Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već je sad svjetska klasa

Nizozemci su u padu, ali imaju novo čudo od djeteta: Zaustavio Ronalda i oduševio Barcu

Prava je šteta što drugo veliko natjecanje zaredom nećemo gledati Oranje.

Matthijs de Ligt i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Reprezentacija Nizozemske uzela je "pauzu" od nastupa na velikim natjecanjima. Nisu se uspjeli kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, nije ih bilo niti na Euru u Francuskoj.

Nakon takva dva debakla nisu imali izbora i morali su napraviti veliko pospremanje. Neki su se senatori sami oprostili, nekim se igračima novi izbornik Ronald Koeman zahvalio, davši do znanja kako će dati priliku novim, mlađim igračima.

Jedan je od takvih i Matthijs de Ligt, fenomenalni stoper Ajaxa koji ima samo 18 godina.

De Ligt je u sinoćnjoj pobjedi nad europskim prvakom Portugalom dobio priliku od prve minute i sjajno ju iskoristio – ne samo što je skupa sa suigračima potpuno neutralizirao Cristiana Ronalda već je stigao i dvaput asistirati, za golove Babela i Van Dijka koji su dotukli Portugalce.

Te su asistencije lijep bonus, ali za jednog stopera kudikamo je važnije ono ostalo što je De Ligt prezentirao: izvrsnu tehniku, nevjerojatnu mirnoću i odlučnost u obrambenim zadacima.

Barca je imala što vidjeti

Naravno da je De Ligt već odavno podcrtan u bilježnicama skauta najvećih i najbogatijih svjetskih klubova, a kao najozbiljniji kandidat za njegovo dovođenje spominje se Barcelona, čiji su predstavnici bili sinoć na tribinama stadiona u Ženevi i oduševili se učinkom mladog nizozemskog asa koji će 12. kolovoza proslaviti 19. rođendan.

Iako tako mlad, De Ligt je za prvu momčad Ajaxa već odigrao 56 utakmica u proteklih godinu i pol. Bio je standardni dio one Ajaxove ekipe koja je prošle sezone dogurala do finala Europske lige, gdje ih je porazio Manchester United.

Njegovu tržišnu vrijednost Transfermarkt trenutno procjenjuje na 16 milijuna eura, ali nema sumnje da će iznos odštete, ako ga Barcelona ili netko drugi poželi dovesti ovog ljeta, biti višestruko veći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider