Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kralj je samo jedan

Mnogi će se šokirati: Evo tko je zapravo najskuplji, a tko najvrjedniji u povijesti!

Gotovo da nema nogometne rasprave u kojoj se ne potegne pitanje koliko bi danas vrijedili Pele, Cruyff ili Maradona...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjedoci smo da nogometni transferi iz godine u godinu probijaju granice i nadilaze maštu prosječnog navijača.

Ovog ljeta napravljen je povijesni skok transferom Neymara u PSG za astronomskih 222 milijuna eura, što se još donedavno smatralo gotovo nemogućim. Neymar je nadmašio prošlogodišnji rekord Paula Pogba za više nego dvostruko. Danas se i sasvim prosječni nogometaši prodaju za milijune, posebice u engleskoj elitnoj ligi gdje su tržišne cijene osrednjih igrača najveće.

Stoga je logično da nema nogometne rasprave u kojoj se ne potegne pitanje koliko bi danas vrijedile neke superzvijezde iz bliske i dalje prošlosti, od Ronaldinha, Ronalda, Zidanea i Maradone pa sve do Cruyffa, Pelea, Di Stefana i Puskasa.

Neki će reći da se različite generacije ne mogu uspoređivati, ali iznosi iz prošlosti i vrijednost igrača ipak se mogu matematički izraziti. Pokazale se to studije koje su napravili nogometni znalci uz pomoć formula i programa statističkih stručnjaka.

Jedna od poznatijih studija zove se Transfer Price Index. Radi se o programu koji su kreirali nogometni engleski novinar i statistički stručnjak Paul Tomkins i Graeme Riley. TPI funkcionira tako što je u formulu ubačena nogometna inflacija, koja je znatno veća od obične inflacije. Nogometna inflacija usko je povezana s povećanjem cijena televizijskih prava. TPI program napravljen je tako da preračunava iznose transfera od 1992., uvjetno rečeno od početka moderne ere nogometa, odnosno od početka novog formata engleske lige koji je nazvan Premiership, u današnje iznose.

Lentini drži rekord modernog doba

Računica kaže da bi svaki milijun funti koji je potrošen 1992. danas vrijedio oko 18 milijuna. Što se više primičemo 2017., ta se razlika, logično, smanjuje. Po toj računici najveći transfer na svijetu od 1992. jest transfer Gianluigija Lentinija, koji je 1992. prešao iz Torina u Milan za tadašnjih 13 milijuna funti. Danas bi taj transfer, po računa TPI-ja, iznosio 238 milijuna funti.

Drugi je na toj listi transfer Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda u Real Madrid 2009., a koji je tada iznosio 80 milijuna funti, a danas bi iznosio 226 milijuna funti. Tek je na trećem mjestu transfer Neymara koji je preračunato u funte iznosio 198 milijuna. Četvrti je transfer Garetha Balea iz Tottenhama u Real Madrid. Godine 2013. iznosio je 91 milijun funti, a danas bi 177,4 milijuna funti.

Na petom je mjestu transfer Zinedinea Zidanea koji je 2001. prešao iz Juventusa u Real Madrid za 46,6 milijuna funti, a danas bi taj transfer iznosio 168,2 milijuna funti. Ronaldinhov bi, primjerice, transfer  iznosio 122,8 milijuna funti, a znamo da je iz PSG-a u Barcelonu prešao za 29 milijuna funti.

Ako se Lionel Messi odluči napustiti Barcelonu sljedeće ljeto, možda će postaviti novi apsolutni rekord, no zasad po TPI-ju rekord modernog doba drži već zaboravljeni Lentini.

Kralj je samo jedan: Pele najvrjedniji!

Studija Giffgaff Moneyja ide još dalje u prošlost od TPI-a i u svoju računicu ubacuje nogometne legende koje su davno zaključile karijere. Prema njihovoj formuli, u koju su ubačeni najvažniji statistički podaci igrača, od golova do osvojenih trofeja, zaključno sa sezonom koja se smatra vrhuncem karijere pojedinog igrača, izračunava se vrijednost najvećih legendi po današnjim cijenama. Pobjednik je slavni Brazilac Pele.

Za mnoge najbolje igrač svih vremena i službeno najbolji nogometaš i sportaš 20. stoljeća, u izboru FIFA-e i Međunarodnog olimpijskog odbora, iako Pele nikada nije nastupio na olimpijadi, u naponu bi snage, s napunjenih 25 godina, vrijedio nevjerojatnih 351 milijun funti. Još jedna potvrda da je Kralj samo jedan.

Drugoplasirani Ferenc Puskas vrijedio bi 258,7 milijuni funti, a trećeplasirani Johan Cruyff dosegao bi vrijednost od 250 milijuna funti. George Best bi po toj računici vrijedio 157 milijuna funti, a Diego Maradona 94 milijuna funti.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider