Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Izbornik u potrazi

Dalić je najavio promjene: Koga će zvati!? Jesu li igrači Dinama i Hajduka zaslužili pozive?

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić najavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV osvježenja u kadru Vatrenih nakon gorkih pelina protiv Turske i Walesa…

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Nakon fijaska Vatrenih protiv Turske i Walesa izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić najavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV igračke promjene za nastavak kvalifikacija.

Cristiano Ronaldo u Zenici VIDEO Trenutak šoka za navijače BiH: Ronaldo je izlazio sa stadiona i samo se zaustavio divider

''Činjenica je da je ovo nedopustivo, moramo tražiti kvalitetnija rješenja, posljednjih 30 utakmica mi smo izgubili samo dvije, a sad smo izgubili dvije u nekoliko dana. Moram napraviti promjene i ima dobrih stvari u porazima", kazao je Dalić i najavio:

"Napravit ću izmjene, ovo mi je dobro došlo da donesem neke odluke koje prije nisam donio, ne mogu sada govoriti o imenima i pozicijama. Moram prvo sebe resetirati i analizirati.''

Dalić najavio promjene u Dnevniku Nove TV

Na što je ili koga točno mislio Dalić, teško je precizno reći, ali može se naslutiti. Uoči posljednjih dviju kvalifikacijskih utakmica s Latvijom i Armenijom izravan plasman na Euro opasno je ugrožen. Hrvatska više ne odlučuje sama o sebi, što je najcrnji detalj u cijeloj priči. Vatreni će morati čekati pogrešan korak Walesa protiv Armenije ili Turske, no da bi ga dočekali, morat će pobijediti u svojim dvjema utakmicama.

S igrom prikazanom kao protiv Turske i Walesa to neće biti nimalo lako, pogotovo jer je jasno da ne može imati na raspolaganju ozlijeđenog Ivana Perišića, koji najviše nedostaje Vatrenima.

Zlatko Dalić Izbornik izgleda jako umorno i razočarano: Ima li u Daliću još vatre i što ga je toliko pogodilo? divider

Iako je do sljedećih kvalifikacijskih utakmica (Latvija 18., a Armenija 21. studenog) povratak Luke Ivanušeca, Andreja Kramarića i Brune Petkovića dosta izvjestan, očito je da se Dalić neće moći pouzdati samo na to.

Utakmice s Turskom i Walesom pokazale su da mora nešto mijenjati u kadrovskom smislu, a moguće je da će biti promjene i u smislu sustava i organizacije igre jer prilično je jasno da se ne može pouzdati u šablonske izmjene figure za figuru.

Koga će izbornik pozvati i hoće li mijenjati sustav?

S Perišićem u momčadi i bez njega ništa nije isto, pa ni učinkovitost sustava 4-3-3. Perišića u hrvatskoj reprezentaciji nitko ne može adekvatno zamijeniti, to je čista iluzija koja se rasprsnula poput mjehura od sapunica u posljednjim dvjema utakmicama. To je barem moj osobni dojam.

Dalić će gotovo sigurno pozvati neke nove ili staro/nove igrače, a hoće li mijenjati sustav, to je još uvijek neizvjesno. Tko bi se od debitanata mogao naći na sljedećem Dalićevu popisu? Da bismo došli do tog odgovora, možda je bolje započeti s pitanjem koga će Dalić izbaciti s popisa?

Kako je bilo puno loših, teško je reći tko je Daliću bio najlošiji. U prvi plan mnogi će staviti Josipa Brekala i Petra Musu.

''Jednostavno smo svi bili loši, teško je da netko od njih bljesne, cijela je ekipa zakazala. Neću o pojedincima preko medija, da je podbacio pojedinac ili dva, lakše bismo razgovarali'', kazao je izbornik, koji očito nije htio izrijekom prozivati i tako svaliti krivicu na bilo koga, ali jasno je da ako želi pozvati neke nove igrače, neke će morati izostaviti s popisa.

Brekalo i Musa na udaru

Teško da će izostaviti bilo koga od zaslužnih igrača. Možda je jedini pod upitnikom Domagoj Vida. Pozicijski gledano, centarfor, krila i bokovi prvi su na udaru, i to tim redom, a tražit će se i zamjena za Marcela Brozovića, koji je skupio tri žuta kartona i mora odraditi suspenziju.

Josip Brekalo ionako je figurirao kao jedan od ne pretjerano omiljenih Dalićevih igrača, s kojim je, kako se spekuliralo, imao određenih disciplinskih problema u prošlosti. Prilično dugo nije ga bilo u reprezentaciji, bio je u lošoj formi mjesecima, a onda je postigao jedan gol.

Luka Modrić i Lionel Messi Nikako nas neće: Nevjerojatan podatak o Vatrenima i dresovima divider

Teško je reći je li na temelju toga jednog gola vraćen u reprezentaciju, ali činjenica je da je odmah upao u udarni sastav, što se znalo i ranije događati. Može se reći da se to dogodilo spletom okolnosti jer su Perišić, Ivanušec i Oršić izbačeni iz stroja, pa izbornik nije imao previše opcija, iako će neki reći da je ipak imao koga pozvati, ali za to je trebalo malo više hrabrosti.

Kako god, Brekala je zapala nezahvalna uloga da nadoknadi Perišićev izostanak. Nažalost, ničim nije pokazao da je to u stanju barem djelomično napraviti. Ne bi bilo pravedno okriviti ga za poraze Hrvatske jer nije jedini koji je podbacio i stoga nikako ne može biti krivac. Daleko od toga, no postavlja se pitanje je li mu s ovakvim igrama mjesto u reprezentaciji i je li već ispucao kredite te jesu li neki drugi igrači zaslužili dobiti šansu?

Napadači slična profila

Kako je lijepo primijetio Tomislav Ivković, dojam je da je Brekalo zapeo u razvoju negdje na prelasku iz juniora u seniore i nije se mrdnuo s mjesta. Prečesto nekonkretan i neprobojan, s navikom čestih vraćanja unazad i odigravanja riskantnih paralelnih lopti koje ponekad čak rezultiraju otvaranjem kontri suparniku. Najbolji je primjer gol Turske na Opus Areni. Brekalo bi prvo trebao uhvatiti konstantniju formu u klubu, a onda bi vjerojatno igrao bolje i u reprezentaciji.

S druge strane, Petar Musa igrao je u reprezentaciji puno manje od Brekala pa se i ne može reći da je ispucao kredite. Svakom centarforu bilo bi teško nešto napraviti kada mu cijela momčad igra kako je igrala Hrvatska protiv Turske i Walesa, no ostaje dojam da nije pretjerano pokretan i teško može pomoći momčadi kada joj nikako ne ide. Musa nije imao kvalitetnih lopti, to je činjenica, ali isto tako je premalo napravio da pomogne suigračima trkom, agresijom, nekim dodatnim angažmanom u fazi obrane, ako ništa drugo.

Bojan Đorđić Srbin na rubu suza zbog napada u Bruxellesu: "Plače mi se, sve je izgubljeno. Živimo u trulom svijetu" divider

Dion Drena Beljo izgledao je bolje, pokretnije, angažiranije, ali možda bi tako izgledao i Musa da je on ušao u drugom dijelu, kada je Hrvatska po inerciji napadala i pokušavala izjednačiti. Kada se krene va banque, logično je da je lopta više u šesnaestercu suparnika nego kada se igra pozicijski od prve minute, pa onda i centarfor ima više šansi da nešto napravi.

Nedostatak motorike

Prema stilu igre i fizičkim karakteristikama Musa i Beljo nisu pretjerano različiti igrači. Obojici nedostaje hitrine i motorike, koja nasušno nedostaje cijelom hrvatskom napadu. To u bitnom neće popraviti niti Bruno Petković, koji također nije napadač s izraženim trkačkim sposobnostima.

Nedostatak motorike osjetio se i kada je Perišić bio u momčadi, a bez njega to je akutni problem hrvatske reprezentacije, napose ofenzivne linije. Može se pretpostaviti da će Dalić ići u tom smjeru i da će u kadar pozvati barem jednog napadača drukčijeg profila, agresivnijeg i hitrijeg, koji je u stanju puno trčati i pritiskati stopere ako već ne može zabiti.

Tko su kandidati? Matija Frigan već je bio pozivan, ali čini se da je najveći kandidat Roko Šimić. Koliko je Šimić drukčiji tip igrača od Muse ili Belje, to je diskutabilno, ali dojam je da je agresivniji i rastrčaniji, iako je možda tehnički deficitarniji.

Ne može se reći da je u nekoj golgeterski bitno boljoj formi od Muse. Šimić je postigao pet golova u 12 nastupa za RB Salzburg, Musa 4 u 10 nastupa za Benficu, ali imao je i osjetno manje minuta, dok je Beljo za Augsburg postigao 2 u 8 nastupa.

Šimić, Frigan, Ivanović...

Frigan se po profilu i stilu igre možda više uklapa u priču o motoričnijem i hitrijem napadaču, ali njegov učinak u Westerlou nije ništa bolji (8 nastupa, 2 gola).

Što se tiče napadačkog profila i stila igre, dinamike, agresije, hitrine, pa i tehničke potkovanosti, suradnje i kombinatorike, u obzir bi mogao doći i napadač Rijeke Franjo Ivanović, za kojeg će mnogi reći da je najveći napadački potencijal HNL-a i najbliži modernom tipu napadača.

No Ivanović nije ni u prvoj postavi mlade reprezentacije, pa je teško očekivati da bi Dalić riskirao i već ga pozvao u seniorsku vrstu. No nikad ne reci nikad, možda Dalić procijeni da je baš on taj igrač koji mu može najviše pomoći i najbolje se uklopiti u tehničku igru Vatrenih. Izbornikov je posao da iznađe rješenja, da uoči i promovira igrače koji će biti pojačanje. Da ima nekog već formiranog i isklesanog asa, već bi ga zvao.    

Na to koga će Dalić pozvati bitno će utjecati forma u sljedećih nekoliko tjedana. Svi će imati priliku iskovati pozivnicu, ne samo napadači nego i na svim ostalim pozicijama. E, sad ostaje pitanje hoće li Dalić umjesto Brozovića tražiti novog defenzivnog veznog, dugo se spekuliralo o Dinamovu veznjaku Josipu Mišiću kao mogućem kandidatu, ili će samo zarotirati pozicije unutar već postavljenog kadra, pa će Kovačić preuzeti Brozovićevu ulogu, a na njegovo mjesto možda dođe Majer?

Jesu li igrači Dinama i Hajduka uopće zaslužili pozive?

Još je više kombinacija ako izbornik odluči mijenjati formaciju i u postavu stavi više veznih igrača. U tom slučaju možda bi u obzir mogao doći Luka Sučić, koji je već pozivan i nakon problema s ozljedom vraća se u formu, ali i Dinamov najveći talent Martin Baturina. Ili možda Marco Pašalić, čija bi sjajna ljevica ulaskom s desne strane možda riješila rebus kako povećati opasnost za gol suparnika.

Izbornik Dalić u Dnevniku Nove TV najavio promjene

Isto tako je pitanje hoće li Dalić tražiti nova rješenja na bokovima i stoperskim pozicijama? Čuju se glasovi koji gravitiraju Hajduku da bi izbornik trebao razmisliti o Zvonimiru Šarliji i Dariju Melnjaku. Legitimno je postaviti pitanje je li realno da Dalić zove igrače iz Dinama ili Hajduka kada vidimo kako igraju u HNL-u i europskim kvalifikacijama.

Zašto bismo trebali očekivati da će pomoći reprezentaciji ako nisu u stanju svojim klupskim momčadima, koje, uzgred rečeno, igraju na znatno nižoj razini i njihova kvaliteta samim tim trebala bi upadljivo iskakati, a to baš ne vidimo.

Budućnost hrvatskog nogometa ipak nije ugrožena!?

Ostaje otvorenim kakva je to razina kvalitete, odnosno jesu li to sve igrači za reprezentaciju i što bi se s njima uopće dobilo? U tom kontekstu upozoravajuće zvuče prognoze mnogih da Hrvatska nema dovoljno kvalitetnih mladih igrača i da joj slijedi oštar pad kada se od nogometa oproste trenutačne vedete. 

Takvih prognoza bilo je i prije, sjećamo se što se govorilo nakon brončanih iz Francuske, da će hrvatski nogomet propasti i da nikada više neće doseći te standarde, a znamo što se dogodilo. Katastrofične prognoze pokazale su se ne samo kao pogrešne, nego totalno promašene.

Hrvatski nogomet uvijek je našao put kako da zadrži visoku razinu proizvodnje igrača, a reprezentacija kontinuitet plasmana na velika natjecanja, pa se može reći i visoku razinu kvalitete.

Hoće li se Hrvatska kvalificirati na Euro?

Ukupno glasova:

Naravno da je bilo oscilacija, naravno da se ne može očekivati da će hrvatska reprezentacija stalno biti u vrhu svjetskog nogometa, da će osvajati medalje i igrati finala, pa i da će se svaki put plasirati na velika natjecanja, posebice svjetska prvenstva, to nije uspijevalo ni najvećim silama, ali ipak je dojam da talentiranih igrača u Hrvatskoj i dijaspori još uvijek ima dovoljno te da će Hrvatska znati prebroditi krize koje će sigurno doći ili koje su već došle. Imali su ih i brončani, pa i srebrni Vatreni.

Nisu li se oni na velike turnire često plasirali jedva i kroz doigravanje? Nije to lako nikome, to je jasno, pogledajte Italiju ili Nizozemsku. Važno je ostati konkurentan i ne propuštati velika natjecanja u nizovima, a hoće li biti i velikih rezultata, to je već druga priča. Za to se mora puno toga poklopiti. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider