Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ligo prvaka, vragovi stižu

Mourinhovsko finale: United sredio Ajax i uzeo jedini trofej kojeg nije imao!

Na Friends Areni u Stockholmu Crveni vragovi su bili bolji od Kopljanika.

Manchester United je pobijedio Ajax s 2:0 i osvojio Europsku ligu! Ovim trijumfom su Crveni vragovi osvojili jedini trofej koji im je nedostajao u bogatoj kolekciji, ujedno spasivši sezonu jer su kao osvajači EL-a automatski izborili nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Manchester United je suvereno došao do trofeja, presudilo je puno veće iskustvo engleskog velikana, a to je bilo oružje protiv koje se momčad Ajaxa, inače najmlađa ikad u povijesti europskih finala, nije mogla dostojno suprostaviti.

Utakmica je započela vrlo oprezno, a tek u 15. minuti napadač Ajaxa Traore je pokušao udarcem s desetak metara iznenaditi vratara Romera, koji s lakoćom to brani. To je razbudilo englesku momčad koja je povela u 18. minuti sretnim pogotkom Pogbe, čiji je udarac s desetak metara pogodio u petu braniča Ajaxa Sancheza i prevario vratar Onanu. U 24. minuti Valencia je nakon solo-prodora opasno zaprijetio vratima Ajaxa, a u preostalih 20-tak minuta prvog dijela nizozemska momčad je imala veliku dominaciju u posjedu lopte, ali bez opasnosti za gol.

I Ibra stigao na feštu

Manchester United je odmah na početku drugog dijela zabio i drugi gol - na ubačaj s kuta najviše je skočio Smalling proslijedivši loptu do Armenca Mkhitaryana, koji je na pet metara od gola okrenut leđima našao načina kako nogom pokraj Veltmanna pogoditi mrežu. U 65. minuti Fellaini je u odličnoj prilici, ali glavom s pet metara puca u vratara, a u 83. minuti nakon vrlo dugo vremena ozbiljnije je priprijetio Ajax, no udarac Sancheza iz daljine odlazi preko grede.U 87. minuti Lindgard je išao sam na vrata Nizozemaca, ali mu je u posljednji trenutak Sanchez odnio loptu. Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje Engleza, kome se pridružio i Zlatan Ibrahimović, koji zbog teške ozljede koljena nije mogao igrati finale u svojoj zemlji.

Bio je to ujedno čak 66. trofej Manchester Uniteda u povijesti kluba.

U povijest se upisao i Jose Mourinho koji je osvajao europske trofeje s tri različita kluba. Na klupi Porta je osvojio Kup Uefa (2003) i Ligu prvaka (2004), dok je s Interom bio prvak Europe (2010). Portugalski stručnjak sada u europskim finalima ima skor četiri od četiri.

Ajaxu je ovo bilo deseto finale europskih kupova, prvo nakon 1996. godine, te ukupno četvrti poraz. Kopljanici su do sada četiri puta bili europski prvaci (1971., 1972., 1973., 1995.), a po jednom su slavili u Kupu kupova (1987.) i Kupu Uefa (1992.). Posljednje finale nekog kupa su igrali 1996. kada su izgubili od Juventusa u Ligi prvaka.

VIDEO ----> Ajax - Manchester United 0:2

Pred 50.600 gledatelja na Friends Areni sudio je Damir Skomina iz Slovenije.

Strijelci: 0:1 Pogba (18) , 0:2 Mkhitarijan (48)

AJAX: Onana - Veltman, Sanchez, Matthijs de Ligt, Riedwald (de Jong, 82)- Klaasen, Shoene (de Boek, 70), Ziyech - Traore, Younes - Dolberg (Neres, 62)

MANCHESTER UNITED: Romero - Valencia, Blind, Smalling, Darmian - Herrera - Mkhitarjan (Lindgard, 74), Pogba, Fellaini, Mata (Rooney, 90)- Rashford (Martial, 84)

Manchesterov put do osvajanja Europske lige:

Skupina
Feyenoord - Man. United 1:0
Man. United - Zorja 1:0
Man. United - Fenerbahče 4:1
Fenerbahče - Man. United 2:1
Man. United - Feyenoord 4:0
Zorja - Man. United 0:2

Šesnaestina finala
Man. United - St Etienne 3:0
St Etienne - Man. United 0:1

Osmina finala
Rostov - Man. United 1:1
Man. United - Rostov 1:0

Četvrtfinale
Anderlecht - Man. United 1:1
Man. United - Anderlecht 2:1 prod.

Polufinale
Celta - Man. United 0:1
Man. United - Celta 1:1

Finale
Man. United - Ajax 2:0

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider