.

Nisu se hrvatski igrači i navijači još uspjeli oporaviti od hladnog tuša, a već su Albanci opet zaprijetili. Sjevnula je kontra po lijevom boku, gdje je Nedim Bajrami ušao u kazneni prostor i desnom nogom gađao bliži kut. Ušao mu je u šut Juranović pa je lopta završila u vanjskom dijelu mreže. Nakon udarca iz kuta, pokušao je i Elseid Hysaj iz daljine, ali je lopta završila u bloku.

Hrvatska je do prvih pokušaja prema albanskim vratima došla u 20. minuti. Obećavajuće je djelovala akcija preko lijevog boka, gdje su kombinirali Kramarić i Kovačić. Pokušao je Mateo udarcem s 20-ak metara, ali su to albanski braniči blokirali. U nastavku akcije lopta je došla na desni bok, a tamo se otvorio prostor za udarac Marcela Brozovića. Nažalost, u njemu nije bilo preciznosti, pa je lopta otišla metar od vratnice.

U 27. minuti se ukazala prilika za Brunu Petkovića. Lovro Majer je ubacio sa desnog boka na visinu peterca. Petković je bio najviši u skoku, ali je lopta otišla izvan grede. I pomoćni sudac je podigao zastavicu, ali dojam je da Petković nije bio u zaleđu.

Hrvatska je imala posjed, ali albanski kontranapad je bio ubojit i samo zahvaljujući Dominiku Livakoviću momčad Zlatka Dalića nije poluvrijeme dočekala u većem rezultatskom zaostatku.

U 29. minuti je opet Asani zaprijetio ubačajem, Šutalo glavom izbio, ali samo na nogu Hysaja koji je tukao snažno, ali preko gola. Dvije minute poslije Albanci su, nakon što su presjekli Modrićevo dodavanje., došli u čistu priliku. Brozović i Šutalo su pokušali spriječiti dodavanje prema našem kaznenom prostoru, ali je lopta došla do Kristajana Asllanija koji je iz prve pucao sa 11 metara, ali je Livaković sjajnom intervencijom spasio svoju mrežu.

Pokušaj Brozovića iz velike udaljenosti u 38. minuti i neprecizan udarac glavom Lovre Majera u 43. minuti bili su sve što je Hrvatska do kraja prvog poluvremena uspjela napraviti, da bi Albanija u sučevom dodatku još jednom stavila Livakovića na kušnju.

Sve već viđeno. Uz malo sreće lopta je došla do Asanija na desnom vrhu kaznenog prostora. Uslijedio je ubačaj na na glavu Reya Manaja, koji sa osam metara nije uspio svladati Livakovića. Tako je hrvatski vratar bez premca bio najbolji igrač naše reprezentacije.

Bilo je potpuno jasno da će Dalić posegnuti za promjenama na poluvremenu. a napravio je dvije. Mario Pašalić je zamijenio Marcela Brozovića, a Luka Sučić je ušao umjesto Lovre Majera.

Upravo ta su dvojica kreirali prva uzbuđenja pred albanskim vratima odmah na početku drugog dijela.

Izmjene donijele preokret

U 50. minuti je Sučić pokušao udarcem s desne strane, sa 13-14 metara, što je prvi put dobro zagrijalo dlanove albanskog vratara Strakoshe koji je uspio odbiti loptu. U nastavku napada Mario Pašalić je na ubačaj Perišića pokušao glavom, ali nije imao čist udarac pa je lopta otišla preko gola.

Sve češće su hrvatski nogometaši pokušavali ubačajima prema Petkoviću i Pašaliću, ali nijedan od njihovih udaraca nije prošao bez dopuštenog ometanja od strane albanskih braniča.

U 53. minuti je s ruba kaznenog prostora zapucao Mateo Kovačić, ali je udarac blokiran pa je Strakosha lako uhvatio loptu.

Hrvatska je držala Albaniju od početka drugog poluvremena u konstantnom pritisku.

Druga najbolja prilika Hrvatske rodila se u 58. minuti nakon Modrićevog ubačaja iz kuta, kad je Josip Šutalo s nekoliko metara glavom poslao loptu pokraj vratnice.

Albanci su do prvog udarca prema golu u drugom dijelu došli u 63. minuti, kad je Kristjan Asllani pucao s ruba kaznenog prostora, ali je to bio lak zadatak za Livakovića. Četiri minute poslije je i Nedim Bajrami povukao kontru po desnoj strani, ali je njegov udarac bio neprecizan.

Budimir donio osvježenje

U 69. minuti Zlatko Dalić je odlučio umjesto Brune Petkovića ubaciti Antu Budimira i to će se pokazati potezom za veliki preokret, jer je upravo napadač Osasune bio jedan od glavnih igrača kod oba pogotka koji su uslijedili nekoliko minuta poslije.

Pašalićev udarac glavom u 69. minuti i Sučićev u 73. minuti koji je blokiran bili su nagovještaj onoga što je uslijedilo.

U 74. minuti Budimir je proigrao Andreja Kramarića na rubu kaznenog prostora. Jedan 'lažnjak' bio je dovoljan našem napadaču da si stvori prostor za udarac, a onda je desnom nogom poslao loptu kroz noge albanskom braniču koji ga je pokušao blokirati. Vratar Strakosha samo je pogledom pratio kako lopta ulazi u mrežu uz njegovu desnu vratnicu.

Hrvatska je konačno došla do pogotka na ovom Europskom prvenstvu, a postigao ga je igrač koji je upravo danas slavio 33. rođendan. Bolji dar nije mogao ni zamisliti. Pokrenuo je navijačku euforiju na tribinama, koja je još trajala, kad je Hrvatska došla i do vodećeg pogotka.

Ante Budimir je dobio loptu na lijevoj strani kaznenog prostora, uspio se zagraditi uz aut-crtu i povratnim dodavanje pronaći Luku Sučića na pet metara. Sučićev udarac je na gol-crti blokirao albanski kapetan Berat Djimsiti. No, na loptu je naletio Klaus Gjasula, a od njega se odbila u mrežu.

Andrej Kramarić VIDEO Dva gola u dvije minute: Pogledajte pogotke za preokret protiv Albanije divider

Jasir Asani i Andrej Kramarić FOTO Detalj koji je mnogima promaknuo: Jeste li vidjeli u kakvim je kopačkama Albanac igrao protiv Vatrenih? divider

Luka Modrić VIDEO Sve je grmjelo, a i suze krenule: Pogledajte sjajno izvođenje himne! divider

Šok u 95. minuti

Hrvatska je propustila nokautirati grogiranog suparnika. U 88. minuti je zapucao Luka Modrić, ali je njegov udarac prošao pokraj vratnice, dok je udarac Martina Baturine obranio Strakosha.

U sučevom dodatku Albanci su krenuli po izjednačenje, a njihov najopasniji igrač bio je Dinamov napadač Arber Hoxha koji je žario i palio na lijevom boku. Njegov prodor i ubačaj u petoj minuti dodatka, doveli su do toga da je tragičar Klaus Gjasula ostao sam u srcu kaznenog prostora i udarcem kroz noge Josipa Šutala uspio svladati Dominika Livakovića.

Na kraju, kad se podvuče crta, Albanija je za predstavu u prvom poluvremenu i u završnici utakmice zaslužila u ovom dvoboju ostati neporažena.

Hrvatskoj ostaje u posljednjem kolu pobijediti Italiju i nadati se da će to bitidovoljno za plasman u osminu finala.

Vjerujete li u prolaz Hrvatske u osminu finala?

Ukupno glasova:

HRVATSKA - ALBANIJA 2-2 (0-1)

Hamburg. Volksparkstadion. Sudac: Francois Letexier (Francuska).

Strijelci: 0-1 Qazim Lači (11), 1-1 Andrej Kramarić (74), 2-1 Klaus Gjasula (76-ag), 2-2 Klaus Gjasula (90+5)

Žuti kartoni: Ivušić - na klupi (Hrvatska); Daku, Gjasula, Hysaj (Albanija)

Crveni kartoni: -

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić (od 84. Sosa) - Modrić, Brozović (od 46. Mario Pašalić), Kovačić - Majer (od 46. Sučić), Petković (od 69. Budimir), Kramarić (od 84. Baturina). Izbornik: Z. Dalić.

ALBANIJA: Strakosha - Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani (od 85. Hoxha), Lači (od 73. Gjasula) - Asani (od 64. Seferi), Manaj (od 85. Daku), Bajrami. Izbornik: Sylvinho.

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider