Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što će biti u Cityju?

Je li Guardiola blefer koji se proslavio na Messijevu znoju?

Pepa Guardiolu čeka izazov karijere u Manchester Cityju, gdje će morati dokazati da je trener najviše klase...

Manchester City prema očekivanju nije mogao preko Real Madrida do finala Lige prvaka. „Građani“ nemaju za čime žaliti, stječe se dojam da gol ne bi dali do sudnjeg dana, u dvije utakmice stvorili su jednu „polušansu“ i objektivno nisu ni zaslužili prolaz dalje. S obzirom kako igraju cijelu sezonu, neki će reći da je za njih polufinale puna šaka brade, pa stoga i ne moraju biti posebno utučeni.

Španjolci opet pokazali Europi (i Englezima) tko je najbolji: Treći kolos za potpuni 'teror'

Engleski mediji već su se počeli baviti sljedećom sezonom i prognozama kako će City igrati te hoće li u Ligi prvaka biti konkurentniji pod vodstvom Pepa Guardiole. U iščekivanju španjolskog trenera navijače Manchester Cityja već je pogodio novi val entuzijazma. Barem se tako može zaključiti prema pisanju engleskih medija. Većina se nada da će Guardiola podignuti City, što ruku na srce i neće biti tako teško, jer teško da mogu gore od ovoga što trenutačno igraju. Međutim, postavlja se pitanje koliko će biti bolji, odnosno je li Guardiola tako dobar trener kako se donedavno mislilo?

Guardiola nije uspio u Bayernu

Kako god okrenuli u Bayernu nije uspio i izgubio je dio kredibiliteta koji je stekao u Barceloni. Bavarci ga nisu doveli da osvaja njemačka prvenstva, to su mogli i bez njega, i to lakoćom, već da s Bayernom zagospodari Ligom prvaka. Tri polufinala zaredom za Bayern nisu nikakav uspjeh. S obzirom na snagu momčadi, mnogi će se složiti kako je Bayern polufinalu i prije no što sezona započne.

U sva tri polufinala Guardiola je ispao od španjolskih momčadi – Reala, Barcelone i Atletica – a da njegova momčad nije postigla gol u gostima. Štoviše, Bayern je pod vodstvom Guardiole ostvario tek jednu gostujuću pobjedu nakon faze natjecanja po skupinama. U prvoj sezoni pobijedio je Arsenal u osmini finala i nakon toga baš nikoga. Doista porazan podatak za španjolskog trenera i dovoljan argument da je u taktičkom smislu promašio „cijelu loptu“.

Ako ćemo iskreno, sve se to moglo predvidjeti i prije no što je stigao u Bayern. Iako mu je Yupp Heynckes ostavio kao bombonjeru posloženu momčad, uz to i ovjenčanu s najvećim trofejima, Guardiola je tvrdoglavo i naprasito na Allianz Arenu pokušao prenijeti Barcelonin stil igre. U startu je bilo jasno da će to teško ići. Cinici će reći da mu je za uspješnu transformaciju trebala samo još pokoja sitnica u liku i djelu Lionela Messija, Andreasa Inieste i Xavija, a njih za sobom nije mogao povući.

Guardiola u biti i nije glavni krivac nego oni koji su ga doveli i omogućili mu da po svojoj volji mijenja pobjedničku igru, i to bez gotovo ikakvih logičkih argumenata. Jer, zašto, zaboga milog, mijenjati išta u momčadi koja je imala sjajne rezultate, a uz to je i plijenila pa i oduševljavala igrom?

Izazov karijere u Manchesteru

U tom „grmu“ treba tražiti odgovor na pitanje zašto je Karl-Heinz Rummenigge napao suce nakon uzvratne utakmice s Atleticom i praktički ih okrivio za Bayernov poraz. Guardiolin neuspjeh je prije svega neuspjeh čelnika Bayerna, koji očito moraju pronaći neko opravdanje zašto su praktički otjerali trenera koji im je donio sve najveće trofeje (op.a. priče o samovoljnom Heynckesovu povlačenju su za malu djecu) i potom doveli trenera kojeg su platili kao suho zlato i na predobru momčad doveli mu još skupa pojačanja te mu dali u potpunosti odriješene ruke, a on im zauzvrat nije donio iskorak, dapače, vratio ih je dva koraka unazad.

Guardiolu u Cityju čeka s jedne strane lakša situacija, u smislu da nasljeđuje neuspješnog trenera nakon neuspješne sezone, pa stoga nema isti teret kao u Bayernu poslije Henyckesa, a s druge strane teža jer City nema tako dobre igrače kao Bayern i vjerojatno će na ljeto morati dovesti nekoliko pojačanja. Guardiola će u ruke dobiti tristotinjak milijuna eura i za taj novac može se štošta napraviti, no na tržištu nogu velika je gužva i pitanje je hoće li moći dovesti baš one igrače koje najviše želi?

Kako god, Guardiolu u Cityju čeka veliki izazov i možda konačni test. Mnogi njemački komentatori zaključili su da u Bayernu nije pokazao da je trenerska klasa. Postavlja se pitanje može li Guardiola uspjeti izvan kruga Barcelone? Ako nova avantura završi s još jednim neuspjehom, njegov trenerski kredibilitet bit će u potpunosti narušen. To je jasno kao dan.

U tom slučaju na svoje će doći oni koji tvrde da se proslavio "na znoju" Messija, Xavija, Inieste i ostalih katalonskih vedeta te da je njegova zasluga u Barcinim uspjesima osrednja ili još manja od toga. Činjenica je da su Messi i Iniesta uspjeli osvojiti Ligu prvaka i bez Guardiole. Uostalom, i Luis Enrique uspio je osvojiti „treble“ s Barcelonom, a znam kako je prošao u Romi i kako su ga s Olimpica ispratili talijanski mediji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider