Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Real čeka šansu

Barci prijeti slom: Nevjerojatni zahtjevi pohlepnih superzvijezda

Real je u tri navrata pokušao dovesti Lionela Messija u svoje redove, a sada želi Neymara...

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez iz petnih žila trudi se preoteti Barceloni njezinog brazilskog superstara Neymara. Perez je spreman investirati u operaciju cca. 400 milijuna eura. Barcelona bi dobila 190 milijuna eura odštete, koliko iznosi otkupna klauzula, a Neymar petogodišnji ugovor s godišnjom plaćom od oko 35 milijuna eura, što je više no dvostruko od trenutačne plaće u Barceloni.

Ronaldo 'otpisao' Real i uložio 140 mil. eura: Ovo je znak gdje prelazi na ljeto

Međutim, Neymar nije jedini superstar kojeg Perez pokušava „preoteti“ Barceloni. Procurila je informacija kako je Perez u posljednjih pet godina čak tri puta pokušao dovesti Lionela Messija. I u sva tri slučaja odgovor je bio: hvala, ali ne hvala. Prema radijskoj postoji Cope, Perez je prvi put pokušao 2011., u vrijeme kada se naširoko spekuliralo da Cristiano Ronaldo prelazi u Manchester City. Sljedeći pokušaj uslijedio je u ljeto 2013. Nakon što mu je Sandro Rosell „zdipio“ Neymara ispred nosa, Brazilac je već obavio liječnički pregled i bio je na korak od Bernabeua, Perez mu je pokušao uzvratiti udarac preko Messija. No, opet je naletio na zatvorena vrata.

Messiju plaća od 40 milijuna eura godišnje

Pereza to nije obeshrabrilo, opet je pokušao godinu dana kasnije. Barcelona je bila u velikoj krizi, Tata Martino je bio na izlaznim vratima Camp Noua, a europski mediji, posebice engleski i španjolski, raspisali su se o mogućem Messijevu odlasku. U tom trenutku to se činilo realnom opcijom. Perez je pokušao iskoristiti šansu, no Messi je opet bio kategoričan. Ne treba sumnjati da će Perez opet pokušati, no Messi je potpisao novi ugovor s Barcelonom do lipnja 2018., a odštetna klauzula iznosi 250 milijuna eura.

Godišnja plaća mu za sada iznosi spomenutih 22.5 milijuna eura neto, ali prema informacijama španjolskog ARA, ekvivalenta portala Football Leaks, koji je nedavno objavio povjerljive dokumente o transferima Garetha Balea i Mesuta Ozila, u Messijevu ugovoru već stoji klauzula prema kojoj će dobiti astronomsku povišicu nakon ove sezone. Navodno će mu primanja skočiti na nevjerojatnih 40 milijuna eura. U ugovoru, među ostalim, navodno stoji klauzula da će Messi dobiti oko 20 milijuna eura ako ga Barcelona odlučiti prodati prije povećanja plaće. Klauzula o kompenzaciji uključena je i za sljedeće sezone, pa će tako Messi dobiti oko 10 milijuna eura naknade ako ga Barcelona odlučiti prodati 2017.

Nezasitna usta Barcinih profesionalaca

Slučajno ili ne, povećanje plaće poklapa se s nedavnom ponudom Manchester Cityja koji mu je ponudio također 40 milijuna eura. To znači da će Messi stajati Barcelonu od sljedeće sezone nestvarnih 80 milijuna eura godišnje u bruto iznosu. A budući da i Neymar traži golemo povećanje plaće, a lančanom reakcijom zacijelo će se pridružiti i ostatak momčadi, jasno je da se Barcelona nalazi u financijskim problemima. Ako pristane na tražene cifre, samo za Messija i Neymara izdvajala bi cca. 140 milijuna eura (80 + 60 millijuna bruto). Neki su mišljenja, najviše oni u Madridu, da će to financijski uništiti Barcelonu. Razmišljanje koje nije bez rezona.

Usprkos rekordnim prihodima, Barcelona je prošle godine imala najmanji profit u posljednjih sedam godina, pa joj se u istom razdoblju prvi put povećao ionako golemi dug. Razlog je očigledan: plaće njezinih nogometaša probile su sve limiti i „pojedu“ gotovo tri četvrtine Barcina proračuna. Kako bi pokrpala rupe u proračunu i nahranila nezasitna usta svojih profesionalaca, Barcelona pokušava ishoditi više novca od najvećih sponzora, Qatar Airwaysa i Nikea, no kako sada stvari stoje, čini se da od toga neće biti ništa.

Real čeka svoju šansu

I Arapi i Amerikanci uporno odbijaju zavući ruku džep i izvaditi dodatne milijune, barem dok im ne isteknu važeći ugovori, jer svjesni su da će nepresušni Barcin „bunar“ opet tražiti dodatno zalijevanje „zelembaćima“. Real Madrid i njegov prebogati predsjednik u svemu navedenom vide svoju šansu. Perez ne sjedi skrštenih ruku, navodno je u nekoliko navrata, posljednji put na dodjeli Zlatne lopte, preko svojih emisara kontaktirao Neymarova oca i njegove suradnike kako bi opisao puls Brazilcima.

Barcelona i Neymar nikako da se dogovore, najavljeno produženje ugovora već je nekoliko puta prolongirano, a kada se tomu dodaju problemi Neymarovih sa španjolskim poreznim vlastima i „dimni signali“ Madriđana da oni mogu srediti te probleme jer su politički puno utjecajni u Španjolskoj od Barcelone, ne čudi što je nemali broj onih koji vjeruju da postoji šansa za senzacionalnih transfer. Kad se sve zbroji i oduzme, čini se da u ovom dimu ima vatre. Čeka nas uzbudljivo ljeto.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider