Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stiže iznenađenje

Evo tko će obraniti Barcu od Reala: Milijuni za Neymara i pojačanje iz Uniteda

Barcelona će uz pomoć Nikea zadržati Neymara, a čini se da na posudbu stiže Juan Mata.

Teško izvojevanom pobjedom u derbiju nad Atleticom (2:1) na Camp Nou, Barcelona sigurnim korakom hita prema obrani naslova prvaka Španjolske. Katalonci su se odlijepili od oba madridska pratitelja. Barca sada bježi prvom pratitelju Atleticu tri, a najvećom rivalu, Realu, čak sedam bodova. Real večeras igra protiv Espanyola i vjerojatno će spustiti razliku na četiri boda, ali Barceloni će ostati utakmica manje u odnosu na oba madridska velikana.

FOTO Pogledajte kako izgleda Messijevo koljeno nakon brutalnog nasrtaja

Iako će mnogi reći da se u derbijima na osvajaju naslovi, ova tri boda mogla bi biti od presudne važnosti. Stoga ne treba čuditi što su igrači Barcelone bučno proslavili pobjedu koja se poklopila s 29. rođendanom Arde Turana, Barcinim pojačanjem pristiglim prošlog ljeta upravo iz redova „rojiblancosa“.
Suigrači su Turčina iznenadili tortom i prigodnom čestitarskom pjesmom. Neymar mu je čestitao javno preko društvenih mreža.

Rođendanska torta za Turana

„Sretan rođendan brate. Bog te blagoslovio“, napisao je Neymar, a Turan se preko Twittera zahvalio suigračima na malom ali slatkom iznenađenju:
„Nadam se da će ovo biti sjajna godina za mene i moj klub. Hvala svima!“

Ova crtica govori kakva je atmosfera u svlačionici aktualnog prvaka Španjolske i Europe. Izgleda da dobru „vibru“ na Camp Nou nisu poremetile učestale spekulacije oko koketiranja između Neymara i Reala i moguće senzacionalnog transfera. Katalonci tvrde da su glasine neutemeljene i da ih šire madridski mediji pod utjecajem predsjednika Reala Florentina Pereza, a sve kako bi destabilizirali Barcelonu. Međutim, ostaje činjenica da Neymar i Barcelona nikako da se dogovore i da Brazilac još uvijek nije produžio ugovor s Barcelonom, a uz to njegov otac i ujedno menadžer s vremena na vrijeme šalje simptomatične poruke upozorenja.

Razlog zbog čega se ne mogu dogovoriti kristalno je jasan; Neymar očito traži golemo povećanje plaće, a Barcelona je u velikim financijskim problemima i teško da to može platiti. Pritisnuta velikim troškovima, odnosno izdvajanjima za plaće svojih eurima nezasitnih profesionalaca, nastale su poprilične rupe u njezinom proračunu koje pokušava pokrpati povećanjima sponzorskih ugovora.

Nike spašava Barcelonu

U Kataloniji sumnjičavo komentiraju i informaciju koju su pustili u eter madridski mediji oko navodnog novog astronomskog sponzorskog ugovor između Reala i Adidasa, prema kojem će Madriđani u sljedećih deset godina dobivati rekordnih 140 milijuna eura godišnje, što je nekoliko puta više no što Barcelona prima od Nikea. Taj novi ugovor za Madriđane je eklatantan dokaz da će Real imati dovoljno sredstava za bogati ljetni „shopping“, odnosno da imaju snage i moći preoteti Barci Neymara tako što će mu ponuditi više no dvostruko veću plaću.

Nije se trebalo dugo čekati da iz katalonske medijske tvornice stigne odgovor u sličnom tonu. Navodno su čelnici Nikea poslali poruku partnerima iz Barcelone:
„Ne brinite, zaustavit ćemo taj transfer.“

Barcelona traži od Nikea da poveća sponzorska izdvajanja, a Amerikanci navodno ne žele podizati letvicu prije isteka trenutačno važećeg ugovora. Kako će onda Nike zaustaviti Madriđane? Pa tako što će Neymaru, koji je maneken Nikea, povećati sponzorski ugovor i tako mu namiriti razliku u plaći. Priča ima smisla. Logično je zaključiti da američkoj tvrtki ne odgovara da Neymar pređe u redove kluba koji ima sponzorski ugovor s njihovim najvećim rivalom, Adidasom.

Ravnoteža moći

Time bi bila narušena ravnoteža moći dvaju najvećih tvrtki u svijetu sportske obuće i odjeće u redovima dvaju najvećih svjetskih klubova. Adidas drži Real, Nike Barcelonu. Cristiano Ronaldo je maneken Nikea, a Gareth Bale Adidasa u redovima Reala, dok su Lionel Messi i Luis Suarez manekeni Adidasa u Barceloni. Neymar je po svemu treća najveća zvijezda svjetskog nogometa i njegov prelazak u Real narušio bi uspostavljeni balans.

Kako i Messiju navodno na ljeto plaća skače u fantazmagorične visine, s 22.5 na čak 40 milijuna eura godišnje, što je 80 milijun u bruto iznosu, ne čudi što Barcelona gotovo grozničavo traži dodatne financijske injekcije od najvećih sponzora Qatar Airwaysa i Nikea. Upravo zbog problema s financijama, Barca će morati odustati od najavljivanog transfera Nolita, najveće zvijezde Celte iz Viga.

Juan Mata stiže na posudbu

„Ovih dana puno se razgovara o tom transferu, ali očigledno je da ga ne možemo realizirati. Limitirani smo s dugom i bojim se da ne možemo ništa učiniti, ali nikad ne reci nikad“, izjavio je Josep Maria Bartmomeu, predsjednik Barcelone.

Je li moguće da situacije baš toliko teška, jer taj transfer nije od onih koje se mogu nazvati astronomskim? Čini se da jest, iako je možda bolje reći da je istina negdje na pola puta. Barca nema novca za razbacivanje, ali neki analitičari tvrde da je iskazani interes za Nolita samo dimna bomba kojom se prikriva operacija dovođenja Juana Mate.

Barca navodno namjerava dovesti veznjaka Manchester Uniteda na posudbu do kraja sezone, na način da bi preuzela njegova kompletna potraživanja. Mata ima golemu plaću, ali ipak znatno manju od odštete koju bi Barcelona morala isplatiti Celti za Nolita. Čini se da će Barca lukrativne transfere ostaviti za ljetni prijelazni rok ili možda čak sljedeću zimu nadajući se da će joj se do tada popraviti „krvna slika“. Do tada bi sponzori mogli dobaciti "pojas za spašavanje".

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider