Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priča nabijena emocijama

'Dinosaur' se diže iz mrtvih: Romansa velikana kojem je Hrvat vratio ponos!

Hamburger Sport-Verein, poznat i kao „dinosaur“ njemačkog nogomet, posljednjih godina pao je na niske grane, ali čini se da bi se uskoro mogao vratiti na stare staze slave...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sedmi najbogatiji Nijemac, Klaus-Michael Kühne, težak 10 milijardi dolara, nakon dugih pregovara konačno je našao zajednički jezik s čelnicima HSV-a i vraća se u omiljeni klub, koji je djelomično i na temelju njegova kapitala krajem sedamdesetih i početkom osmadesetih žario i palio Njemačkom i Europom. Kühne je odlučio ubrizgati financijsku injekciju njemačkom velikanu u ukupnom iznosu od 34.75 milijuna eura.

Njemački milijarder kupio je pravo na ime stadiona kojem će na ljeto vratiti staro ime - Volksparkstadion. To će ga zadovoljstvo u sljedeće četiri godine stajati 16 milijuna eura.
„To sam učinio iz ljubavi prema HSV-u“, ističe Kühne i dodaje kako se nada da će pod starim imenom stadiona klub povratiti i staru slavu.
Preostalih 18.75 milijuna investirao je u kupovinu 7.5 posto dionica kluba koji usprkos iznimno lošim rezultatima posljednjih godina još uvijek slovi za jedan od najbogatijih njemačkih klubova. HSV se nalazi na 28. mjestu Deloitteove ljestvice europskih klubova s najvećim prihodima, godišnje uprihodi 120 milijuna eura.

„Zadovoljan sam što smo uspješno okončali pregovore i što sam postao dioničar kluba. Nadam se da mogu dati svoj doprinos HSV-ovu usponu“, ističe njemački milijarder koji je vlasnik goleme tvrtke „Kuehne + Nagel“, koja se bavi transportom i logistikom.
Prema svemu sudeći, to je tek prvo ulaganje superbogatog Nijemca, očekuje se da će u narednom razdoblju povećati investicije u klub.
Stadion HSV-a je do 2001. nosio ime Volksparkstadion, a onda je mijenjao ime ovisno o sponzoru kluba - AOL Arena, Nordbank Arena pa naposlijetku Imetch Arena.

Glavni direktor HSV-a Dietmar Beiersdorf sada lakše diše: „Dobili smo pouzdanog partnera, istinski navijač HSV-a postao je strateški partner našeg kluba“, kaže Beiersdorf.
U klubu ističu da to ne znači kako će odmah krenuti u kupovinu pojačanja.
„Pomno ćemo odvagnuti dok se ne odlučimo investirati. Josip Drmić za sada nam je preskup, ne možemo ga si priuštiti“, odgovorio je predsjednik HSV-a Karl Gernandt na pitanje ide li HSV po švicarskog reprezentativca hrvatskih korijena.

HSV je osnovan 1887., jedan je od najstarijih i naslavnijih njemačkih klubova, jedinstven je po tome što nikada nije ispao iz Bundeslige, štoviše, od Drugog svjetskog rata stalni je član elitnog ranga njemačkog nogometa. Šest puta je osvajao titulu Njemačkog prvaka, može se pohvaliti i titulom prvaka Europe koju je 1983. osvojio pod vodstvom legendarnog Ernsta Happela.

Opipljiv trag u hamburškom velikanu ostavili su i Hrvati, posebice Branko Zebec, koji mu je kao trener 1979. vratio ponos odnosno titulu prvaka Njemačke nakon 19 godina posta, a sljedeće godine ga doveo do finala Kupa prvaka, te Iko Buljan, jedna od najvećih zvijezda kluba s kraja 70-tih i početka 80-tih. Travnjakom slavnog stadiona koračali su velikani njemačkog i svjetskog nogometa, asovi poput Uwea Seelera, Horsta Hrubescha, Manfreda Kaltza, Franza Beckenbauera, Felixa Magatha ili Kevina Keegana.

Volksparkstadion izgrađen je 1925. te je u više navrata obnavljan, posljednji put 1998. Ima kapacitet od 57.000 mjesta u bundesligaškim utakmicama, a u europskim 51.500. I gotov uvijek je krcat, bez obzira na loše rezultate kluba.
„Povratkom starog imena stadionu htjeli smo navijačima uzvratiti za ljubav koju pružaju klubu svih ovih godina. Emocije su u pitanju, Volksparkstadion je više od samog sporta, neka vrsta nogometne romanse“, ushićeno je poručio Beiersdorf. Sve govori da se "dinosaur' diže iz mrtvih!

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider