Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
pep sinonim za naslov

Nevjerojatno: Zbog ovog Atletico može početi slaviti povijesni naslov?

Nogometaši Atletico Madrida u trećem će pokušaju loviti svoj premijerni naslov pobjednika Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atletico Madrid po treći će put u svojoj klupskoj povijesti zaigrati u finalu Lige prvaka te će tražiti svoj prvi naslov. Prije dvije godine ih je na tom putu nakon velike drame zaustavio Real Madrid, dok ih je davne 1974. godine pobijedio minhenski Bayern, također nakon velike drame.

Podsjetimo, prije dvije godine Atletico je u finalu protiv Reala vodio 1:0 do treće minute sudačke nadoknade, a onda je Sergio Ramos, nakon ubačaja Luke Modrića iz kornera, zabio glavom za produžetak. U njemu je Real zabio tri pogotka i s ukupnih 4:1 osvojio naslov prvaka.

Slična priča bila je i 1974. godine. Dvadeset sekundi do "raja" bili su igrači Atletica. Vodili su 1:0 golom Luisa Aragonesa od 114. minute, ali je potom za njih uslijedio pakao. Stoper Bayerna Hans-Georg Schwarzenbeck krenuo je prema golu, iz nemoći opalio iz velike daljine, a lopta je nekako pronašla put do mreže za 1:1 samo 20 sekundi prije kraja drugog produžetka! Kako u to vrijeme nisu izvođeni jedanaesterci, za dva dana igrao se u Bruxellesu novi finale – u kojem je Bayern lako pobijedio s 4:0.

Tko pobijedi Guardiolu osvaja Ligu prvaka

Trener Bayerna na odlasku Pep Guardiola dosada je u svojoj trenerskoj karijeri sedam puta zaigrao u Ligi prvaka. Četiri puta s Barcelonom i tri puta s Bayernom. Svaki je put izborio nokaut fazu natjecanja i dva je puta slavio naslov. No podatak koji nam je zapeo za oko je taj da je momčad koja izbaci Guardiolinu momčad svaki puta osvajala naslov pobjednika Lige prvaka. Idemo redom.

Guardiola je debitirao u Ligi prvaka s Barcelonom u sezoni 2008/2009, te je odmah otišao do kraja. Dvije godine kasnije ponovio je taj uspjeh osvajanjem još jedne titule.

U godini između dva naslova (2010.) Barcelona je zaustavljena u polufinalu od ratničkog Intera Josea Mourinha koji je potom osvojio naslov protiv Bayerna u finalu.

Godine 2012. Guardiola je s Barcelonom ponovno ispao u polufinalu, ovoga puta od Chelseaja, koji je nakon toga osvojio naslov usred Münchena nakon što je šokirao domaćina Bayern boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Španjolski strateg je potom uzeo godinu dana odmora da se napuni energijom za nove pothvate, a onda je preuzeo Bayern. Priča o njegovim neuspjesima s Bayernom u Ligi prvaka i više je nego poznata. Tri godine zaredom ispadao je od španjolskih klubova - Reala, Barcelone i Atletica.

Real je 2014. godine slavio u polufinalu s ukupnih 5:0, a potom u čudesnom finalu protiv Atletica uzeo naslov nakon produžetka u koji ih je odveo Sergio Ramos pogotkom u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Godinu dana nakon toga Barcelone je bila kobna za Bayern, također u polufinalu, s ukupnih 5:3. Katalonci su u finalu s 3:1 slavili protiv Juventusa.

Igrači i navijači Atletica sigurno sanjaju da nastave ovaj zanimljiv statistički niz, a tko će im biti suparnik u finalu saznat ćemo nakon večerašnje utakmice u kojoj u Madridu Real dočekuje Manchester City. Ako ništa drugo nadaju se u dobru staru uzrečicu: 'treća sreća'...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider