Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Četvorica Dalićevih dobitnika i jedan koji zabrinjava: Iskače Majer, mogao bi biti veliki adut na Euru

Nakon lošijeg ulaska u utakmicu, Hrvatska je protiv Egipta odigrala 60-70 vrlo dobrih minuta.

Hrvatska reprezentacija slavi pobjedu u Egiptu (Foto: Afp)

Hrvatska je trijumfirala na turniru u Kairu pred 80 tisuća ljudi, a Luka Modrić podigao je prvi trofej u dresu Vatrenih.

Gol Yassinea Benzije VIDEO Nogometaš ili nindža? Pogledajte čudesan pogodak u velikom afričkom derbiju! divider

Utakmica koja je imala loš uvod i sjajan rasplet za Hrvatsku. Možda je u pravu egipatski izbornik Hossam Hassan da bi utakmica imala drukčiji tijek da je ona lopta Mustafe Mohameda završila u mreži, a ne na vratnici. No čuveni Egipćanin sigurno zna da nije važno kako se počne, nego kako se završi. Zbog toga se poslije vadio na brojne ozlijeđene igrače.

„Hrvatska je bila favorit i prije natjecanja, a mi ćemo sigurno biti bolji kada nam se vrate Mohamed El-Shenawy, Ahmed Sayed Zizo, Imam Ashour, Ramadan Sobhi…“, nabrajao je egipatski izbornik, ne spomenuvši najveću zvijezdu Faraona Mohameda Salaha.

Egipćane u lipnju očekuju kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2026., a Hrvatsku nastup na Euru u Njemačkoj. Što možemo zaključiti nakon turnira u Kairu i desetodnevnog team buildinga Dalićevih trupa?

Majer ostavio najbolji dojam, mogao bi biti veliki adut na Euru

Prijateljske utakmice nikada nisu neko predobro mjerilo, ne treba se zanositi i upadati u euforiju, no uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti. Igralo se protiv solidnih suparnika, tradicionalno jakih afričkih reprezentacija koje su ovom trenutku ipak ispod svog povijesnog standarda, posebice Egipat.

Protiv Tunisa nije bilo dobro, ali za to postoje objektivni razlozi. Teško se bilo motivirati u onoj komornoj atmosferi. Protiv Egipta je bilo puno bolje, gotovo nemjerljivo bolja utakmica. Čisto za gledanje, ali i izdanje Vatrenih bilo je na puno većoj razini. Ponekad se čini da moraju primiti pogodak da bi krenuli igrati. Tako je bilo i protiv Egipta.

Euro 2024. Podcjenjivanje ili realnost? Evo kako Hrvatska stoji na kladionicama uoči Eura divider

Hrvatska je odigrala 60-70 jako dobrih minuta. Bilo je nekoliko raspoloženih pojedinaca, Modrića su domaćini proglasili igračem utakmice i turnira, ali osobni mi je dojam da je Lovro Majer pružio najviše. Efektan pogodak bio je samo šlag na tortu njegove igre. Nudio se, prolazio, dijelio lopte i davao ton hrvatskoj igri dok se utakmica lomila, a na posljetku je postigao i lijep pogodak. Ako ovako nastavi, mogao bi biti veliki adut na Euru.

Pjaca se nameće kao dostojna alternativa Perišiću, Petković egzekutor

Marko Pjaca na suprotnom krilu također je ostavio dobar dojam, iako je zaspao kod pogotka Egipćana. Napad mu je ionako karijerni forte u odnosu na doprinos u obrani. Pjaca je u dobroj napadačkoj formi, ljulja kao nekoć, a dojam je da može još bolje. Ako ga posluži zdravlje, mogao bi biti vrlo dobra alternativa Ivanu Perišiću.

To je ono što je Vatrenima nedostajalo; netko tko je u stanju kvalitetno nadomjestiti Perišića, koji se još uvijek oporavlja od teške ozljede i pod velikim je upitnikom. Tko zna hoće li biti spreman za Euro i ako bude, u kakvoj će biti formi. Zbog toga je važno imati dobru zamjenu.

Zlatko Dalić Navijači Vatrenih posebno oduševljeni ovim dvojcem: Jesu li oni rješenja za krila? divider

Bruno Petković radio je ono što od njega traži izbornik. Bio je opasan, ulazio je u šanse, neke je promašio, ali na kraju mu se vratilo i zabio je gol koji je prelomio Egipćane. Dalić od Petkovića traži da prije svega bude centarfor, egzekutor, a ne plejmejker, iako mu nitko ne brani da podvali koju loptu.

Četvorica dobitnika i jedan koji zabrinjava

Nikola Vlašić također je odigrao dobru partiju. Postigao je najvažniji pogodak, atraktivan izjednačujući gol koji je odredio smjer utakmice. Bilo je i malo sreće, ali da biste zabili s distance, morate pucati. Četvorica spomenutih igrača najveći su dobitnici hrvatske turneje. Modrić je odigrao rutinerski, na svojoj prosječnoj kapetanskoj razini, znači vrlo dobro, no Marcelo Brozović opet je bio daleko od najboljih izdanja.

Brozović ne izgleda dobro, to treba konstatirati, njegova forma već duže vrijeme zabrinjava. Nije to to otkako je otišao u Saudijsku Arabiju. Nije pretjerano bolji bio ni Mateo Kovačić, koji ga je zamijenio u drugom dijelu. Izbornik je naglasio da je bilo za hrvatske igrače netipičnih pogrešnih pasova. Nije tu mislio samo na Brozovića, koji nije odskakao u negativnom smislu, nego na kompletnu momčad.

Loš ulazak u utakmicu i pad koncentracije zadnje linije 

Obrana je ovaj put bila lošiji dio momčadi, prilično dekoncentrirana u startu utakmice. Da su Egipćani otišli na 2:0, a od toga su ih dijelili milimetri, naravno da bi sve bilo puno teže. I drugi pogodak Egipćana pao je nakon pada koncentracije. Taj gol nije bio važan, ali pokazuje neke slabosti koje treba ispraviti.

Naravno da će biti puno izazovniji završni test protiv Portugala. Ta utakmica ponudit će više odgovora gdje se Vatreni nalaze s formom pred početak velikog natjecanja. Turnir u Egiptu sugerira da je razina forme zadovoljavajuća za ovaj trenutak, no jasno je da će morati rasti ako se želi napraviti rezultat na Euru. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider