Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zasad odolijevaju koroni

Nije sve stalo, ali bi moglo uskoro: Evo što se u svijetu nogometa još uvijek igra

Koronavirus posljednjih nekoliko tjedana na drastičan način pogađa najvažniju sporednu stvar na svijetu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Započelo je s odgodama utakmica, nastavilo se s odlukama o igranju pred praznim tribinama, a konačni udarac nogometu koronavirus je zadao u obliku prekida brojnih natjecanja.

Mnoga državna prvenstva su trenutno suspendirana, a sve je više natjecanja na međunarodnoj sceni koja bivaju otkazana, bilo da je riječ o prijateljskim utakmicama reprezentacija, mlađim selekcijama ili kvalifikacijskim utakmicama na drugim kontinentima (Azija).

No, zadržimo se kod Europe. Među nogometna natjecanja koja se i dalje, kako-tako igraju, spadaju i Liga prvaka i Europska liga, premda ne u onom uobičajenom obliku.

Odgođeno Juve - Lyon, ali ne i cijela Liga prvaka

Uzvratna utakmica između Valencije i Atalante bila je prva u nizu mnogih koje će se u nokaut fazi Lige prvaka igrati bez gledatelja (isto vrijedi i za Bayern - Chelsea i Barcelona - Napoli), a ovog četvrtka stigla je vijest kako se utakmica Juventus - Lyon, predviđena za utorak 17. ožujka, odgađa do daljnjega.

Europska liga također zasad ide dalje, makar se dvije utakmice osmine finala neće odigrati: Getafe je odbio putovati u Milano na sraz s Interom zbog straha od koronavirusa, a niti nogometaši Rome nisu otputovali u Španjolsku na ogled sa Sevillom, nakon što je stupila na snagu zabrana izravnih letova između Italije i Španjolske.

HNL do daljnjeg bez gledatelja, Englezi s publikom

Hrvatsko nogometno prvenstvo, popularni HNL, nastavlja se igrati bez gledatelja na svim utakmicama, a Hrvatski nogometni savez je donio odluku da zabrana dolaska publike vrijedi zaključno s 31. ožujka. Što će biti kasnije, ovisit će o razvoju situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Nedavno je u Njemačkoj po prvi put u povijesti odigrana utakmica bez gledatelja, ali zasad nema naznaka da bi se Bundesliga mogla odgoditi.

Što se Premierlige tiče, Englezi se ne daju i većina utakmica ovog kola igrat će se s gledateljima, a onda će utvrditi ima li potrebe za zatvaranjem stadiona.

Što će biti s Eurom?

Na koncu, ono najvažnije, što sigurno zanima sve ljubitelje nogometa - Europsko prvenstvo. Ovogodišnja europska smotra trebala bi se od 12. lipnja do 12. srpnja igrati u 12 različitih gradova i država, ali posljednjih dana sve češće možemo pročitati napise o tome kako je i Euro ugrožen zbog pandemije koronavirusa.

U svakom slučaju, UEFA je za utorak sazvala video-konferenciju sa svim uključenim dionicima (klubovi, nacionalni savezi) i tada bi se trebalo znati nešto više.

Kako stvari stoje, play-off utakmice Lige nacija, koje bi trebale iznjedriti posljednja četiri putnika za Euro, zasad nisu pod znakom pitanja i trebale bi se odigrati kako je i planirano, krajem ovog mjeseca.

Reprezentacija Srbije (Foto: AFP) Srbi dobili veliki vjetar u leđa u borbi za Euro 2020. i sraz sa Hrvatskom divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider