Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mate iz grada čokolade

Tko je američki Hrvat koji je srušio rekord i zašto je Abramovič za njega platio bogatstvo?

Njegov dolazak ne otvara samo nove opcije treneru Mauriziju Sarriju, nego i cijelom Chelseaju i vlasniku kluba Romanu Abramoviču.

Galerija Christian Pulišić (Foto: AFP) Christian Pulisic (Foto: AFP) Roman Abramovič (Foto: AFP) +1 Roman Abramovič (Foto: AFP)

Christian Mate Pulišić postao je najskuplji američki igrač u povijesti. Za igrača hrvatskih korijena Chelsea će dortmundskoj Borussiji platiti 64 milijuna eura, a 20-godišnji reprezentativac SAD-a u London će se preseliti na kraju sezone.

Za Pulišića je ovaj transfer na neki način povratak korijenima. Još kao dječak proveo je godinu dana u Engleskoj dok je njegova majka Kelley tamo radila kao učiteljica, a otac Mark izučavao trenerski zanat.

Bilo je to vrijeme dok nogomet u Americi još nije bio uhvatio zamah kao danas; u Engleskoj se mali Christian zarazio tamošnjom nogometnom kulturom, a upravo ga je taj period života umnogome usmjerio prema profesionalnom nogometu.

Po djedu iz Hrvatske dobio je ime, ali izabrao je SAD

Njegovi roditelji igrali su nogomet na sveučilištu George Mason, gdje su se i upoznali. Otac je bio i profesionalni igrač dvoranskog nogometa, ali sina nisu usmjeravali prema nogometu – čak su ga gotovo usmjerili u drugom smjeru, otkrio je kasnije njegov otac.

Ipak, nogometni geni i iskustvo iz Engleske, koje mu se kao dječaku urezalo u sjećanje, usmjerili su Pulišića prema ozbiljnu bavljenju nogometom. Ubrzo je došao na radar mnogih skauta kao jedan od najvećih talenata koji su se ikad pojavili u SAD-u, a najbrža je bila Borussia Dortmund, koja ga je dovela još kao 16-godišnjaka.

Pulišić dolazi iz grada Hersheyja u Pennsylvaniji. To mjesto popularno se naziva ''gradom čokolade'' i ''najslađim mjestom na svijetu'' – tamo je dom The Hershey Companyja, jednog od najvećih svjetskih proizvođača čokolade.

Njegov djed dolazi s jadranskog otoka Oliba i po njemu je dobio srednje ime – Mate. Zahvaljujući djedu dobio je hrvatsko državljanstvo koje mu je olakšalo raniji odlazak u Njemačku. Imao je ponudu da zaigra za Vatrene, ali odbio je i odlučio se za zemlju u kojoj je rođen.

Zašto je dovođenje Pulišića već sad dobar posao iako će debitirati tek sljedeće sezone

Pulišić nije bio ni punoljetan kada je debitirao za SAD protiv Gvatemale, postavši tako najmlađi američki igrač koji je nastupio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Uskoro je postao najmlađi strijelac u modernoj eri, najmlađi strijelac dvaju golova u jednoj utakmici i najmlađi kapetan u povijesti SAD-a sa svega 20 godina i 63 dana starosti.

Nije poznato koji su točno bili njegovi motivi u izboru SAD-a, a ne Hrvatske, ali tim si je potezom zasigurno podigao tržišnu vrijednost. Pulišić je danas, sa svega 20 godina, zaštitno lice američkog nogometa, sporta koji u toj zemlji doživljava veliku ekspanziju.

Najveći svjetski klubovi ne igraju slučajno pripremne turnire upravo u SAD-u; radi se o rastućem i vrlo bogatom tržištu koje otvara mnoge mogućnosti. Kupovinom najvećeg brenda tamošnjeg nogometa, Chelsea je osigurao dobru poziciju u utrci za uvijek privlačnim američkim dolarima.

"On je veliki talent, a ako uzmete u obzir njegovu marketinšku vrijednost kao najboljeg američkog igrača generacije, ovaj posao uopće nije skup. To je igrač kojeg je tražilo puno engleskih klubova, on donosi nevjerojatnu vrijednost u privlačenju navijača iz SAD-a, koji je ključno tržište za mnoge engleske klubove iz očiglednih razloga", rekao je njemački nogometni stručnjak Raphael Honigstein za Sky Sports.

Dobar posao Romana Abramoviča

Vlasnik Chelseaja i dalje je ruski milijarder Roman Abramovič, iako je svoje sjedište morao izmjestiti u Tel Aviv. Abramoviču britanske vlasti u jeku rusko-britanskih špijunskih afera nisu produžile vizu, pa je kao ruski Židov dobio izraelsko državljanstvo. Spekulira se i da će prodati klub koji je preuzeo 2003. godine.

"Mogao bi olakšati Chelseaju da, neću reći proda klub, ali iskoristi razne mogućnosti u Americi. Ako Roman Abramovič razmatra prodaju kluba, ovaj posao izgleda kao pametan poslovni potez", rekao je Honigstein.

Naravno, osim biznisa, tu je i nogometno pitanje. Trener Maurizio Sarri izjavio je da nije ni znao da njegov klub kupuje Pulišića, koji je ove godine u drugom planu u vodećoj momčadi Bundeslige.

Engleski wunderkind Jadon Sancho i mladi Danac Jacob Bruun Larsen gurnuli su Pulišića prema klupi; ove je sezone počeo pet od 11 ligaških utakmica u kojima je nastupio, te tako skupio gotovo upola manje minuta od Larsena i više nego upola manje od Sancha.

Ipak, Pulišićev je talent neupitan i nipošto ne mora značiti da će u Chelseaju biti samo magnet za američke dolare. Označen je kao potencijalno najbolji nogometaš u povijesti SAD-a i rijetka američka nogometna superzvijezda, a pred njim je sasvim dovoljno vremena da ispuni svoj potencijal. Vidjet ćemo što iz njega može izvući Maurizio Sarri…

Nole biranim riječima govorio o Hrvatskoj: "Svim sam srcem navijao za nju" Đoković i Čilić (Foto: AFP) Borna Ćorić i Novak Đoković (Foto: AFP) Novak Đoković (Foto: AFP) +2 Novak Đoković slavi pobjedu na US Openu (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider