Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
ivica medo iz rotterdama

Vatrene opet podcjenjuju: To samo budi hrvatski inat, a Dalić zna što govori

Hrvatska reprezentacija osvojila je brončanu medalju na SP-u Katru i na trijumfalan način plasirala se u finale Lige nacija izbacivši domaćina Nizozemsku, no Španjolsku mnogi i dalje vide kao osjetnog favorita u finalu.

Dalić, Olić i Ladić (Foto: Damir Skomrlj/Cropix)

Hrvatska je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Katru, a sada je pobijedila i Nizozemsku u Rotterdamu u polufinalu Lige nacija, no kladionice i dalje ne vjeruju Vatrenima.

Sudeći po postavljenim koeficijentima, Španjolska je favorit u finalu. Koeficijenti na pobjedu Hrvatske vrte se oko 3,60, a Španjolske 2,10.

Kladionice izabrale favorita

Španjolska se nije proslavila na Svjetskom prvenstvu, a ni na početku kvalifikacija za Euro 2024. Primjerice, La Roja je u Glasgowu doživjela poraz, Škoti su slavili s 2:0.

"Kod Španjolaca je želja za igrom ista kao i uvijek, no kvaliteta je znatno manja. Ali dovoljna za ulazak u finale", konstatirala je talijanska Gazzetta dello Sport nakon što je Španjolska u polufinalu pobijedila Italiju 2:1 Joseluovim golom u završnici utakmice.

Španjolska jest pobijedila Hrvatsku u osmini finala prošlog Eura u Kopenhagenu, ali to je bila neka druga Hrvatska, koja je bila u procesu obnove nakon osvojenog srebra na SP-u 2018. u Rusiji i odlaska u mirovinu nekih jako bitnih igrača.

Iako je kod nekih možda dojam da je Španjolska bila osjetno bolja od Hrvatske u toj utakmici, ipak je jedva pobijedila, i to u produžetku, a da je Andrej Kramarić realizirao ono već opjevanu šansu, Hrvatska bi potpuno preokrenula momentum utakmice i vjerojatno bi na kraju slavila.

Hrvatska reprezentacija u polufinalu LIge nacija Hrvatska reprezentacija u polufinalu LIge nacija (Foto: Afp)

Španjolska je neugodna za Hrvatsku, ali sad je 50:50

Činjenica jest i da je Španjolska tradicionalno neugodna za Hrvatsku zbog svojeg tehničkog stila igre. Nanijela je onaj težak poraz Hrvatskoj u Elcheu u prvom izdanju Lige nacija, no isto tako je izgubila u Maksimiru. U dalju povijest nema se smisla vraćati jer je Španjolska tada imala potpuno drukčiju momčad, objektivno poprilično bolju od trenutačne.

Kada se pogledaju posljednji rezultati i forma te se baci pogled na rostere, ne vidim po čemu bi Španjolska bila favorit protiv Hrvatske? Realno, to je u najmanju ruku 50:50.

Zašto se ne vjeruje Vatrenima?

Unatoč svemu, i dalje se osjeća da postoji neka vrsta kočnice i nepovjerenja prema Vatrenima. Ili neka vrsta zazora. Kao da nekima ne odgovara da Hrvatska pobjeđuje velesile jer očito im mrsi računicu. Ponekad se čini da su Vatreni kost u grlu velikana. O tome je u posljednje vrijeme izravno, ali i između redova često progovarao Zlatko Dalić.

Hrvatski izbornik ne želi više držati jezik za zubima i sve češće zna istaknuti kako se Hrvatsku i njezine igrače nerijetko podcjenjuje, od raznih izbora na velikim turnirima pa do sudačkog tretmana.

Pobjeda Hrvatske u polufinalu, svi golovi i akcije

Dalić više ne može šutjeti

Dalić je to ponovio i na posljednjoj presici u Rotterdamu nakon pobjede nad Nizozemskom. Hrvatski izbornik objasnio je zbog čega je u nekim momentima izgledao živčano i ljutito. Otkrio je da je razlog bio sudac i razjasnio je što ga je iživciralo. Ukratko, perfidno navlačenje za domaćina, pogotovo kod nadoknade vremena.

Vatreni svojim rezultatima i igrama jednostavno tjeraju inozemne medije na panegirike, ali to kao da traje jedan ili dva dana i onda se sve brzo zaboravi. Osobno smo svjedoci kakve su bile procjene stranih novinara iz velikih nogometnih zemalja prije početka Svjetskog prvenstva u Katru.

Razgovarali smo s mnogima i većina njih od svojih je reprezentacija očekivala velik rezultat, štoviše, napad na zlato, te bi se zabezeknuli kada bismo im pomalo prkosno replicirali da i mi očekujemo da Hrvatska ponovi rezultat iz Rusije, štoviše da napadne zlato.

U inat svima

Malo tko ili gotovo nitko nije davao šanse Hrvatskoj da bi mogla napraviti velik rezultat unatoč srebru iz Rusije i odličnoj trenutačnoj formi. Hrvatska je nekoliko mjeseci ranije izborila plasman u polufinale Lige nacija nakon zvučnih pobjeda nad Francuskom i Danskom, no to kao da je malo tko registrirao.

Dalić u posljednje vrijeme svako malo traži malo više respekta za Hrvatsku i čini se da zna što govori. To nije jaukanje uvrijeđene frajle, već prilično realna konstatacija.

S druge strane, konstantno podcjenjivanje možda dobro dođe Vatrenima. Budi kod njih inat, taj dobro poznati hrvatski alat za ostvarivanje velikih rezultata. Što više podcjenjuju i otpisuju Vatrene, oni su sve prkosniji i izvlače maksimum.

Ne znamo što će biti u finalu protiv Španjolske, moguće su sve opcije, to je nogomet, ali dojam je da Hrvatska u tom dvoboju ima jaka karte u rukama i s pravom može vjerovati u pobjedu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider