Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Spremni na 'svetogrđe'?

Drama na Camp Nouu: Barca puca po šavovima, stigle nevjerojatne ponude

Barcelona je pritisnuta financijskim problemima i možda će morati prodati Neymara, a prvi u redu stoje Real Madrid i Manchester City...

Na adresu Barcelone navodno je stigla ponuda Manchester Cityja za Neymara, pišu španjolski mediji. Ferran Soriano, bivši operativac Barcelone, koji je sada uz Txikija Begeristana glavni Cityjev čovjek za transfere, potvrdio je da su „građani“ spremni isplatiti Kataloncima odštetnu klauzulu koja iznosi 190 milijuna eura.

Nova afera u Realu: Ronaldo 'zašamarao' Pereza i Zidanea

Engleski klub isprva je želio Lionela Messija, no kada su shvatili da Barcelona nema namjeru prodati svoju najveću zvijezdu, okrenuli su se prema Neymaru. Bivši trener Barcelone Pep Guardiola na ljeto sjeda na klupu Cityja i želi ozbiljno pojačati momčad, a gdje će tražiti pojačanja nego tamo gdje najbolje poznaje situaciju. Neymar i Sergio Busquets navodno su glavne Guardioline mete.

Međutim, prema informacijama madridskih medija, Florentino Perez nije odustao od Brazilca i spreman je za utrku sa „šeicima“. Navodno je čak odlučio podignuti letvicu i spreman je Barceloni iskrcati preko 200 milijuna eura, a Neymaru samo za potpis nudi 30 milijuna eura na ruke, te još godišnju plaću od oko 34 milijuna eura. Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu tvrdi da želi zadržati Neymara, ali u isto je vrijeme otvoreno izjavio da Barcelona nema novca za dovođenje Nolita iz Celte Vigo, iako taj transfer ne spada u red astronomskih.

Dramatična situacija u Barceloni

Bartomeu je zapravo ovom izjavom potvrdio spekulacije kako je Barcelona u dramatičnoj financijskoj situaciji. Neki analitičari su mišljenja kako Bartomeu u zrak pušta probne balone i ispipava puls katalonske javnosti. Za takav transfer mora se pripremiti teren, odnosno treba pridobiti navijače tako što će im se servirati da jednostavno druge nema jer je klub u nezavidnoj situaciji.

Financijski izvještaj s posljednje skupštine kluba pokazuje da Barcelonin proračun puca po šavovima. Barca je prošle godine ostvarila najveće prihode u povijesti, ali u isto vrijeme je zabilježila i rekordne rashode pa prvi put u posljednjih sedam godina nije uspjela smanjiti dug planiranom dinamikom. Najveća stavka su plaće njezinih profesionalaca koje pojedu čak tri četvrtine kompletnog proračuna. Barca traži pomoć od najvećih sponzora, no dogovora o povećanjima ugovora još nema. Spekulira se da je Nike pristao povećati sponzorski ugovor Neymaru kako bi ostao u Barceloni, no pitanje je je li to dovoljno?

Ovi podaci su najbolja moguća glazba za Barcine arhi rivale iz Madrida. Perez je krenuo u potjeru za Neymarom uvjeren da Barcelona ne može financijski izdržati imati u istoj momčadi Messija, Neymara i Luisa Suareza. Messi iz godine u godinu traži astronomske povišice, a onda ga lančanom reakcijom prate i svi ostali igrači. Prema informacijama koje je objavila ARA, španjolski ekvivalent portala Football Leaks, koji je objavio dokumente o transferima Garetha Balea i Mesuta Ozila, Messiju će na ljeto plaća skočiti sa 22.5 na čak 40 milijuna eura godišnje. Slučajno ili ne, toliku mu je plaću ljetos nudio i Manchester City.

140 milijuna eura godišnje za dva igrača

To znači da će samo Messi Barcelonu godišnje u bruto iznosu stajati 80 milijuna eura, a kako Neymar traži povećanje plaće na preko 30 milijuna, Brazilac bi je stajao još šezdesetak milijuna eura. Dakle, samo za dva igrača Barcelona bi godišnje morala izdvajati 140 milijuna eura, a gdje su još Suarez, Iniesta, Busquets i ostali koji će također sigurno tražiti povišice.
Trenutačna situacija govori da će se Barcelona možda morati odlučiti između Messija i Neymara.

Ako dođe do toga, sva je prilika da će morati otići Neymar. Bartomeu ga ne smije prodati Realu bez navijačke aklamacije, jer bi u tom slučaju riskirao ostavku, pa je stoga logičnije da će se odlučiti za Manchester City. Međutim, ni odlazak u Real nije nemoguća misija ako klupska PR mašinerija na pravi način odradi posao, odnosno „proda priču“ navijačima kako je to jedina moguća opcija. Propagandni alati za formiranje javnog mnijenja odavno su poznati i bezbroj puta korišteni.

Barca je prodala Suareza, Maradonu, Ronalda, Figa i Ronaldinha pa zašto ne i Neymara?

Slučaj Luisa Figa najbolji je primjer. Na Figa se sručio sav navijački bijes, dok su čelnici kluba prošli neokrznuti. Barcelonini medijski bilteni odradili su „prljavi posao“ prikazavši Figa kao jedinog krivca, tako da je navijačko nezadovoljstvo glavninom kanalizirano samo u jednom smjeru.

Barcelonin navijački korpus za sada se oštro protivi prodaji Neymara Realu, većina smatra da bi to bilo "svetogrđe", ali već se mogu čuti glasovi onih koji smatraju da možda ne bi bilo loše prodati Neymara baš Realu, jer bi se na taj način ubile dvije muhe: zaradio bi se ogroman novac s kojim bi se pokrpale rupe u proračuni i dovela nova pojačanja, recimo, Marco Reus, koji je četiri puta jeftiniji, a sigurno nije toliko lošiji, neki su čak mišljenja da nije ništa lošiji i da bi se to vidjelo kada bi došao u Barcelonu gdje bi mu bilo daleko lakše igrati nego u Borussiji Dortmund, a drugi plus od te prodaje bi bio taj što bi Realu prepustili golemi financijski teret pod kojim bi u perspektivi mogao kolabirati. Ukratko, bolje zakopati najvećeg rivala nego da sami uskoče u rupu.

Znano je da se u nogometu situacija može brzo okrenuti. Bezbroj je primjera kojima su navijački ljubimci preko noći postajali najomraženiji likovi. Barcelona je često u povijesti svoje najbolje igrače prodavala potjeravši ih na stražnji izlaz Camp Noua. Nisu li se i jednom Ronaldinhu u razmaku od samo nekoliko mjeseci priređivale ovacije pa potom koncerti zvižduka. Slično je bilo i s Ronaldom, Diegom Maradonom i Luisom Suárezom Miramontesom. Primjeri su to koji pokazuju da je u nogometu sve moguće.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider