Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvati ih stvorili

Slavni Nijemac birao najbolje trenere Bayerna: Hrvat ispred Guardiole!

Slavni Lothar Matthäus birao je najbolje trenere Bayerna i jednog je Hrvata stavio ispred Guardiole.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nekadašnji igrač Bayerna i njemačke reprezentacije, a kasnije manje uspješan trener Lothar Matthäus za njemački je sportski tjednik Bild analizirao trenere Bayerna kroz povijest i napravio ljestvicu najboljih.

Je li Guardiola blefer koji se proslavio na Messijevu znoju?

Prvo je mjesto bez dvojbe pripalo Juppu Heynckesu koji je osvojio sve što se osvojiti moglo i onda rekao: “Sad je dosta, idem u mirovinu”. Bayern je tada igrao, po mnogima, najbolji nogomet, daleko bolji od ovoga kojim se predstavio sadašnji trener na odlasku Pep Guardiola.

Stoga ne čudi što je Guardiola “sjeo” na šesto mjesto te ljestvice najboljih, što u bogatoj povijesti kluba nije nimalo loše, a nama je posebna čast što je ispred njega, na visokom četvrtom mjestu naš Zlatko Čajkovski.

Čik (Nijemci ga pišu Tschik) Čajkovski bio je trener Bayerna od 1963. do 1968. godine i danas je slavljen u Münchenu. Naime, 1967. godine osvojio je s Bayernom Kup pobjednika kupova i njemački kup, složio je momčad u kojoj su, među ostalim, bili Sepp Maier, Gerd Müller, Franz Beckenbauer. Iza Heynckesa, a ispred Čajkovskog, rangirani su Udo Lattek i Ottmar Hitzfeld.

Savjetovao je Beckenbauera

Momčad koju je počeo slagati Čajkovski posložio je od 1968. godine do samog vrha drugi Hrvat, Branko Zebec. I on se našao na popisu najboljih trenera u povijesti bavarskog ponosa, na 12. je mjestu. Nakon 37 godina čekanja pod njegovom je trenerskom palicom Bayern osvojio naslov prvaka Njemačke, a po brojnim izjavama tadašnjih igrača Bayerna, upravo je Zebec tvorac do danas moćnog Bayerna.

„U tom poretku ja bih još više postavio Zebeca, ali i ovo je lijepo priznanje“, kazao nam je bivši vratar Dinama, ali i Bayerna Zlatko Škorić.

I zvijezde Bayerna uvijek su biranim riječima govorile o njima.

„Jednom sam u klupskom bazenu, a bile su tu zvijezde kao Maier, Müller, Beckenbauer... pitao igrače što misle o dva Hrvata koja su ih trenirala. I rekli su: "Čik nas je otkrio, a gospodin Zebec naučio igrati nogomet“, kaže Zlatko Škorić Žoga, koji je imao prilike raditi sa Zebecom u Dinamu, pa i one sjajne 1967. godine.

Nakon toga došao je u Bayern.

„Strašan trener, fenomenalan, fantastičan, pa najbolje govore njegovi rezultati o njemu. Dovoljno o njemu govore i igrači koje je trenirao. Bio sam jednom kod njega doma, zazvoni mu telefon. Zvao ga je Franz Beckenbauer za savjet, pitao ga je da li da prihvati ulogu izbornika Njemačke ili ne. I Zebec mu je sat vremena govorio i uvjeravao ga da je stvoren za to i da mora preuzeti Elf.“

Zebec odbio milijun dolara od Barce

Mogao je Zebec i u Barcelonu.

„Nakon što je s HSV-om bio u finalu Kupa prvaka, zvali su ga iz Barcelone i odbio je tada golemih milijun dolara. Sjećam se i da su ga nakon finala s HSV-om pitali koja je najbolja momčad koju je trenirao i rekao je: Dinamo Zagreb” – kaže Škorić.

Zamjerali su mu da je puno pio.

„Bolje pijani Zebec nego bilo koji drugi trijezan trener“, navodno je govorio Beckenbauer.

„On je počeo piti zbog bolesti, kad mu je prsnula gušterača, ne prije toga“, prisjeća se Škorić.

U svakom slučaju hrvatski nogomet mora biti ponosan na ova dva trenerska velikana. Kad bi ih barem netko uskoro naslijedio.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider