Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova ikona Madrida

Atletico finišira veliki transfer: Pogledajte velebni stadion koji košta skoro kao Maksimir!

Dok traju završni radovi na novom stadionu Atletica, Rojiblancosi finiširaju veliki transfer...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atletico Madrid glanca novi stadion Wanda Metropolitano i paralelno radi na transferu Diega Coste koji bi trebao biti poklon navijačima. Atletico će imati premijeru svoga novog doma u 4. kolu Primere (16. rujna) protiv Malage. "Pola" Španjolske želi nazočiti službenom otvorenju stadiona pa vlada velika jagma za ulaznicama.

Radovi su u završnoj fazi: postavljene su stolice i semafori, polira se fasada, završavaju prilazi stadionu, stavljaju oznake, a na red će uskoro doći i instaliranje travnjaka. Stadion izgleda fantastično i mogao bi biti domaćin finala Lige prvaka 2019. UEFA je nedavno objavila da su u konkurenciji ostali Madriđani i Azerbajdžanci sa svojim Olimpijskom stadionom u Bakuu.

Velebni Atleticov stadion košta skoro kao Maksimir

Troškovi izgradnje stadiona kreću se oko 240 milijuna eura. Kad pogledamo to remek-djelo i sjetimo se da je u Maksimir dosad ulupano ne previše manje novca, a stadion ni izbliza nije završen i zapravo je „ruglo na kraju grada“, obuzme nas golema tuga i srdžba...

Da je Maksimir do kraja izgrađen, tko zna koliko bi novca bilo potrešno, možda i milijardu eura, a nije li logično da cijena izgradnje bude značajno jeftinija u siromašnijoj Hrvatskoj i „malom“ Zagrebu nego u skupoj i velikoj svjetskoj metropoli kao što je Madrid? Golem je novac potrošen nizašto, ali, jasno, nitko nije kriv. Ali to je već neka druga sramotna (korupcijska) priča koja kao i većina sličnih afera u Hrvatskoj nikada neće biti razriješena.

U Atleticu su bili u dilemi oko konačnog kapaciteta stadiona, bile su dvije opcije – 73.000 ili 68.000. Na kraju su se odlučili za manju varijantu koja će donijeti veći komfor i udobnost navijačima. Stadion će imati sve moguće sadržaje koji će obogatiti ponudu i donositi goleme prihode klubu u budućem razdoblju i pozicionirati ga u skupinu elitnih europskih klubova. Atletico raste u svakom pogledu, rezultatski i financijski, kineski ulagači nedavno su postaili suvlasnici kluba i ubrizgali su nove milijune. Po njihovoj kompaniji stadion nosi prvo dio imena (Wanda).

Jagma za ulaznicama

Da se Atletico vraća na putove stare slave, govori i podatak da bilježi rekordni broj članova kluba kojih je trenutačno preko 70 000. Udio navijača izvan Madrida i okolice posljednjih godina značajno se povećao. Atletico je uspio pridobiti nove navijače širom Španjolske, pa čak i Europe i Južne Amerike, te i u tom segmentu postaje opasan konkurent europskim teškašima.

Dok Atletico priprema otvorenje novog stadiona koji postaje nova arhitektonska ikona Madrida, u isto vrijeme Atletico i Chelsea blizu su konačnog dogovora oko transfera Diega Coste. Nakon žestokog sukoba s Antoniom Conteom, Costa je već duže vrijeme na ledu u Chelseaju. Costina je želja otpočetka njegovih problema na Stamford Bridgeu povratak u redove Rojiblancosa, ali taj transfer nikako da se realizira.

Diego Costa vraća se u Atletico

Atleticova prva ponuda iznosila je 28 milijuna eura, ali Chelsea je tražio okruglih 50 milijuna funti, što je oko 53 milijuna eura. Madriđani su u međuvremenu značajno podigli letvicu i čini se da će se dvije strane naći negdje između 40 i 50 milijuna eura.

Chelsea će vrlo dobri proći u toj priči. Londonci su doveli Costu iz Atletica za 38 milijuna eura, a on im je bio jedan od ključnih igrača u osvajanju dvaju titula engleskog prvaka u posljednje tri sezone. Usprkos problemima koje prgavi Costa poslovično nosi sa sobom, može se reći da je bio dobar posao Chelseaja. No, Brazilac sa španjolskom putovnicom ipak se najbolje osjeća među Rojiblancosima i vraća se pod skute Diega Simeonea, argentinskog trenera koji ga je afirmirao i podigao do zvjezdanih visina.

Problem je što Costa neće imati pravo nastupa za Atletico do zimskog prijelaznog roka kada istječe FIFA-ina kazna Atleticu u svezi zabrane registriranja novih igrača. Jedna je od mogućnosti da Costa taj period odradi negdje na posudbi, kao što je to učinio Vitolo kojeg Atletico kupio od Seville za 36 milijuna eura i poslao ga na posudbu u Las Palmas.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider