Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Plačemo kad vidimo novi stadion Atletica: Komedija u Dinamu, toga nema nigdje!

Kako od najave izgradnje novog stadiona do blokade računa u samo godinu dana? Pitajte čelnike Dinama!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad vidimo novi stadion Atletica, koji je sinoć svečano otvoren utakmicom Atletica i Malage, sjetimo se što su u Dinamu najavljivali prošlog ljeta. Dođe nam da se smijemo i plačemo u isto vrijeme. Od muke. Još se čuje jeka galame iz plavih salona da će graditi novi stadion o svom trošku, a godinu dana kasnije Dražen Ladić ih blokira s ovrhom od sedam milijuna kuna.

KOMENTAR IVICE MEDE Razdor i sukobi u Dinamu: Na što je potrošeno 400 mil. kuna u jednoj godini?

Najbolje je što se ne zna koliko je uopće bilo na računu, možda ni nekoliko stotina tisuća kuna. U godinu dana od izgradnje stadiona do opustošenog računa! Pa jeste li ikada čuli za takvu priču? Kakva komedija!

Čudo od stadiona i "ruglo na kraju grada"

Kad se još sjetimo koliko je stajao početak obnove Maksimira, koji je u međuvremenu prozvan „ruglo na kraju gradu“. Čudo od stadiona usred ultraskupog Madrida stoji 240 milijuna eura, a jedna i pol nakazna tribina bez krova i toaleta 500 milijuna kuna u prvom navratu, i to prije 20 godina.

Ma ne, nitko nije kriv, to su takve cijene... Procjenjuje se da je u Maksimir u posljednjih dvadesetak godina kumulativno uloženo čak 800 milijuna kuna, a svi znamo kako stadion izgleda. Da oprostite, ne možete normalno obaviti ni nuždu i potom oprati ruke, a da o ostalom sadržaju i ne govorimo.

Samo u Hrvatskoj, ako ne idemo dalje od Europske unije. Samo u Hrvatskoj je moguće da se stadion od četrdesetak tisuća gledatelja ne može izgraditi ispod 600-700 milijuna eura. Ne karikiramo, nije li na posljednjem javnom natječaju (2006.) „pobjednički rad“ dosegao 4,9 milijardi kuna.

Krov nad dvije tribine skuplji od novog stadiona

Da, dobro ste pročitali, doduše u tu je cifru bio uključen još mali stadion na Kajzerici, ali ne treba sumnjati da bi konačna cifra bila minimalno 30 posto veća. Postoji li u Hrvatskoj ijedan veći građevinski zahvat da je napravljen po prvotno dogovorenoj cijeni? Našao bi se već neki izgovor; podzemne vode, ostaci prahistorijski životinja, kakva grobnica mamuta i slično. Kolika bi tek danas izašla cifra kada je sve još osjetno skuplje?

Ni prije dvije-tri godine najavljeno postavljanje krova iznad sjeverne i zapadne tribine ne bi stajalo ispod dvjestotinjak milijuna kuna. Minimalno. Posljednja cifra koja je cirkulirala bila je čak 280 milijuna kuna bez PDV-a. To je iznos za koji se čak i u Njemačkoj (Augsburg) ili Engleskoj (Derby County), gdje je cijena rada, zemljišta i svega ostalog puno veća nego u Hrvatskoj, napravi potpuno novi stadion od tridesetak tisuća mjesta, a u Hrvatskoj ne može ni krov nad dvije tribine. Nije li hrvatska reprezentacija nedavno gostovala na stadionu Yeni Atatürk u Eskisehiru od 35 000 gledatelja koji je izgrađen za 34 milijuna eura.

Ako bi ikada došlo do postavljanja krova iznad dvije spomenute tribine, sveukupno bi u obnovu Maksimira bilo spiskano preko milijardu kuna. Mašala! Ne puno manje od cifre koju je Atletico uložio u svoj spektakularno komforni stadion Wanda Metropolitano, koji ima 68 000 mjesta i nema što nema, sigurno je jedan od najboljih stadiona na svijetu.

Novi stadion Atleticu će značajno povećati prihode. U projekciji proračuna za sljedeću godinu Madriđani predviđaju skok s 266 milijun eura na 343 milijuna. Dok se Atletico velikim koracima vraća na stare staze slave, u sami vrh europskog nogometa, i na rezultatskom i na financijskom planu, Dinamu prijeti kolaps. To ne kažemo mi, to je izrijekom kazao današnji savjetnik, a dojučerašnji izvršni predsjednik i glavni čovjek Modrih Zdravko Mamić.

Maske su pale

Ne treba biti previše pronicljiv da bi se zaključilo u kakvoj se financijskoj situaciji nalazi Dinamo kada se doveo u situaciju da bude blokiran, jer nije imao dovoljna novca da odmah riješi Ladićeva potraživanja. 

U međuvremenu je Ladić isplaćen, račun je odblokiran, ali nema sumnje da je maksimirskim činovnicima ostao gorak okus u ustima. Jer, maske su pale,  brižno njegovani imidž kluba „punog kao brod“ ozbiljno je narušen. Glasine o lošoj financijskoj situaciji dobile su konkretnu potvrdu i priča je pukla.

Klub koji je u posljednjih desetak godina prodao igrača za milijarde kune i zaradio goleme iznose od UEFA-inih nagrada, a još prošle godine imao je prihod od 500 milijuna kuna i najavljivao izgradnju novog stadiona, već ove godine doživi blokadu računa i prijeti mu financijska propast. Pa i onima s najnižom inteligencijom to je barem čudno, ako ne i šokantno. Razvoj događaja koji se ne može ušminkati ma kako obučen odred PR-ovaca angažirali. Jednostavno neobranjivo!

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider