Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kek nabija komplekse Hajduku: Propast Dinama i Rijeke jedina šansa za Bijele

Rijeka je slavila na Poljudu i poslala poruku Dinamu da se neće tako lako odreći naslova prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije Rijeka briljirala na Poljudu, ali još je jednom pokazala da je bolja momčad od Hajduka. Rijeka je niz nepobjedivosti povećala na nestvarnih dvadeset utakmica zaredom. Hajduk već pet i pol godina nije okusio slast pobjede nad Rijekom. I to ne može biti slučajno.

KOMENTAR IVICE MEDE Plačemo kad vidimo novi stadion Atletica: Komedija u Dinamu, toga nema nigdje!

Splićani igrom kakvu su jučer pružili neće još dugo pobijediti Rijeku. Em su lošiji, em, očito, i psiha radi. Rijeka polako ali sigurno nabija komplekse Hajduku. Joan Carrillo priznao je da je to najlošija partija Hajduka otkada je sjeo na klupu splitskog kluba. Domaći su u prvom poluvremenu odigrali katastrofalno. Ni igre, ni agresivnosti, ni volje, ni htjenja nije bilo u nogama Bijelih. Izgledali su totalno bezdušno.

Torcida izviždala Almeidu

Iz zrakoplova se vidjelo da Rijeka kontrolira utakmica i da je pitanje vremena kada će poentirati. Hajduk jest lošiji od Rijeke, koja je očito i dalje kvalitetnija, ali ta razlika ne bi trebala biti tolika. Čini se da je psihološki moment još značajniji faktor slabe igre Splićana.

Kekova Rijeka podigla je mentalnu barijeru koju igrači Hajduka nikako ne mogu preskočiti. Doima se da čim izađu na teren i vide igrače Rijeka gube 1:0. U posljednjih 18 utakmica Rijeka je pod Kekom 12 puta slavila i šest puta remizirala. Statistički podatak koji sve govori. Razočarana igrom svojih ljubimaca Torcida je negodovala i propisno izviždale igrače Hajduka. Najgore je prošao Hugo Almeida, najnovije pojačanje Splićana.

Teško je suditi prema jednoj utakmici, ali s obzirom na to kako je odigrao i s kakvim je recenzijama došao u Hajduk te kako mu se karijera razvijala u posljednjih nekoliko godina, Portugalac neće bogzna kako pomoći Carrillu i njegovoj momčadi u nastavku sezone.

Španjolski trener nakon utakmice se ispričavao navijačima Hajduka tražeći njihov oprost. Bijeli se mogu iskupiti samo dobrim igrama, a u posljednje vrijeme igraju očajno. Nakon poraza od Evertona, Splićanima je forma drastično pala.

Naslov prvaka nije realna opcija

Naravno, dobrim dijelom je to povezano s odlaskom najboljeg igrača Nikole Vlašića i ozljedom Marka Futacsa, no još većim s očiglednim tempiranjem forme za „europske kvalifikacije“. Hajduku se ponavlja prošla sezona kada se zamalo plasirao u Europsku ligu, a onda je naglo potonuo. Hajduk je izgubio sva tri ovoljetna derbija, prvo od Dinama u Zagrebu u kompletnom sastavu, a potom je pao u Osijeku, također nakon jako loše igre, a sada i na Poljudu u sudaru s Rijekom.

Ta tri poraza sugeriraju da su Hajdukovi snovi o lovu na naslov prvaka samo snovi. Da je Hajduk sačuvao momčad, postajala bi neka šansa, ovako to izgleda poprilično nerealno, bez obzira što ni Dinamo, a ni Rijeka ne izgledaju bajno i što se početkom sezone činilo da postoji prostor za njihovo detroniziranje.

No, to je već neke druga, stara priča, začarani krug iz kojeg će Hajduk teško izaći. Da bi preživio, mora prodavati, a tako će teško preskočiti Dinamo i Rijeku, koji također moraju prodavati, ali još uvijek imaju kvalitetniji i širi igrački kadar. U ovom trenutku se čini da je Hajdukova jedina ozbiljnija šansa financijski sunovrat Dinama i Rijeke. To, dakako, nije nemoguće, vidimo da se na Maksimiru događaju ozbiljne turbulencije, ni Rijeci na tom planu ne cvjetaju ruže, ali oba kluba su još uvijek u boljoj situaciji od Hajduka. Za sada.

Financijska propast Dinama i Rijeke jedina šansa za Hajduk

Čak i kada bi i Dinamo i Rijeka istovremeno zaronili u duboku krizu, u igri za naslov ostao bi Osijek koji se u ovom trenutku ne čini lošijim od Hajduka. Dakle, sve govori da će se Hajdukov post nastaviti, a što je još gore po Splićane, ne nazire mu se kraj.

Rijeka je pobjedom na Poljudu naznačila da se neće tako lako odreći obrane naslova prvaka. Tešku seriju gostovanja otvorila je pobjedom na uvijek vrućem terenu što će je zacijelo psihološki podići nakon europskih posrtaja i poraza u derbiju s Dinamom. Ako Rijeka dočeka zimsku stanku s prihvatljivim zaostatkom za Dinamom, proljeće bi moglo biti jako zanimljivo. U zimskom prijelaznom roku štošta bi se moglo događati. Zbog upitne financijske situacije, Dinamo će možda morati prodavati, a u tom slučaju Rijekine šanse dodatno će narasti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider