Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Španjolci opet pokazali Europi (i Englezima) tko je najbolji: Treći kolos za potpuni 'teror'

Kako trenutačno stvari stoje, klubovi iz Primere mogli bi dominirati europskim kupovima još godinama.

Nastavlja se dominacija španjolskih klubova europskim kupovima. Drugi put u tri godine Madrid je postao glavni grad Lige prvaka. Nakon Lisabona 2014., Atletico i Real izborili su veliki finale u Milanu.

Lako je moguće da će i finale Europske lige biti španjolsko, budući da su Sevilla i Villarreal ostvarili obećavajuće rezultate u prvim utakmicama polufinala protiv Šahtara i Liverpoola.

Dva ključna razloga zašto Englezi propadaju: Uništili bi i Messija!

U posljednjih šest godina španjolski klubovi su osvojili četiri Lige prvaka i za sada tri Europske lige, a možda i četvrtu ako Sevilla, koja je dvostruki uzastopni pobjednik, ili Villarreal odu do kraja ove sezone. U istom razdoblju gledali smo, odnosno gledat ćemo u europskim kupovima treće svešpanjolsko finale, a možda i četvrto.

Frapantan je podatak da su Španjolci imali barem dva kluba u polufinalu Lige prvaka u svakoj od posljednjih šest sezona Lige prvaka, dok u istom razdoblju u polufinalima Europske lige samo jednom nisu imali predstavnika, no zato su u sezoni 2011/12. imali čak tri - Atletico, Valenciju i Athletic.

Do polufinala obaju europskih kupova u posljednjih šest sezona došlo je čak šest različitih španjolskih klubova pa neka sada netko kaže da su Primera jedino Real i Barcelona.

Španjolski trijumvirat - Real, Barca i Atletico

Kada uspoređujemo rezultate klubova iz najjačih liga u europskim kupovima, vidi se da nitko nije ni blizu Primere, što uostalom najbolje pokazuje UEFA-in koeficijent.

Sve su to egzaktni dokazi da je Primera uvjerljivo najbolja europska liga, a sve ostalo su neprovjerena i ničim dokazana naklapanja. Usprkos engleskim milijardama sličan odnos snaga mogao bi ostati i u narednih nekoliko sezona. Španjolski trijumvirat - Real, Barca i Atletico – te Bayern bit će glavni favoriti Lige prvaka.

Real i Barca oduvijek su kolosi, no i „rojiblancosi“ definitivno su se vratili u sami vrh europskog nogometa i tu namjeravaju još dugo ostati.
Atletico će ove sezone samo u Ligi prvaka zaraditi najmanje 70 milijuna eura, što je za njih ogroman novac koji će moći investirati u nova pojačanja i zatvaranje linija kredita za izgradnju novog, doista spektakularnog stadiona, koji bi trebao biti gotov u ljeto 2017. i u mnogome će povećati Atleticove prihode u narednim godinama.

'Teror' Primere

Gdje se posljednjih godina igra najbolji nogomet, i za oko i rezultatski, vide i slijepci. Realov i Barcin stil neprikosnoveni su desetljećima, ali tehničkom dotjeranošću i ljepotom igre ne zaostaje ni ostatak lige. Od klubova iz vrha izuzetak je tek Simeonov Atletico koji forsira "fizičku" igru, ali zna igrati i "od noge".

U nogometu koji prezentiraju i najlošiji španjolski klubovi može se uživati pa onda ne treba čuditi što oni iz vrha „metu“ konkurenciju u Europi. Na tom polju ih prati tek Bundesliga, no njemački klubovi će morati posegnuti dublje u džep ako žele rezultatski uloviti Španjolce, a to nije baš izgledno. U ovom trenutku jedino se Bayern i donekle Borussija Dortmund mogu nositi s najboljim španjolskim klubovima, međutim, to nije dovoljno za ravnopravnu  bitku.

Francuska i talijanska liga udaljeni su od Primere kao Jupiter od Zemlje, a o stilu igre i rezultatima engleskih klubova u posljednjih nekoliko godina bespredmetno je i raspravljati. Kako stvari stoje Primera bi mogla terorizirati ostatak Europe još godinama.

Tko će osvojiti Ligu prvaka?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider